
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Naleśniki | fot. Getty Images/mikroman6;
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Naleśniki | fot. Getty Images/mikroman6;
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Zdradził nam swój przepis na idealne ciasto do naleśników. Piotr przygotował też crepes suzette, zapiekane naleśniki z jabłkami oraz wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem.
Naleśnikowe rady Piotra Kucharskiego:
- Mieszamy rózgą bo blender czy robot kuchenny rozbija siatkę glutenową (czyli wiązania które tworzy mąka) i ciasto jest bardziej rzadkie i musimy dodać więcej mąki. Ja zawsze wyrabiam ręcznie rózgą.
- Mieszamy mleko z wodą wtedy naleśniki są bardziej elastyczne
- Bardzo ważna jest sól w cieście-balansuje smak i daje ładniejsze wybarwienie naleśników
- Dodatek rozpuszczonego masła sprawia że są smaczniejsze-maślane podobnie ze smażeniem-lepiej na maśle
- Przed smażeniem odstawiamy na 30 minut. Mąka "pęcznieje", tworzy się siatka glutenowa i dzięki temu możemy smażyć ekstremalnie cienkie naleśniki.
Ciasto na naleśniki
Składniki:
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski i roztrzepać rózgą. Dodać wodę, mleko, cukier i sól, wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić na minimum 20 minut.
Patelnię rozgrzać i posmarować masłem. Wylać chochelkę ciasta i rozprowadzić je na całą patelnię. Smażyć po kilka minut z obu stron.
Zobacz też: Noworoczne słodkości Mikołaja Reya. Przepis na pyszne pączki i francuski placek królów >>>
Crepes Suzette
Składniki:
- porcja ciasta naleśnikowego na 4 naleśniki
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- Sos:
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka cukru
- 2 pomarańcze
- Przygotowanie:
- Do ciasta dodać otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać i usmażyć cztery cienkie naleśniki.
Sos:
Na patelni zagotować sok z pomarańczy, dodać cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotować około 5 minut aż sos się zagęści. Pomarańcze obrać ze skórki i wyciąć sekcje omijając białe błony. Cześć z nich dodać do syropu i wymieszać. Na patelnię kłaść usmażone naleśniki, zanurzając je w soku, odstawić na około 1 minutę aby nasiąknęły.
Naleśniki złożyć na cztery, udekorować cząstkami pomarańczy i polać odrobiną soku.
Zobacz też: W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów
Zapiekane naleśniki z jabłkami
Składniki:
- 15 usmażonych cienkich naleśników
- 8 kwaśnych jabłek np. szara reneta
- kawałek imbiru
- 150 g rodzynek
- 100 g zimnego masła
- Cynamon
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu. Dodać posiekany imbir i rodzynki. Gotować aż zacznie gęstnieć. Konfiturę wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
Wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem
Składniki:
Ciasto
- 90 g mąki gryczanej
- 90 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 320 ml letniego mleka
- 200 ml wody
- Wypełnienie:
- 2 duże pieczarki
- 8 plasterków boczku
- 4 jajka
- 200 g twardego żółtego sera np. bursztyn
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
Wodę wymieszać z mlekiem i drożdżami i jajkiem. W osobnej misce wymieszać obie mąki i sól. Płyny dodać do mąk i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
W tym czasie na suchej patelni podsmażyć plasterki boczku aż będą chrupiące. Pokroić pieczarki w plasterki i podsmaży na tej samej patelni. Szczypiorek posiekać a ser zetrzeć.
Gdy ciasto jest już podrośnięte, rozgrzać dużą patelnię (około 26 cm) posmarować masłem i wylać porcję ciasta i rozprowadzić na całej patelni aby powstała cienka warstwa. Podsmażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Na środek wbić jajko i poczekać aż zetnie się białko. Następnie złożyć boki do środka żeby powstał kwadrat z widocznym żółtkiem w środku. Dookoła żółtka poukładać podsmażone grzyby, boczek, tarty ser i szczypiorek. Smażyć jeszcze kilka minut. Wszystko powtórzyć z resztą składników.
Zobacz też: Noworoczna regeneracja. Zdrowe przepisy na cały rok >>>
Poznaj też naleśnikowe przepisy Andrzeja Polana:





