Idealne ciasto na naleśniki - o czym pamiętać? Porady Piotra Kucharskiego
- Mieszamy rózgą, bo blender czy robot kuchenny rozbija siatkę glutenową (czyli wiązania które tworzy mąka) i ciasto jest bardziej rzadkie i musimy dodać więcej mąki. Ja zawsze wyrabiam ręcznie rózgą.
- Mieszamy mleko z wodą - wtedy naleśniki są bardziej elastyczne.
- Bardzo ważna jest sól w cieście - balansuje smak i daje ładniejsze wybarwienie naleśników.
- Dodatek rozpuszczonego masła sprawia, że są smaczniejsze -maślane; podobnie ze smażeniem - lepiej na maśle.
- Przed smażeniem odstawiamy na 30 minut. Mąka "pęcznieje", tworzy się siatka glutenowa i dzięki temu możemy smażyć ekstremalnie cienkie naleśniki.
Idealne ciasto na naleśniki - przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- masło do smażenia
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
- Jajka wbić do miski i roztrzepać rózgą.
- Dodać wodę, mleko, cukier i sól, wymieszać.
- Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Cały czas mieszając dodać rozpuszczone masło.
- Ciasto przykryć i odstawić na minimum 20 minut.
- Patelnię rozgrzać i posmarować masłem. Wylać chochelkę ciasta i rozprowadzić je na całą patelnię. Smażyć po kilka minut z obu stron.
Zapiekane naleśniki z jabłkami - przepis
Składniki:
- 15 usmażonych cienkich naleśników
- 8 kwaśnych jabłek np. szara reneta
- kawałek imbiru
- 150 g rodzynek
- 100 g zimnego masła
- Cynamon
Jak robić zapiekane naleśniki z jabłkami?
- Jabłka obrać pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu.
- Dodać posiekany imbir i rodzynki. Gotować aż zacznie gęstnieć.
- Konfiturę wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania.
- Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.
Wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem - przepis
Składniki:
- 90 g mąki gryczanej
- 90 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 10 g drożdży
- 320 ml letniego mleka
- 200 ml wody
- Wypełnienie:
- 2 duże pieczarki
- 8 plasterków boczku
- 4 jajka
- 200 g twardego żółtego sera np. bursztyn
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- masło
Jak robić wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem?
- Wodę wymieszać z mlekiem i drożdżami i jajkiem.
- W osobnej misce wymieszać obie mąki i sól.
- Płyny dodać do mąk i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- W tym czasie na suchej patelni podsmażyć plasterki boczku, aż będą chrupiące.
- Pokroić pieczarki w plasterki i podsmaży na tej samej patelni. Szczypiorek posiekać aż ser zetrzeć.
- Gdy ciasto jest już podrośnięte, rozgrzać dużą patelnię (około 26 cm) posmarować masłem i wylać porcję ciasta i rozprowadzić na całej patelni, aby powstała cienka warstwa. Podsmażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
- Na środek wbić jajko i poczekać, aż zetnie się białko.
- Następnie złożyć boki do środka, żeby powstał kwadrat z widocznym żółtkiem w środku.
- Dookoła żółtka poukładać podsmażone grzyby, boczek, tarty ser i szczypiorek. Smażyć jeszcze kilka minut. Wszystko powtórzyć z resztą składników.
Przepisy na naleśniki - wytrawne i na słodko
- Pieczone naleśniki z jabłkami Andrzeja Polana
- Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem
- Baghrir - marokańskie naleśniki z przepisu Davida Gaboriauda
- Naleśniki „Crepes Suzette”, czyli pyszny francuski deser
- Fenomenalne naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią
- Naleśniki gryczane "galettes"
- Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
- Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Bartłomiej Węgrzyn/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images/mikroman6
podziel się: