Przepisy kulinarne

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Naleśniki

Naleśniki | fot. Getty Images/mikroman6;

Przepisy kulinarne

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski

Naleśniki

Naleśniki | fot. Getty Images/mikroman6;

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Zdradził nam swój przepis na idealne ciasto do naleśników. Piotr przygotował też crepes suzette, zapiekane naleśniki z jabłkami oraz wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem. 

Naleśnikowe rady Piotra Kucharskiego:

  • Mieszamy rózgą bo blender czy robot kuchenny rozbija siatkę glutenową (czyli wiązania które tworzy mąka) i ciasto jest bardziej rzadkie i musimy dodać więcej mąki. Ja zawsze wyrabiam ręcznie rózgą.
  • Mieszamy mleko z wodą wtedy naleśniki są bardziej elastyczne
  • Bardzo ważna jest sól w cieście-balansuje smak i daje ładniejsze wybarwienie naleśników
  • Dodatek rozpuszczonego masła sprawia że są smaczniejsze-maślane podobnie ze smażeniem-lepiej na maśle
  • Przed smażeniem odstawiamy na 30 minut. Mąka "pęcznieje", tworzy się siatka glutenowa i dzięki temu możemy smażyć ekstremalnie cienkie naleśniki.

Ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miski i roztrzepać rózgą. Dodać wodę, mleko, cukier i sól, wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić na minimum 20 minut.

Patelnię rozgrzać i posmarować masłem. Wylać chochelkę ciasta i rozprowadzić je na całą patelnię. Smażyć po kilka minut z obu stron.

Zobacz też: Noworoczne słodkości Mikołaja Reya. Przepis na pyszne pączki i francuski placek królów >>>

Crepes Suzette

Składniki:

  • porcja ciasta naleśnikowego na 4 naleśniki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Sos:
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pomarańcze
  • Przygotowanie:
  • Do ciasta dodać otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać i usmażyć cztery cienkie naleśniki.

Sos:

Na patelni zagotować sok z pomarańczy, dodać cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Gotować około 5 minut aż sos się zagęści. Pomarańcze obrać ze skórki i wyciąć sekcje omijając białe błony. Cześć z nich dodać do syropu i wymieszać. Na patelnię kłaść usmażone naleśniki, zanurzając je w soku, odstawić na około 1 minutę aby nasiąknęły.

Naleśniki złożyć na cztery, udekorować cząstkami pomarańczy i polać odrobiną soku.

Zobacz też: W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów

Zapiekane naleśniki z jabłkami

Składniki:

  • 15 usmażonych cienkich naleśników
  • 8 kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • kawałek imbiru
  • 150 g rodzynek
  • 100 g zimnego masła
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu. Dodać posiekany imbir i rodzynki. Gotować aż zacznie gęstnieć. Konfiturę wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem

Składniki:

Ciasto

  • 90 g mąki gryczanej
  • 90 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 320 ml letniego mleka
  • 200 ml wody
  • Wypełnienie:
  • 2 duże pieczarki
  • 8 plasterków boczku
  • 4 jajka
  • 200 g twardego żółtego sera np. bursztyn
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Wodę wymieszać z mlekiem i drożdżami i jajkiem. W osobnej misce wymieszać obie mąki i sól. Płyny dodać do mąk i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę

W tym czasie na suchej patelni podsmażyć plasterki boczku aż będą chrupiące. Pokroić pieczarki w plasterki i podsmaży na tej samej patelni. Szczypiorek posiekać a ser zetrzeć.

Gdy ciasto jest już podrośnięte, rozgrzać dużą patelnię (około 26 cm) posmarować masłem i wylać porcję ciasta i rozprowadzić na całej patelni aby powstała cienka warstwa. Podsmażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Na środek wbić jajko i poczekać aż zetnie się białko. Następnie złożyć boki do środka żeby powstał kwadrat z widocznym żółtkiem w środku. Dookoła żółtka poukładać podsmażone grzyby, boczek, tarty ser i szczypiorek. Smażyć jeszcze kilka minut. Wszystko powtórzyć z resztą składników.

Zobacz też: Noworoczna regeneracja. Zdrowe przepisy na cały rok >>>

Poznaj też naleśnikowe przepisy Andrzeja Polana: 

Co sądzisz o tym artykule?
87
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0