Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy

Naleśniki z fetą i dipem pomidorowym
Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Przedstawiamy świetny pomysł na drugie śniadanie zamiast nudnej kanapki. Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym to pyszny posiłek, który można wziąć do pracy lub do szkoły. Sprawdź, jak przygotował je Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN z autorskiego przepisu. 

Naleśniki z serem feta i dipem pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki na farsz:

  • 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego,
    • 10 kawałków suszonych pomidorów,
      • 1 łyżeczka suszonego oregano,
        • 1 ząbek czosnku,
          • oliwa i masło,
            • 150 g sera feta,
              • 4 łyżki łuskanego słonecznika.

                Składniki na naleśniki:

                • 1 jajko,
                  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
                    • 1 ½ szklanki mleka,
                      • 3/4 szklanki wody gazowanej,
                        • 3 łyżki oleju,
                          • ¼ łyżeczki soli.

                            Składniki na dip pomidorowy:

                            • 2 łyżeczki oliwy,
                              • 1 ząbek czosnku,
                                • 1/2 cebuli,
                                  • 700 ml przecieru pomidorowego (passaty),
                                    • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru,
                                      • świeża bazylia,
                                        • rukola do dekoracji.

                                          Sposób przygotowania naleśników z fetą i dipem pomidorowym

                                          1. Wymyty i osuszony szpinak wrzucamy na patelnię i chwilę smażymy, aż „opadnie”.
                                            1. Przekładamy na talerz do ostygnięcia.
                                              1. Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i mieszamy i dorzucamy ponownie szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                1. Na naleśnika rozkładamy szpinak, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz suszone pomidory.
                                                  1. Doprawiamy suszonym oregano i zmielonym pieprzem. Zawijamy naleśnik w roladkę.
                                                    1. Podajemy z dipem pomidorowym.
                                                      1. Dip pomidorowy: w garnku na oliwie szklimy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy przecier. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości