Meksykańska zupa z guacamole z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Zupa z awokado
Meksykańska zupa z guacamole
Źródło: from_my_point_of_view/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak przygotować meksykańską zupę z guacamole. To pyszne połączenie smaku fasoli z awokado. Sprawdź, jak przygotować tę niezwykła potrawę.

Meksykańska zupę z guacamole - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na zupę:

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki chilli w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 400 g czarnej fasoli w puszce,
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego .

Składniki na guacamole:

  • 1 małe awokado,
  • 1/2 pomidora,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • garść posiekanej kolendry,
  • sok z jednej limonki,
  • 1/2 papryczki chili,
  • sól.

Meksykańska zupa z guacamole - sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę. Solimy, pieprzymy i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (kolendrę i kmin rzymski). Chwilę później pomidory i fasolę z płynem (około pół puszki) i bulion. Dusimy około 15 minut. W międzyczasie obieramy i rozdrabniamy awokado. Dodajemy łyżeczkę drobno posiekanej czerwonej cebuli, posiekaną kolendrę, sok z limonki i świeżo pokrojone chili. Zupę serwujemy z dodatkiem guacamole.

Zobacz także:

podziel się: