Przepisy kulinarne

Jedzenie awokado – sposób obierania i przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Alex Roberts/Getty Images

Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.

To, jak jeść awokado, zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Przepisy z użyciem tego owocu obejmują zarówno przekąski, dania obiadowe, jak i desery. Jedzenie samego awokado na surowo, mimo jego lekko mdłego smaku, bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm.

Awokado, czyli "maślany" owoc

Awokado nie jest typowym, słodkim owocem. Duża zawartość tłuszczu sprawia, że jego smak zamiast przyjemnego, soczystego aromatu jest bardziej mdły i "maślany". Wiele osób zastanawia się, jak jeść awokado, by zmienić jego konsystencję. Nie jest to trudne, ponieważ owoc ten można przygotowywać na wiele różnych sposobów, np. jako pastę, bazę zup, sałatek, a nawet dodatek do tortów. Ta uniwersalność sprawia, że nawet przeciwnicy awokado mogą z czasem polubić jego specyficzny smak.

Dlaczego jeść awokado? To owoc, który słynie z dużej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado zawiera mało cukru, a jednocześnie jest bogate w witaminy (A, C, K, E, B6 i kwas foliowy) oraz minerały (potas, fosfor, magnez i wapń). Ponadto wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego i kontroluje poziom cholesterolu.

Jak obrać awokado?

Awokado wyglądem przypomina gruszkę. Różnica wynika jednak z umieszczonej w środku dużej pestki. Aby obrać awokado, wystarczy przeciąć miąższ nożem wzdłuż pestki. Następnie obie połówki owocu kręcimy w przeciwne strony. Pestkę usuwamy za pomocą noża. Wbijamy go w jej środek i kręcimy w dowolną stronę. Miąższ można wydrążyć łyżeczką lub ponacinać nożem, tworząc wzór kratki. Później wystarczy wypchnąć wnętrze, które łatwo odcina się od skórki.

Jak jeść samo awokado?

Choć owoc nadaje się do łączenia z innymi składnikami, można go jeść w wersji solo. Jak jeść samo awokado? Wystarczy skropić miąższ cytryną (aby nie ściemniał) lub oliwą z oliwek. Awokado można pokroić w plasterki, upiec w piekarniku lub podsmażyć oprószone bułką tartą. Osoby, którym przeszkadza maślany smak, mogą łączyć owoc z różnymi dodatkami, tworząc bardziej zróżnicowany aromat dania.

Najlepsze w smaku jest dojrzałe awokado, którego miąższ jest miękki, ale jednocześnie elastyczny (po naciśnięciu odkształcenie znika po chwili). To ważne, ponieważ zbyt miękki lub całkiem twardy owoc będzie gorzki.

Jak jeść awokado – sprawdzone przepisy

Jak jeść awokado na co dzień? Przepisy z dodatkiem tego owocu cechuje duża różnorodność. Awokado pasuje do dań wykwintnych, obiadowych, a nawet do deserów. Z czym podawać awokado? Oto najciekawsze propozycje:

Pasta z awokado

Najpopularniejsza i najłatwiejsza w przygotowaniu jest pasta. Najczęściej wykorzystuje się ją do smarowania kanapek, ale posłuży również jako dodatek do tortilli czy dip do chipsów. Aby zrobić pastę, należy wydrążyć miąższ z jednego awokado i rozgnieść widelcem na papkę. Dodajemy do niej połówkę obranego i posiekanego pomidora, ząbek czosnku i kilka kropli soku z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z awokado

Świetna na przekąskę i jako element zdrowej diety. Awokado można łączyć praktycznie ze wszystkim – z warzywami, owocami czy makaronem lub mięsem. Ulubione składniki będą też niwelować jego mdły smak. W najprostszej wersji pokrojone i skropione sokiem z cytryny awokado łączy się z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, sałatą lodową, małymi kulkami mozzarelli, orzeszkami pini (opcjonalnie) oraz sosem z oliwy z oliwek, bazylii, soli, pieprzu i czosnku.

Pieczone awokado z jajkiem

Można je zaserwować na śniadanie lub kolację. Wystarczy umyć i obrać awokado. Następnie usuwamy pestkę i w to wgłębienie wbijamy jajko. Posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu awokado można posypać parmezanem.

Smażone awokado

Miłośnikom smażonych dań przypadnie do gustu awokado w lekkiej, chrupiącej panierce z bułki tartej. Aby je przyrządzić, trzeba umyć i obrać awokado, a następnie pokroić w grube plastry. Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodając sól i pieprz. Plastry awokado obtaczamy w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut i przekładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Tarta z awokado

Z awokado można przygotować deser w postaci tarty. Spód pieczemy z klasycznego kruchego ciasta. Masę robimy z 5 dojrzałych, zmiksowanych awokado z dodatkiem soku z 3 cytryn, 2 łyżek oleju kokosowego i 2 łyżek miodu. Rozprowadzamy ją na spodzie i wstawiamy całość do zamrażarki na 2 godziny. Później przekładamy tartę do lodówki.

Zobacz wideo: Menu, które polubi tarczyca

Zobacz także:

Cytrusy, awokado, pomidory - jak je wyhodować z pestek?

Na zmianę smaku po Świętach: krem z marchwi czy sernik z awokado?

Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości