Na zmianę smaku po Świętach: krem z marchwi czy sernik z awokado?

Pierogi z kapustą i grzybami popijane barszczem, sałatka jarzynowa, bigos. Po trzech dniach Świąt czas na zmianę smaków. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował takie pyszności jak: krem z pieczonej marchwi i pomarańczy, skrzydełka z kurczaka w sosie orzechowym oraz sernik z awokado. Skusicie się?

Krem z pieczonej marchwi

składniki:

  • 1 kg marchwi
    • 100 g masła
      • 2 duże cebule
        • 1 pomarańcza
          • korzeń imbiru
            • 0,5 pęczka kolendry
              • świeżo mielony pieprz
                • świeżo mielona sól
                  • 2 szczypty kminku
                    • 150 ml śmietany 30%
                      • 5 łyżek oliwy z oliwek
                        • 300 ml wody
                          • 100 g kaszy gryczanej palonej
                            • 300 ml oleju rzepakowego

                              Przygotowanie:

                              W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew myjemy, pieczemy w piekarniku następnie kroimy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 1 płaską łyżeczką kminku.

                              Skórkę pomarańczy ocieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy.

                              Gotujemy przez mniej więcej 15 minut razem z wodą. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.

                              Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

                              Tomasz Urbanek/East News

                              Pijane skrzydełka z kurczaka z sosem orzechowym

                              Składniki:

                              • 2 kg skrzydełek z kurczaka
                                • 150 ml Whisky
                                  • 6 łyżek miodu
                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                      • 4 cm obranego imbiru
                                        • 3 ząbki czosnku
                                          • 2 łyżki sosu worcestershire (lub BBQ)
                                            • 1,5 szklanki bulionu wołowego (opcja)
                                              • 1 łyżka papryczka chilli
                                                • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
                                                  • 1 łyżka miodu
                                                    • sól i pieprz

                                                      Sos:

                                                      • 200 ml mleka kokosowego
                                                        • 7 łyżek masła orzechowego
                                                          • 1 łyżeczka miodu
                                                            • 1 łyżeczka soli
                                                              • 1 łyżeczka sosu chilli
                                                                • 1 ząbek czosnku
                                                                  • sok z 1 limonki
                                                                    • garść orzechów nerkowca
                                                                      • 50 ml wody letniej

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Do miski dodaj kolejno: alkohol, miód, oliwę z oliwek, imbir starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez prasę lub roztarty nożem, sos worcestershire lub BBQ, papryczki chilli, paprykę wędzoną, sól i pieprz oraz bulion. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w jedną marynatę.

                                                                        Skrzydełka myjemy pod zimną wodą, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każde skrzydło przy pomocy noża dzielimy na trzy części w miejscu zgięć. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić. Pozostałe dodać do przygotowanej marynaty na 24h. Pamiętaj, aby co kilka godzin przemieszać.

                                                                        Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Skrzydełka wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Piecz przez 60 minut lub do czasu, aż będą rumiane a mięso będzie bez problemu odchodzić od kości.

                                                                        Skrzydełka możesz podać z sałatką lub pociętymi w słupki warzywami.

                                                                        Sałatka Blue

                                                                        Składniki:

                                                                        • 50 g sera pleśniowego blue
                                                                          • garść orzechów włoskich
                                                                            • 1 dojrzała gruszka
                                                                              • 200 g rukoli
                                                                                • 4 plastry szynki parmeńskiej
                                                                                  • 2 łyżeczki miodu
                                                                                    • 2 łyżki musztardy
                                                                                      • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
                                                                                        • 1/2 cytryny
                                                                                          • sól i pieprz

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia a na nim ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut. Sprawdzaj, aby boczek się nie spalił. Chcemy uzyskać formę chrupiącego chipsa. Wyjmij go wystudzenia. Na nowym papierze do pieczenia ułóż orzechy włoskie i praż w piekarniku przez około 10 minut. W ten sposób pozbędziesz się ich gorzkiego posmaku. Przed dodaniem do sałatki wystudź.

                                                                                            Sałatę rukolę umyj pod bieżącą wodą i osusz dokładnie na ręczniku papierowym. Przełóż do miski. Gruszkę obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i dodaj do rukoli. Zimne orzechy włoskie dodaj do pozostałych składników. W naczyniu połącz ze sobą: miód, musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie miodowo - musztardowy sos. Skrop przygotowaną sałatę. Na sam wierzch posyp chipsy z bekonu oraz kawałki sera pleśniowego.

                                                                                            Sprytna rada: Większość sosów wygonie wymieszasz za pomocą słoika. Dodaj wybrane przez Ciebie składniki do słoika - szczelnie zakręć i mieszaj tak długo, aż połączą się składniki.

                                                                                            Tomasz Urbanek

                                                                                            Sprytny Sernik Awokado bez pieczenia

                                                                                            składniki:

                                                                                            • 500 g twarogu z wiaderka
                                                                                              • 500 ml kremówki zimnej
                                                                                                • 2 awokado miękkie
                                                                                                  • 2 limonki sok i skórka
                                                                                                    • 2 limonki do pokrojenia
                                                                                                      • 1 szklanka cukru drobnego
                                                                                                        • 1 opakowanie żelatyny
                                                                                                          • 1 opakowanie ciastek owsianych
                                                                                                            • 100 g masła
                                                                                                              • 1 laska wanilii świeża

                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                Ciasteczka owsiane rozdrobnij w malakserze lub drobno pokrój. Masło rozpuść w rondelku i połącz z ciasteczkami. Następnie spód tortownicy wyłóż przygotowanymi ciasteczkami i dociśnij za pomocą łyżki. Schowaj do lodówki na 15 minut.

                                                                                                                W misce ubij 200 g śmietany na bitą – uważaj, aby jej nie przebić następnie dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną i wymieszaj, aby nie powstały grudki.

                                                                                                                Awokado przełóż do robota kuchennego pokrojone w kostkę dodaj ser z wiaderka, sok z limonki, skórkę, cukier oraz ziarna wanilii. Wymieszaj do połączenia składników. Następnie ubij pozostałą śmietanę i połącz z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanej formy i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Udekoruj limonką.

                                                                                                                Dzień dobry TVN

                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości