Zupa cebulowa krem z serkiem topionym – przepis

zupa cebulowa
Fot. fcafotodigital / Getty Images
Niemal każdy przepis na zupę cebulową krem uwzględnia etap smażenia cebuli na maśle. Nic dziwnego – to właśnie dzięki niemu można osiągnąć głęboki, przyjemny aromat. Podbije go dodatek wina lub sera o wyrazistym smaku, a także odrobina czosnku. Gładką konsystencję warto urozmaicić chrupiącym dodatkiem grzanek.

Zupa cebulowa krem bez wina jest daniem tanim i smacznym, które można przygotować z dostępnych w każdym sklepie składników. Nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Szczególnie efektownie prezentuje się cebulowa zupa krem z grzankami i serem zapieczona w specjalnych ceramicznych naczyniach.

Więcej:

Przepis na zupę cebulową krem z serkiem topionym

Zupa wykonana z cebuli to jeden z kulinarnych klasyków, na który każdy kucharz ma swój sposób. Można przygotować ją z dodatkiem sera, boczku, śmietany czy białego wina. Wśród popularnych dodatków są także ziemniaki i grzanki – w dalszej części artykułu przedstawiamy pełną listę składników, którymi można w prosty sposób wzbogacić smak dania.

Jako przepis podstawowy proponujemy pyszną zupę cebulową krem z serkiem topionym , która doskonale nadaje się dla dzieci i pozwala w prosty sposób przemycić to zdrowe warzywo w atrakcyjnej formie. Dodatek serka i śmietany sprawia, że konsystencja jest przyjemnie kremowa.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg cebuli,
    • 2 ząbki czosnku
      • 4 łyżki masła,
        • 1 litr wywaru z warzyw,
          • 1,5 litra wody,
            • 100 g serka topionego o smaku ementalera,
              • 100 ml śmietany 18%,
                • 2 ziarenka ziela angielskiego,
                  • 1 liść laurowy,
                    • 1 łyżeczka majeranku,
                      • sól i pieprz do smaku.

                        Przygotowanie:

                        1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

                        2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, ciągle mieszając, do zeszklenia cebuli.

                        3. Następnie dolej wywar z warzyw, wodę i dosyp majeranek. Gotuj 20–30 minut.

                        4. Wyciągnij liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, po czym dokładnie zmiksuj zupę blenderem.

                        5. Dodaj serek topiony i gotuj kolejne 10 minut, aż całkiem się rozpuści.

                        6. Śmietanę rozmieszaj dokładnie z połową szklanki gorącej zupy i dolej roztwór do zupy.

                        7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

                        8. Podawaj z grzankami i dodatkiem startego na tarce sera żółtego.

                        Co dodać do zupy cebulowej krem?

                        Każdą zmiksowaną zupę warto zestawić na przykład z chrupiącymi dodatkami, które będą kontrastowały z gładką konsystencją. Sprawią także, że danie będzie bardziej sycące i sprawdzi się jako smaczna kolacja. Do zupy cebulowej krem z serem żółtym lub topionym będzie pasowało wiele różnych składników, takich jak na przykład:

                        • grzanki podpieczone na patelni z dodatkiem masła,
                          • grzanki zapieczone w piekarniku z serem żółtym,
                            • pieczywo z masłem czosnkowym,
                              • groszek ptysiowy,
                                • pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki,
                                  • starty parmezan lub inny żółty ser,
                                    • prażone pestki dyni lub słonecznika,
                                      • jajko ugotowane na twardo.

                                        Cebulową zupę krem z grzankami można serwować na różne sposoby. Chrupiące pieczywo podaje się na osobnym talerzyku lub umieszcza bezpośrednio w zupie, posypuje serem i zapieka w piekarniku. Do tego celu potrzebne są kokilki – niewielkie ceramiczne naczynia, które służą jednocześnie do zapiekania i podawania potrawy. Innym efektownym sposobem jest zapieczenie zupy w cieście francuskim.

                                        Daria Ładocha i rozgrzewające zupy

                                        Kremowa zupa cebulowa – inne warianty

                                        Ponieważ istnieje wiele wersji popularnej zupy cebulowej, koniecznie trzeba wspomnieć, jakie przepisy są jeszcze warte wypróbowania. Wśród klasyków znajduje się zupa wzbogacona białym winem. Dobrej jakości trunek dolewa się do usmażonej na maśle cebuli, a następnie dokładnie odparowuje alkohol. Pozostaje wyjątkowy aromat, którego nie zagwarantuje nawet najlepszy wywar warzywny.

                                        Istnieją także przepisy na zupę dla dbających o linię, pozbawione dużej ilości masła czy śmietany. Polecamy przede wszystkim dietetyczną cebulową zupę krem z ziemniakami , którą można wykonać naprawdę szybko. Cebulę należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Kiedy zmiękną, można całość zmiksować. Ziemniaki sprawią, że konsystencja będzie równie kremowa, jak w przypadku dodatku serka topionego i śmietany.

                                        Inny prosty przepis na zupę cebulową krem opiera się na dodatku wody zamiast bulionu. W tym wariancie warto jednak zadbać o dodatek ekologicznej kostki rosołowej (bez konserwantów i polepszaczy smaku), czosnku i przypraw, które podkreślą smak cebuli. Zamiast serka topionego można użyć większej ilości śmietany lub zupełnie ją pominąć. Zwykłe pieczywo podsuszone w piekarniku będzie wystarczająco dobrym dodatkiem.

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości