Karkówka na obiad w sosie lub z dodatkiem pieczonych warzyw, ziemniaków bądź ryżu to danie sycące, aromatyczne i smakowite. Smaczna karkówka na obiad powinna być miękka i soczysta. Dlatego poleca się przyrządzanie karkówki w piekarniku lub jej duszenie. Wypróbuj przepis na karkówkę na obiad.

Karkówka wieprzowa jest stosunkowo prosta do przygotowania. Ten rodzaj mięsa najlepiej nadaje się do duszenia, pieczenia i smażenia (jako steki, czyli stosunkowo krótkie smażenie), a także do potraw z mięsa mielonego. Najlepiej wybierać niezbyt duże kawałki karkówki, ważące do maksymalnie 2 kilogramów.

Pyszna karkówka na obiad – przepis na bitki z karkówki

Karkówka na obiad duszona w formie bitków jest najlepsza do ziemniaków gotowanych na sypko lub puree ziemniaczanego. Do mięsa podczas przyrządzania potrawy od razu robi się sos, który podkreśla walory karkówki.

Dobra karkówka na obiad powinna być świeża i poprzerastana tłuszczem. Najlepsza karkówka na obiad to taka, która jest doprawiona w sposób podkreślający jej walory. Do karkówki pasują liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek, pieprz, pikantna i słodka papryka mielona, a także rozmaryn, kolendra i oregano.

Przepis na bitki z karkówki na obiad

Składniki:

· 1 kg karkówki,

· 5 cebul,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 l bulionu, np. warzywnego lub drobiowego,

· 2-3 liście laurowe,

· 4 ziarenka ziela angielskiego,

· sól i pieprz do smaku,

· olej do podsmażenia,

· 2 łyżki mąki,

· 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

1. Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry grubości około 1 cm i dobrze rozbij (na grubość około 0,5 cm). Dopraw solą i pieprzem z obu stron.

2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż po 2 minuty z każdej strony bitki, a następnie przełóż je do garnka i zalej bulionem – mięso powinno w nim zanurzone.

3. Cebule obierz, pokrój w półtalarki i podsmaż przez kilka minut na tłuszczu po mięsie, w międzyczasie dodaj czosnek pokrojony w plasterki.

4. Dodaj cebulę z czosnkiem do garnka. Dodaj też liście laurowe i ziele angielskie.

5. Wszystko duś na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie – powinno zająć to od około 30 do 40 minut. Podczas duszenia mięso z przyprawami mieszaj co jakiś czas.

6. Z mąki i masła zrób na patelni zasmażkę. Chochlę bulionu z garnka dodaj do patelni, wymieszaj, a następnie dodaj zasmażkę do bitków. Gotuj jeszcze przez minutę.

Taka karkówka na obiad w sosie doskonale komponuje się z warzywnymi dodatkami na ciepło i na zimno.

Karkówka na obiad z piekarnika

Pieczona karkówka na obiad też może być soczysta, miękka i aromatyczna. Do jej przyrządzenia potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne.

Składniki:

· 1 kg karkówki,

· 1 duża cebula,

· ½ czerwonej papryki,

· 6 łyżek ulubionego ketchupu,

· 2 łyżki przyprawy do karkówki,

· 6 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm.

2. Cebulę obierz i pokrój w plastry, paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski.

3. Wymieszaj ketchup, 4 łyżki oleju i przyprawę do karkówki, wetrzyj powstałą marynatę w mięso, pomiędzy plastry powkładaj cebulę i paprykę i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

4. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz karkówkę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem 90 minut.

Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą.


Zobacz film: Steki z karkówki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Karkówka na obiad inaczej

Soczysta karkówka na obiad jest pyszna, ale jeśli przyrządza się ją ciągle w ten sam sposób, to może się znudzić. Dlatego warto wypróbować przepis na karkówkę na obiad inaczej. Można eksperymentować ze składnikami dania i dodatkami, przyrządzając np. karkówkę na obiad z pieczarkami , z sosem sojowym na nutę azjatycką, z warzywami czy sosami różnego typu, np. śmietanowymi czy cebulowymi.

Nietypowym, ale ciekawym daniem jest też gotowana karkówka na obiad . Tego typu mięso nadaje się do serwowania nie tylko na ciepło do obiadu, ale też po wystudzeniu jako wędlina. Warto również przetestować różne dodatki do bitków , które mogą urozmaicić menu. Do mięsa nadają się zwłaszcza cebula, czosnek, musztarda, jarzyny korzeniowe (zwłaszcza marchew, pietruszka i seler, z których można zrobić aromatyczny sos podczas duszenia bitków), a także zioła takie jak kolendra, cząber, oregano czy tymianek (szczególnie do karkówki z pieczarkami).

Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0