Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego

Zupa cebulowa z serem pleśniowym
Zupa cebulowa z serem pleśniowym
Źródło: Westend61/Getty Images
Sery pleśniowe na dobre zagościły w polskich kuchniach. W Dzień Dobry TVN pyszne potrawy z ich użyciem przygotował Piotr Kucharski. Jak zrobić zupę cebulową z grzankami i serem pleśniowym? Sprawdź przepis.

Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg cebuli
  • łyżka mąki pszennej
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprzu do smaku
  • świeży tymianek
  • 100 g sera pleśniowego
  • 6-12 kromek czerstwej bagietki

Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - sposób przygotowania

  1. W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę.
  2. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
  3. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
  4. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
  5. Zupę doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem.
  6. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni.
  7. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości