Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 kg cebuli
- łyżka mąki pszennej
- 800 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprzu do smaku
- świeży tymianek
- 100 g sera pleśniowego
- 6-12 kromek czerstwej bagietki
Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - sposób przygotowania
- W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę.
- Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
- Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
- W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
- Zupę doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem.
- Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
- Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images
podziel się: