Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?

Zupa serula
Zupa serula
Źródło: luchezar/Getty Images
Serula to tradycyjna zupa ze Śląska. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka prostych składników, ale to ich umiejętne połączenie jest gwarancją sukcesu. Sprawdź nasz przepis na serulę z dodatkiem oscypka.

Serula - przepis na zupę ze Śląska

Serula to kolejna w naszej kuchni regionalna potrawa o wyjątkowej, oryginalnej nazwie. Jest też bardzo prosta w wykonaniu, co jest jej kolejnym atutem.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Składniki na serulę:

  • ugotowane ziemniaki – około pół kg, może trochę więcej
    • maślanka - 1 litr
      • mleko - 0,5 litra
        • woda - 1/4 litra lub trochę więcej
          • oscypek - 250 g
            • mąka - 2 łyżki
              • sól i pieprz do smaku

                Zupa serula - sposób przygotowania

                1. Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść.
                  1. Wodę zagotować z mlekiem i posolić do smaku.
                    1. Maślankę roztrzepać z mąką i ciągle mieszając, wlać do mleka.
                      1. Całość zagotować, w razie potrzeby posolić.
                        1. Ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać ciepłą polewką. Na górę położyć po kawału oscypka i opcjonalnie ulubioną zieleninę.

                          Gotowe. Smacznego!

                          Zobacz także:

                          Autor: Diana Ryściuk

                          Źródło zdjęcia głównego: luchezar/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości