Serula - przepis na zupę ze Śląska
Serula to kolejna w naszej kuchni regionalna potrawa o wyjątkowej, oryginalnej nazwie. Jest też bardzo prosta w wykonaniu, co jest jej kolejnym atutem.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Składniki na serulę:
- ugotowane ziemniaki – około pół kg, może trochę więcej
- maślanka - 1 litr
- mleko - 0,5 litra
- woda - 1/4 litra lub trochę więcej
- oscypek - 250 g
- mąka - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Zupa serula - sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść.
- Wodę zagotować z mlekiem i posolić do smaku.
- Maślankę roztrzepać z mąką i ciągle mieszając, wlać do mleka.
- Całość zagotować, w razie potrzeby posolić.
- Ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać ciepłą polewką. Na górę położyć po kawału oscypka i opcjonalnie ulubioną zieleninę.
Gotowe. Smacznego!
Zobacz także:
- Zupy idealne na zimę. Popisowe przepisy Andrzeja Polana
- Zupa z brukwi. Czy wojenną potrawę można odczarować?
- Zupa krem z kiszonej kapusty. Zblendowana kiszona kapusta? Jeszcze jak!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: luchezar/Getty Images
podziel się: