Przepisy kulinarne

Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Zupa serula
luchezar/Getty ImagesZupa serula

Serula to tradycyjna zupa ze Śląska. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka prostych składników, ale to ich umiejętne połączenie jest gwarancją sukcesu. Sprawdź nasz przepis na serulę z dodatkiem oscypka.

Serula - przepis na zupę ze Śląska

Serula to kolejna w naszej kuchni regionalna potrawa o wyjątkowej, oryginalnej nazwie. Jest też bardzo prosta w wykonaniu, co jest jej kolejnym atutem.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Składniki na serulę:

  • ugotowane ziemniaki – około pół kg, może trochę więcej
  • maślanka - 1 litr
  • mleko - 0,5 litra
  • woda - 1/4 litra lub trochę więcej
  • oscypek - 250 g
  • mąka - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Zupa serula - sposób przygotowania

  1. 1Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść.
  2. 2Wodę zagotować z mlekiem i posolić do smaku.
  3. 3Maślankę roztrzepać z mąką i ciągle mieszając, wlać do mleka.
  4. 4Całość zagotować, w razie potrzeby posolić.
  5. 5Ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać ciepłą polewką. Na górę położyć po kawału oscypka i opcjonalnie ulubioną zieleninę.

Gotowe. Smacznego!

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: luchezar/Getty Images

Pozostałe wiadomości