Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?

Zupa serula
Zupa serula
Źródło: luchezar/Getty Images
Serula to tradycyjna zupa ze Śląska. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka prostych składników, ale to ich umiejętne połączenie jest gwarancją sukcesu. Sprawdź nasz przepis na serulę z dodatkiem oscypka.

Serula - przepis na zupę ze Śląska

Serula to kolejna w naszej kuchni regionalna potrawa o wyjątkowej, oryginalnej nazwie. Jest też bardzo prosta w wykonaniu, co jest jej kolejnym atutem.

Przepisy Darii Ładochy

PRZERYWNIK_DARIA_NET
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Składniki na serulę:

  • ugotowane ziemniaki – około pół kg, może trochę więcej
  • maślanka - 1 litr
  • mleko - 0,5 litra
  • woda - 1/4 litra lub trochę więcej
  • oscypek - 250 g
  • mąka - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Zupa serula - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść.
  2. Wodę zagotować z mlekiem i posolić do smaku.
  3. Maślankę roztrzepać z mąką i ciągle mieszając, wlać do mleka.
  4. Całość zagotować, w razie potrzeby posolić.
  5. Ziemniaki wyłożyć na talerze, zalać ciepłą polewką. Na górę położyć po kawału oscypka i opcjonalnie ulubioną zieleninę.

Gotowe. Smacznego!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości