Zupa krem z kiszonej kapusty
Trudno jest znaleźć słowa, by opisać, jak wspaniale pyszna potrawa może powstać w tak banalnie prosty sposób. Krem z kiszonej kapusty właśnie taki jest, pod warunkiem, że postawimy na naprawdę dobrą kapustę. Jeśli nie mamy własnej lub dostępu do takiej wiejskiej, prosto z beczki, to warto rozejrzeć się w sklepach za możliwie najlepszą jakościowo. Musi być naprawdę kiszona, a nie zalana octem trzy dni temu.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Pozostałe dodatki tego kulinarnego majstersztyku to przesmażona na maśle cebula, warzywny bulion zagęszczony ziemniakami i niewielka ilość śmietanki kremówki, która nada całości delikatny, aksamitny posmak i sprawi, że każdy zjadacz tej zupy nie będzie mógł wyjść z podziwu. Dokładna lista składników i sposób wykonania – poniżej.
Zupa krem z kiszonej kapusty - przepis
Składniki:
- kilogram kiszonej kapusty
- bulion warzywny – około 1-1,5 l
- 300-500 ml śmietanki 30 proc. (wedle uznania)
- kilogram ziemniaków
- 4 cebule szalotki
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz, sos sojowy
- do podania: dowolne ziarna, orzechy, oliwa, olej rzepakowy, zioła
Sposób przygotowania:
- Ugotować pyszny, aromatyczny bulion.
- Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i podgotować, ale nie do całkowitej miękkości, niech będą takie trochę al dente
- Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 5 minut, do zeszklenia.
- Dodać ziemniaki i smażyć wszystko przez 3 minuty. Dodać bulion i śmietankę, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut, albo krócej - ziemniaki mają być miękkie.
- Następnie dodać odciśniętą kapustę i kontynuować gotowanie przez 1–1,5 godziny, do momentu, aż ta zacznie się rozpadać.
- Zupę zmiksować na krem, doprawić łyżeczką sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
- Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodać odciśnięty sok z kapusty. Jeśli będzie za rzadka, dogotować ziemniaków.
- Podawać z dowolnymi dodatkami, ale nie przesadzać z nimi. Tutaj chodzi o to, że zupa krem z kiszonej kapusty jest pyszna i pełna sama w sobie.
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
- Jak idealnie ukisić kapustę i dlaczego nie warto dodawać marchewki?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images