Poke bowl - co to jest?
Poke oznacza „pokrojone na kawałki”, a pełna nazwa nawiązuje do kawałków surowej ryby podawanej w zestawie z ryżem, warzywami, owocami i dressingiem. Składniki niemal te same, co w przypadku japońskiego sushi, ale nieco inna forma podania. Tutaj jednak ryż powinien być gorący.
Poke bowl występuje w wersji wegetariańskiej, z mięsem, rybami lub owocami morza. Liczba kombinacji i i możliwości łączenia składników jest właściwie nieograniczona. Pochodzące z Hawajów forma podawania jedzenia uchodzi za ulubione danie wśród surferów i nie tylko.
Zobacz wideo: Potrawy słodkie i rozgrzewające
Różne wersje poke bowl i ich popularność na świecie
Na fali popularności bowli powstało nieskończenie wiele jego wariacji. Ryż często bywa zastępowany orientalnymi makaronami (sojowym lub ryżowym), zamiast ryb dodaje się kawałek mięsa lub tofu, a całość często polewa się aromatycznym sosem lub posypką z dodatkiem ziaren i orzechów.
Poke bowle przywędrowały z Hawajów do pozostałych stanów w USA, a stamtąd do Europy i reszty świata. Trend na bowle stale rośnie. Kolorowe, pełne świeżych składników miski stały się nie tylko jednym z hitów street foodów, ale zainspirowały również wiele knajp do podawania swoich dań właśnie na kształt tradycyjnego bowla.
Poke bowl - jak zrobić?Jak przygotować poke bowl lub inną potrawę zainspirowaną hawajskim trendem? Możliwości eksperymentowania ze składnikami są nieograniczone, więc to naprawdę proste! Dlatego nie podajemy jednego, konkretnego przepisu, a raczej kilka wskazówek, które pomogą przygotować własną wersję poke bowla.
- Ryż powinien być ciepły, ale można go zastąpić makaronami ryżowym, sojowym, soba lub komosą ryżową. Te również powinny być ciepłe – np. umieszczone w bulionie, mleku kokosowym.
- Surowa ryba: najlepsze będzie sashimi z tuńczyka lub łososia. Filety ryby najpierw należy kroić wzdłuż, a następnie na paski lub kostki. Można je zastąpić smażonym kurczakiem, krewetkami w tempurze, mięsem kraba, wołowiną teriyaki.
- W wegetariańskiej wersji bowla doskonale sprawdzi się tofu, można je wcześniej zamarynować, usmażyć lub po prostu doprawić aromatycznymi przyprawami.
- Smak doskonale dopełni i podkreśli sos sojowy. Można też użyć dressingu na bazie tahini, masła orzechowego, chutney'a z mango, octu ryżowego czy melasy kokosowej.
- Świeże warzywa to podstawa każdego bowla. Marchewka pokrojona w słupki, ogórek, różne sałaty, kapusty, czerwona cebula czy awokado pasują doskonale niemal do wszystkiego. Warto postawić na ciekawe kolory - dzięki nim bowl będzie jeszcze bardziej apetyczny i po prostu piękny. Podobnie jest w przypadku owoców - np. kawałków mango, melona, arbuza itd.
- Aby "podkręcić" smak poke bowla, warto dodać kilka składników typowych dla kuchni azjatyckiej, np.: marynowany imbir, wasabi, pędy bambusa czy glony wakame. Świetnie sprawdzą się również kiszonki, w tym te polskie. Całość można zwieńczyć poszatkowaną dymką lub ziarenkami sezamu czy czarnuszki.
- Kotlet po hawajsku bez panierki - przepisy
- Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż
- Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: avikofoodservice.pl
Źródło zdjęcia głównego: Alexandr Spatari/Getty Images