Poke bowl, czyli miska pełna pyszności. Co to za potrawa i jak ją przygotować?

Poke bowl
Jak zrobić poke bowl?
Źródło: Alexandr Spatari/Getty Images
Poke bowl to oryginalnie pochodząca z kuchni hawajskiej miska pełna dobroci. Co ją łączy z japońskim sushi i dlaczego podbiła street food niemal na całym świecie? Jak zrobić własną wersję poke bowl?

Poke bowl - co to jest?

Poke oznacza „pokrojone na kawałki”, a pełna nazwa nawiązuje do kawałków surowej ryby podawanej w zestawie z ryżem, warzywami, owocami i dressingiem. Składniki niemal te same, co w przypadku japońskiego sushi, ale nieco inna forma podania. Tutaj jednak ryż powinien być gorący.

Poke bowl występuje w wersji wegetariańskiej, z mięsem, rybami lub owocami morza. Liczba kombinacji i i możliwości łączenia składników jest właściwie nieograniczona. Pochodzące z Hawajów forma podawania jedzenia uchodzi za ulubione danie wśród surferów i nie tylko.

Zobacz wideo: Potrawy słodkie i rozgrzewające

Owoce w półmisku
Potrawy słodkie i rozgrzewające
Źródło: Dzień Dobry TVN

Różne wersje poke bowl i ich popularność na świecie

Na fali popularności bowli powstało nieskończenie wiele jego wariacji. Ryż często bywa zastępowany orientalnymi makaronami (sojowym lub ryżowym), zamiast ryb dodaje się kawałek mięsa lub tofu, a całość często polewa się aromatycznym sosem lub posypką z dodatkiem ziaren i orzechów.

Poke bowle przywędrowały z Hawajów do pozostałych stanów w USA, a stamtąd do Europy i reszty świata. Trend na bowle stale rośnie. Kolorowe, pełne świeżych składników miski stały się nie tylko jednym z hitów street foodów, ale zainspirowały również wiele knajp do podawania swoich dań właśnie na kształt tradycyjnego bowla.

Poke bowl - jak zrobić?

Jak przygotować poke bowl lub inną potrawę zainspirowaną hawajskim trendem? Możliwości eksperymentowania ze składnikami są nieograniczone, więc to naprawdę proste! Dlatego nie podajemy jednego, konkretnego przepisu, a raczej kilka wskazówek, które pomogą przygotować własną wersję poke bowla.

  1. Ryż powinien być ciepły, ale można go zastąpić makaronami ryżowym, sojowym, soba lub komosą ryżową. Te również powinny być ciepłe – np. umieszczone w bulionie, mleku kokosowym.
  2. Surowa ryba: najlepsze będzie sashimi z tuńczyka lub łososia. Filety ryby najpierw należy kroić wzdłuż, a następnie na paski lub kostki. Można je zastąpić smażonym kurczakiem, krewetkami w tempurze, mięsem kraba, wołowiną teriyaki.
  3. W wegetariańskiej wersji bowla doskonale sprawdzi się tofu, można je wcześniej zamarynować, usmażyć lub po prostu doprawić aromatycznymi przyprawami.
  4. Smak doskonale dopełni i podkreśli sos sojowy. Można też użyć dressingu na bazie tahini, masła orzechowego, chutney'a z mango, octu ryżowego czy melasy kokosowej.
  5. Świeże warzywa to podstawa każdego bowla. Marchewka pokrojona w słupki, ogórek, różne sałaty, kapusty, czerwona cebula czy awokado pasują doskonale niemal do wszystkiego. Warto postawić na ciekawe kolory - dzięki nim bowl będzie jeszcze bardziej apetyczny i po prostu piękny. Podobnie jest w przypadku owoców - np. kawałków mango, melona, arbuza itd.
  6. Aby "podkręcić" smak poke bowla, warto dodać kilka składników typowych dla kuchni azjatyckiej, np.: marynowany imbir, wasabi, pędy bambusa czy glony wakame. Świetnie sprawdzą się również kiszonki, w tym te polskie. Całość można zwieńczyć poszatkowaną dymką lub ziarenkami sezamu czy czarnuszki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości