Kuchnia indyjska łączy w sobie dwa bieguny – północny i południowy. Kuchnia północy obfituje w ciężkie sosy i mięsa, na południu natomiast dominuje dieta wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych. Na południu jada się ostro, na północy zaś o wiele łagodniej. Jednak w całym kraju pierwsze skrzypce grają przyprawy: od kurkumy, imbiru, kolendry, po cynamon, kardamon czy czarnuszkę.
Kuchnia libańska to połączenie kulinarnych tradycji arabskich, silnych wpływów Turcji oraz krajów środkowoafrykańskich. Każda libańska restauracja serwuje dania stanowiące wachlarz smaków, kolorów i wspaniałych zapachów. Czym charakteryzują się tradycyjne dania tego niewielkiego kraju?
Co to za potrawa i jak ją przygotować?
Cudzoziemcom przebywającym w Chinach czasami trudno się przekonać do tamtejszych orientalnych przysmaków, bardzo ostrych przypraw i nabitych na patyczek przekąsek. Jest jednak dla nich ratunek - mogą wybrać się do baru z pierogami, który prowadzą Polki: Małgorzata Modlińska i Joanna Boczek. Powiedziały nam, jakie pierogi mają w ofercie, skąd biorą składniki i z jakich krajów są ich klienci.
Lana Nguyen urodziła się w stolicy Wietnamu w Hanoi. Zajmuje się projektowaniem mody. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania kuchni orientalnej: doradę w sosie sojowym na smażonych warzywach, tajską zupę z krewetkami i makaronem oraz Pad Tai z kurczakiem.Towarzyszył jej Piotr Kucharski.