Babcia i wnuczek rządzą w kuchni Dzień Dobry TVN
Skąd zamiłowanie do wspólnego gotowania?
"Przede wszystkim lubimy jeść zdrowo i lekko. To dla nas najważniejsze. Razem byliśmy na wakacjach w Turcji i w Egipcie, stąd też nasz pociąg do intensywnych smaków, ale nie ograniczamy się do orientalnych kuchni. W domu gotujemy wspólnie z Tadeuszem. Jego mama ma luksus, bo Tadeusz ma teraz fazę na robienie śniadań i jajek po benedyktyńsku. Zawsze na obiady lub kolacje robi nam wołowinę, a ja jestem specjalistką od ryb, więc i dziś tak się podzieliliśmy u Państwa, bo takie mamy fiksacje. Jak zaprosiliście nas, to Tadeusz od razu do mnie zadzwonił i kazał przyjechać, by zrobić próbny obiad" - wyjaśniła ceniona aktorka Małgorzata Potocka.
Galaretka wiśniowa - przepis
Składniki:
- wiśnie mrożone,
- opakowanie galaretki wiśniowej w proszku,
- karton soku wiśniowego.
Przygotowanie:
Do zagotowanego soku wiśniowego wsypujemy galaretkę w proszku. Mieszamy, po czym wlewamy do małych słoiczków albo przezroczystych pucharków. Do każdego słoiczka wkładamy kilka wiśni mrożonych. Wkładamy do lodówki. Podajemy, jak zastygnie.
Zupa serowa z grzankami - przepis
Składniki:
- 5 serków topionych ementaler,
- razowy chleb do grzanek,
- olej do smażenia,
- sos sojowy,
- bazylia świeża,
- 1,5 l wody.
Przygotowanie:
Kroimy chleb razowy w kostki. Smażymy je na patelni, aż się dobrze zarumienią. Podgrzewamy wodę, po czym wlewamy ją do miksera, wrzucamy serki topione i miksujemy. Następnie wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy lekko sosem sojowym (ewentualnie). Rozlewamy do miseczek i posypujemy listkami bazylii i grzankami.
Ryba Tom Yum - przepis
Składniki:
- 4 polędwice z dorsza czarnego albo białego,
- mąka kartoflana albo kukurydziana,
- olej do smażenia,
- opakowanie przyprawy Tom Yum,
- 2 puszki mleka kokosowego,
- kolendra świeża,
- opakowanie makaronu ryżowego.
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę w garnku na makaron. Kroimy polędwicę z dorsza na duże kawałki, leciutko obsypujemy mąką z kukurydzy albo ziemniaczaną. Smażymy lekko na patelni na dużym ogniu. Wkładamy makaron do garnka z wrzącą wodą, nie gotujemy. W kubku mieszamy przyprawę Tom Yum z gorącym mlekiem kokosowym. Wlewamy na patelnię z rybą, chwilę dusimy na małym ogniu. Posypujemy kolendrą, obok nakładamy makaron ryżowy. Jak ktoś lubi, dorsz może być mocno podsmażony.
Wołowina po pekińsku - przepis
Składniki:
- 600 g wołowiny,
- papryka czerwona,
- 2 cebule,
- 100 g fasolki szparagowej,
- dymka,
- chili,
- 3 ząbki czosnku,
- imbir,
- sos sojowy jasny,
- sos sojowy ciemny,
- 3 łyżki białego wina półwytrawnego,
- olej do smażenia,
- 4 porcje chińskie noodle.
Przygotowanie:
Składniki i marynata
Mieszamy 2 łyżki ciemnego sosu sojowego z 2 łyżkami białego wina i odstawiamy. Kroimy wołowinę na cienkie plastry i mieszamy z marynatą, odstawiamy (nie do lodówki).
Warzywa
Cebulę kroimy na ćwiartki, paprykę w prostokąty, fasolkę na 3 części. Siekamy czosnek, imbir, chili i dymkę (zostawiamy kawałek dymki do dekoracji).
Sos
Mieszamy 50 ml wody, 2 łyżki jasnego i łyżkę ciemnego sosu sojowego.
Smażenie
Rozgrzewamy wok z olejem. Smażymy mięso przez 1,5 minuty, zdejmujemy z patelni. Na tym samym woku podsmażamy czosnek, imbir, chili i dymkę – kilka sekund. Dodajemy fasolkę, potem paprykę i cebulę. Wlewamy sos, zagotowujemy chwilę, dodajemy makaron i mięso. Mieszamy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rodzinne gotowanie Anny i Elżbiety Jarosik. Proste i szybkie przepisy na obiad oraz deser
- Ormiańsko-gruzińskie dania, czyli rodzinne przepisy Aidy Kosojan-Przybysz
- Burger śniadaniowy, polędwiczka wieprzowa i mus czekoladowy, czyli pyszne dania Michała Mirlaka
Autor: DC
Źródło: Małgorzata Potocka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News