Gołąbki Grześka Zawieruchy. Nowe i klasyczne przepisy na tradycyjne danie

Gołąbki według Grześka Zawieruchy
3 wersje tradycyjnego dania - gołąbki Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gołąbki to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni, które przywołuje ciepłe wspomnienia rodzinnych obiadów. Soczyste liście kapusty otulające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, podane z kremowym sosem pomidorowym, to połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Choć ich przygotowanie wymaga odrobinę czasu, efekt końcowy z pewnością wynagrodzi każdy wysiłek. Co więcej, danie pojawia się w najróżniejszych odsłonach, które w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał Grzegorz Zawierucha.

Wegetariańskie gołąbki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • Składniki:
  • 600 g białej kapusty
  • garść natka pietruszki
  • garść orzechów włoskich
  • Sos:
  • 200 ml płynnej słodkiej śmietany
  • 100 ml wody
  • 60 g startego sera grana padana
  • ¼ łyżeczki soli
  • Pieprz
  • Nadzienie:
  • 150 g marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 250 g kaszy perłowej
  • 100 g ugotowanej soczewicy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml bulionu grzybowego
  • 60 g startego sera grana padano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę gotujemy około 10 minut. Po wyjęciu zanurzamy w zimnej wodzie. Przygotowujemy około 12 liści. Marchewki i pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Czosnek drobno ciekamy. Następnie odsmażamy czosnek z marchewką i pieczarkami przez około 3 minuty. Po chwili dodajemy kaszę perłową i chwilę obsmażamy. Wlewamy białe wino i redukujemy całkowicie. Następnie bulion grzybowy. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Na końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Dobrze łączymy składniki. Na liściach kapusty układamy około 3 łyżki farszu, zaginamy brzegi i mocno ściskamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym . Śmietankę z wodą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy gołąbki. Całość posypujemy serem grana padano. Pieczemy przez ok. 25 min w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi.

Wegetariańskie gołąbki w sosie śmietanowym
Wegetariańskie gołąbki w sosie śmietanowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Gołąki po wietnamsku

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 9 liści kapusty pekińskiej
  • pęczek szczypiorku
  • garść suszonych grzybów mun
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu nuoc-mâm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • skrawki liści kapusty (około 2 liście, posiekane)
  • 1 marchewka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sos:
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili
  • Sos nuoc-mâm:
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sok z limonki do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pieprz biały do smaku
  • 100 ml wody (można dać mniej lub w ogóle, jeśli lubicie bardziej intensywny smak
  • kilka cienkich plasterków kalarepy lub zielonej papai
  • kilka cienkich plasterków marchwi
  • kilka listków kolendry
  • Dodatki:
  • Ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

W gorącej osolonej wodzie blanszujemy kapustę pekińską oraz cały szczypiorek. Grzyby mun moczymy w letniej wodzie około 15 minut. Składniki do sosu nuoc-mâm łączymy ze sobą. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy razem z grzybami mun oraz marchewką. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy sosem sojowym, nuoc-mâm i ostrygowym. Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu. Na początku liścia układamy łyżkę farszu, zwijamy i zaginamy brzegi. Koniec zawiązujemy zblanszowanym szczypiorkiem. Na patelni z dodatkiem oleju smażymy kilka minut nasze gołąbki. Przekładamy do garnka na parę. Gotujemy na parze około 20-30 minut. Skrobię kukurydzianą rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy ją do bulionu drobiowego z koncentratem pomidorowym i sosem chili. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Gołąbki polewamy przed podaniem sosem. Serwujemy z ryżem.

Gołąki po wietnamsku
Gołąki po wietnamsku
Źródło: Michał Woźniak/East News

Gołąbki wołowe w sosie pomidorowym

Składniki:

  • Składniki :
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 250 g kiełbasy wieprzowej np. wawelska
  • 1/4 szklanki białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka ketchupu
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 6 plasterków boczku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. W dużym garnku gotujemy pod przykryciem kapustę około 10 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy wołowinę i drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażymy około 8 minut. Po tym czasie dorzucamy posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze łączymy składniki. Na środek każdego liścia kapusty układamy farsz. Składamy, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornych. Do garnka wlewamy passatę oraz keczup. Dajemy liść laurowy, czosnek granulowany oraz sos sojowy.

Chwilę gotujemy. Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i układamy na nich plastry boczku. Przykrywamy folią i pieczemy około 30 minut. Na koniec grillujemy, aby boczek ładnie się zarumienił.

Gołąbki wołowe w sosie pomidorowym
Gołąbki wołowe w sosie pomidorowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się: