Pyszna kuchnia Heli Kłobuckiej. Poznaj przepisy na wyjątkowo kremowe dania

Hela Kłobudzka w kuchni Dzień Dobry TVN.
Hela Kłobudzka w Dzień Dobry TVN
Źródło: Adam Burakowski/East News
Hela Kłobucka, mimo młodego wieku, ma już na swoim koncie ogromne osiągnięcia. Miała zaledwie 11 lat, kiedy zwyciężyła 7. edycję programu "MasterChef. Junior", w 2023 roku poprowadziła wydanie specjalne, "MasterChef. Wielkie Grillowanie", wydała książkę kucharską i z zapałem prowadzi swoje konta w serwisach społecznościowych. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swoje wersje kremowych dań.

Hela Kłobucka: co słychać u zwyciężczyni MasterChef Junior?

Hela Kłobucka, zwyciężczyni programu "MasterChef Junior," w tym roku skończy 15 lat i ma przed sobą intensywny czas nauki – równolegle uczęszcza do dwóch szkół, w tym jednej w Hiszpanii. Jak sama przyznaje, to dla niej świetna okazja do rozwijania swoich umiejętności językowych, które są jej pasją. Nauka w języku angielskim daje jej wiele satysfakcji i otwiera nowe możliwości. Choć od wygranej w programie kulinarnym minęło już trochę czasu, Hela wciąż jest zaskoczona, gdy ktoś prosi ją o zdjęcie. "To przyjemne uczucie, ale zawsze myślę: jak to, ze mną?" – mówi z uśmiechem. Popularność, o której kiedyś marzyła w kontekście aktorstwa, przyszła niespodziewanie – dzięki gotowaniu. Pomimo rozpoznawalności, Hela pozostaje odpowiedzialna i dba o swoje obowiązki szkolne. Wygrana w "MasterChef Junior" stała się dla niej inspiracją do dzielenia się swoją pasją – ostatnio zorganizowała warsztaty kulinarne dla grupy znajomych w Hiszpanii, łącząc naukę z dobrą zabawą i wspólnym gotowaniem.

Krem pomidorowy po amerykańsku z grzanką serową

  • 10 szt. czerwonych dojrzałych pomidorów
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • główka czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • puszka pulpy pomidorowej
  • bazylia
  • sól, pieprz,
  • śmietanka 30%
  • masło
  • ser mozzarella starta
  • ser gouda w kawałku
  • chleb pszenny

Krem: Pomidory obieramy z skórki, kroimy i pieczemy razem z pokrojoną papryką, czosnkiem w całości i oliwą z oliwek. To wszystko doprawiamy solą i pieprzem według uznania po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30min. Po upieczeniu dodajemy przecier pomidorowy, pulpę pomidorową, śmietankę, 3 łyżki miodu, garść bazylii i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Jeżeli krem będzie wydawał się za gesty można dodać trochę zagotowanej wody do otrzymania bardziej płynnej konsystencji.

Grilled cheese ( zapiekanka z serem ): żeby przygotować jednego tosta, dwie kromki chleba smarujemy masłem z obydwu stron. Ścieramy na tarce o grubych oczkach dwa ulubione typy sera ( ja najbardziej lubię goudę i mozzarellę ) Przekładamy dwie kromki serem. Tak przygotowaną kanapkę obsmażamy z obydwu stron na suchej patelni, tak aż ser w środku się rozpuści a chleb na zewnątrz będzie chrupki.

Tak gotowy krem podajemy w misce z śmietaną, pomidorkiem koktajlowym i listkiem bazylii, obok kładziemy naszego tosta i maczamy go w kremie. 

Krem z białych warzyw

  • 3  pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • ½ selera
  • 1 por - tylko biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka – mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka – masła
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • mascarpone
  • bazylia, pietruszka

Krem: na drobną kostkę kroimy cebulę i czosnek, które przysmażamy z odrobiną cukru w garnku z oliwą. Gdy cebula się zarumieni przystępujemy do krojenia reszty warzyw w grubszą kostkę wrzucamy do garnka z cebulą smażymy a później zalewamy mlekiem i dodajemy 2 łyżki mascarpone. W trakcie gdy tak przygotowane warzywa się gotują doprawiamy według gustów. Gdy warzywa będą miękkie wszystko razem blendujemy, jeżeli krem będzie za gęsty dodajemy odrobinę wody.

Oliwa ziołowa: oliwę blendujemy z dowolnymi ziołami. Podgrzewamy w rondelku tak przygotowaną oliwę, gdy już będzie ciepła przelewamy ją parę razy przez gazę tak aby nie było w niej żadnych grudek.

Chipsy z obierek pietruszki: obierek z wcześniej użytej pietruszki nie wyrzucamy, myjemy je po czym osuszamy i smażymy na głębokim tłuszczu aby były chrupkie ale nie spalone, po usmażeniu zostawiamy na papierowym ręczniku do wystygnięcia.

Podanie: Tak gotowy krem podajemy w misce, polewamy oliwą ziołową i dla chrupnięcia dekorujemy chipsami z obierek po pietruszce.

Krem/pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów na grzance z burratą i rukolą

  • 1 bochenek żytniego chleba
  • 200 g suszonych pestek słonecznika
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz, płatki chili

Krem/Pasta: Gotujemy pestki słonecznika w wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i blendujemy z suszonymi pomidorami, ziołami i przyprawami.

Podanie: tak przygotowaną pastę podajemy na zgrillowanych kromkach chleba, podajemy z dowolnymi składnikami ( u mnie będzie to burrata, bazylia, parę pomidorków koktalowych a to wszystko polane oliwą i posypane grubą solą ).

Creme Brulee 

  • 70g cukru
  • 6 żółtek
  • 400ml śmietanki 30%
  • ekstrakt waniliowy
  • maliny
  • borówki
  • mięta

Krem: aby przygotować 4 kremy, w misce mieszamy żółtka z cukrem, do takiej masy dolewamy zagotowane mleko z wanilią ( WAŻNE nie może być gorące tylko letnie ). Wszystko razem mieszamy i przelewamy do kokilek, które wkładamy do brytfanny zalanej do ¾ gorącą wodą, i pieczemy w 160 stopniach przez 40min. Po upieczeniu schładzamy.

Chrupiący wierzch: jeżeli macie w domu palnik wystarczy posypać cukrem kremy i opalić je delikatnie ( nie za mocno żeby się nie spaliły ). Lecz jeżeli nie posiadacie palnika drugą opcją jest cienka warstwa karmelu, wystarczy rozpuścić cukier nie mieszając ( uwaga jak zacznie się robić brązowy i nie będzie grudek cukru od razu wyłączamy ).

Tak gotowym karmelem polewamy BARDZO cieniutko wystudzone kremy.

Podanie: podajemy prosto w kokilkach, dekorujemy malinami/borówkami, miętą i delektujemy się smakiem.

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym z pestkami dyni i słonecznika

  • 800 g obranej dyni
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 duży batat
  • główka czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pulpy pomidorowej
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • kolendra
  • pestki dyni i słonecznik
  • sól, pieprz, chili w płatkach, słodka papryka, sos sojowy, cukier
  • śmietana 30%
  • jogurt naturalny mały
  • oliwa z oliwek
  • 1 lub 2 szklanki wody

Krem: Na brytfankę ułożyć pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki, batat, czosnek, kolendra. Polać oliwą z przyprawami. Piec do miękkości w piekarniku 200 stopni około 30min.

W dużym garnku podsmażyć posiekaną cebulę razem ze startą marchewką i imbirem i szczyptą cukru. Dodać przecier pomidorowy i pulpę a następnie mleczko kokosowe jedna puszka i wodę. Dodać przyprawy. Dodać warzywa z piekarnika i wszystko razem zblendować. Przyprawić według uznania.

Podanie: Podawać z przyprażonymi migdałami i pestkami dyni. Polać śmietanką lub jogurtem. Udekorować kolendrą i cieszyć się pysznym i delikatnym smakiem

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości