Gofry na bazie maślanki - przepis
Pyszne, chrupiące, puszyste gofry, które zawsze robią furorę u nas w domu. Można podawać je z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym lub na słono z gulaszem czy smażonym kurczakiem. Ważne, aby składniki - jajka, masło i maślankę - wyjąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Dzięki temu idealnie się połączą.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
 - łyżka stołowa proszku do pieczenia,
 - ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
 - łyżeczka soli,
 - 2 szklanki dobrze wstrząśniętej maślanki,
 - kostka niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego,
 - 2 duże jaja,
 - w razie potrzeby olej roślinny do posmarowania gofrownicy,
 - dodatki: masło i syrop klonowy.
 
Sposób przygotowania:
Rozgrzej gofrownicę. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj maślankę, masło i jajka. Mieszaj, aż masa będzie gładka (ciasto będzie gęste). W razie potrzeby posmaruj gofrownicę olejem roślinnym. Następnie nałóż ciasto łyżką na gofrownicę, równomiernie je rozprowadzając. Przełóż gofry na blachę do pieczenia i trzymaj w cieple bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 90°C. Z pozostałego ciasta uformuj więcej gofrów w ten sam sposób. Podawaj z masłem i syropem klonowym.
Przydatne wskazówki:
Aby gofry były chrupiące, po usmażeniu lepiej wyłożyć je na kratkę, nie na blachę, by dać ujście gorącej parze, a tym samym wilgoci.
Pamiętajmy również, żeby nie wylewać za dużo oleju na gofrownicę. Można użyć oleju w sprayu lub posmarować gofrownicę pędzelkiem.
Cytrynowe batony - przepis
Wykwintny, elegancki, a przede wszystkim łatwy do przyrządzenia deser, łączący smak kwaśny ze słodkim. Idealnie się mrozi, więc mam go zawsze w zamrażarce, gdyby naszła mnie ochota na coś słodkiego albo gdyby wpadli do mnie niespodziewani goście. Ulubiony deser mojej rodziny i naszych przyjaciół, idealny na każdą okazję.
Składniki:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej,
 - 225 g roztopionego masła,
 - ½ szklanki cukru pudru, plus trochę więcej do dekoracji,
 - ¼ łyżeczki soli morskiej,
 - 2 szklanki cukru (kryształ),
 - 4 jajka, lekko ubite,
 - 5 łyżek stołowych świeżego soku z cytryny.
 
Sposób przygotowania:
Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i rozgrzej go do 180°C. Wnętrze żaroodpornego szklanego naczynia (o wymiarach ok. 23 x 33 cm) wysmaruj masłem. W średniej misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, cukier puder i sól. Użyj widelca, aby delikatnie wymieszać składniki, tak by lekko się połączyły. Dzięki temu spod będzie bardzo delikatny i kruchy.
Przełóż masę do przygotowanego naczynia i palcami rozprowadź ją po spodzie. Zrobić boki na 1.5 cm. Piecz, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią, około 20 minut. W międzyczasie w misce wymieszaj cukier, jajka i sok z cytryny, aż dobrze się połączą.
Gdy ciasto będzie gotowe, wylej mieszankę cytrynową na gorące ciasto, włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut. W razie potrzeby delikatnie połóż na wierzchu ciasta kawałek folii, aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu. Ciasto powinno być lekko zarumienione na wierzchu, a środek powinien być twardy. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty.
Ciasto łatwiej się kroi, kiedy całkiem ostygnie. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. W celu dłuższego przechowywania owiń w folię lub włóż w woreczki do mrożenia i zamroź na okres do 1 miesiąca.
Przydatne wskazówki:
Batony należy piec wyłącznie w naczyniu wykonanym ze szkła lub innego niereaktywnego materiału. Nie używaj aluminiowej lub innej metalowej formy, ponieważ cytryna wejdzie z nią w reakcję.
Ciasteczka owsiane z rodzynkami - przepis
Składniki:
- szklanka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki,
 - szklanka + 2 łyżki brązowego cukru,
 - ½ szklanka cukru,
 - 2 szklanki maki ,
 - ½ szklanki maki tortowej,
 - 1 ½ szklanki owsianki,
 - łyżeczka mąki ziemniaczanej,
 - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
 - ½ łyżeczki soli,
 - ½ łyżeczki cynamonu,
 - 1 ½ szklanki rodzynek ,
 - szklanka orzechów włoskich, pokrojonych.
 
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Utrzyj masło z cukrami aż będzie jasne i puszyste, około 4-5 minut Dodaj jajko i miksuj; dodaj drugie jajko i ponownie dobrze zmiksuj Wsyp mąki, owsiankę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i orzechy włoskie. Wymieszaj. Masa ciastkowa pozwoli na 8-12 bardzo dużych ciastek. Piecz 9-11 minut, zostaw do ostygnięcia na 10-15 min.
Zapiekane jabłka z kruszonką z płatkami owsianymi - przepis
Jesień to idealna pora na deser z wykorzystaniem jabłek. Są one w sezonie, tanie i łatwo dostępne. W Ameryce bardzo popularny jest American Apple Pie.
Składniki:
- 100 g mąki tortowej,
 - 100 g płatków owsianych,
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 90 g cukru,
 - 135 g masła, zimnego,
 - 1/2 łyżeczki cynamonu,
 - szczypta soli,
 - 100 g płatków migdałowych,
 - ½ olejku migdałowego.
 
Składniki na warstwę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
 - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ,
 - 2 łyżki cukru,
 - łyżeczka cynamonu.
 
Sposób przygotowania:
Formę do zapiekania lub zwykłą do pieczenia smarujemy lekko masłem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy płatki owsiane, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem, siekaczką do ciasta kruchego lub wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Owoce mieszamy z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Wykładamy do formy, obsypujemy kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do zarumienienia wierzchu.
Zobacz także:
- Szarlotka – proste przepisy na pyszne ciasto
 - Przepisy Ani Starmach na gofry w różnych wersjach: belgijskie, czekoladowe, kokosowe
 - Jak zrobić domowe batony proteinowe? Przepis na batony bez pieczenia to hit!
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ewa Sama
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN