Słodka, amerykańska kuchnia, czyli domowe słodycze prosto z USA. Jak je przygotować?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ameryka na słodko
Ameryka na słodko
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Ewa Sama to miłośniczka zdrowego trybu życia, zapalona tenisistka, żona amerykańskiego Włocha i spełniona mama trzech synów, a przy tym perfekcyjna pani domu. W kuchni Dzień Dobry TVN upichciła amerykańskie domowe słodycze, czyli gofry na bazie maślanki, cytrynowe batony, ciasteczka owsiane z rodzynkami i zapiekane jabłka z kruszonką z płatkami owsianymi. Wypróbuj jej przepisy. 

Gofry na bazie maślanki - przepis

Pyszne, chrupiące, puszyste gofry, które zawsze robią furorę u nas w domu. Można podawać je z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym lub na słono z gulaszem czy smażonym kurczakiem. Ważne, aby składniki - jajka, masło i maślankę - wyjąć wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Dzięki temu idealnie się połączą.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    • łyżka stołowa proszku do pieczenia,
      • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
        • łyżeczka soli,
          • 2 szklanki dobrze wstrząśniętej maślanki,
            • kostka niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego,
              • 2 duże jaja,
                • w razie potrzeby olej roślinny do posmarowania gofrownicy,
                  • dodatki: masło i syrop klonowy.

                    Sposób przygotowania:

                    Rozgrzej gofrownicę. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj maślankę, masło i jajka. Mieszaj, aż masa będzie gładka (ciasto będzie gęste). W razie potrzeby posmaruj gofrownicę olejem roślinnym. Następnie nałóż ciasto łyżką na gofrownicę, równomiernie je rozprowadzając. Przełóż gofry na blachę do pieczenia i trzymaj w cieple bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 90°C. Z pozostałego ciasta uformuj więcej gofrów w ten sam sposób. Podawaj z masłem i syropem klonowym.

                    Przydatne wskazówki:

                    Aby gofry były chrupiące, po usmażeniu lepiej wyłożyć je na kratkę, nie na blachę, by dać ujście gorącej parze, a tym samym wilgoci.

                    Pamiętajmy również, żeby nie wylewać za dużo oleju na gofrownicę. Można użyć oleju w sprayu lub posmarować gofrownicę pędzelkiem.

                    Cytrynowe batony
                    Cytrynowe batony
                    Cytrynowe batony
                    Źródło: Michał Żebrowski

                    Cytrynowe batony - przepis

                    Wykwintny, elegancki, a przede wszystkim łatwy do przyrządzenia deser, łączący smak kwaśny ze słodkim. Idealnie się mrozi, więc mam go zawsze w zamrażarce, gdyby naszła mnie ochota na coś słodkiego albo gdyby wpadli do mnie niespodziewani goście. Ulubiony deser mojej rodziny i naszych przyjaciół, idealny na każdą okazję.

                    Składniki:

                    • 2 szklanki mąki uniwersalnej,
                      • 225 g roztopionego masła,
                        • ½ szklanki cukru pudru, plus trochę więcej do dekoracji,
                          • ¼ łyżeczki soli morskiej,
                            • 2 szklanki cukru (kryształ),
                              • 4 jajka, lekko ubite,
                                • 5 łyżek stołowych świeżego soku z cytryny.

                                  Sposób przygotowania:

                                  Umieść blachę do pieczenia na środku piekarnika i rozgrzej go do 180°C. Wnętrze żaroodpornego szklanego naczynia (o wymiarach ok. 23 x 33 cm) wysmaruj masłem. W średniej misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, cukier puder i sól. Użyj widelca, aby delikatnie wymieszać składniki, tak by lekko się połączyły. Dzięki temu spod będzie bardzo delikatny i kruchy.

                                  Przełóż masę do przygotowanego naczynia i palcami rozprowadź ją po spodzie. Zrobić boki na 1.5 cm. Piecz, aż brzegi ciasta lekko się zarumienią, około 20 minut. W międzyczasie w misce wymieszaj cukier, jajka i sok z cytryny, aż dobrze się połączą.

                                  Gdy ciasto będzie gotowe, wylej mieszankę cytrynową na gorące ciasto, włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut. W razie potrzeby delikatnie połóż na wierzchu ciasta kawałek folii, aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu. Ciasto powinno być lekko zarumienione na wierzchu, a środek powinien być twardy. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty.

                                  Ciasto łatwiej się kroi, kiedy całkiem ostygnie. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. W celu dłuższego przechowywania owiń w folię lub włóż w woreczki do mrożenia i zamroź na okres do 1 miesiąca.

                                  Przydatne wskazówki:

                                  Batony należy piec wyłącznie w naczyniu wykonanym ze szkła lub innego niereaktywnego materiału. Nie używaj aluminiowej lub innej metalowej formy, ponieważ cytryna wejdzie z nią w reakcję.

                                  Ciasteczka owsiane z rodzynkami
                                  Ciasteczka owsiane z rodzynkami
                                  Ciasteczka owsiane z rodzynkami
                                  Źródło: Michał Żebrowski

                                  Ciasteczka owsiane z rodzynkami - przepis

                                  Składniki:

                                  • szklanka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki,
                                    • szklanka + 2 łyżki brązowego cukru,
                                      • ½ szklanka cukru,
                                        • 2 szklanki maki ,
                                          • ½ szklanki maki tortowej,
                                            • 1 ½ szklanki owsianki,
                                              • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
                                                • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                  • ½ łyżeczki soli,
                                                    • ½ łyżeczki cynamonu,
                                                      • 1 ½ szklanki rodzynek ,
                                                        • szklanka orzechów włoskich, pokrojonych.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Utrzyj masło z cukrami aż będzie jasne i puszyste, około 4-5 minut Dodaj jajko i miksuj; dodaj drugie jajko i ponownie dobrze zmiksuj Wsyp mąki, owsiankę, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i orzechy włoskie. Wymieszaj. Masa ciastkowa pozwoli na 8-12 bardzo dużych ciastek. Piecz 9-11 minut, zostaw do ostygnięcia na 10-15 min.

                                                          Zapiekane jabłka z kruszonką z płatkami owsianymi
                                                          Zapiekane jabłka z kruszonką z płatkami owsianymi
                                                          Zapiekane jabłka z kruszonką z płatkami owsianymi
                                                          Źródło: Michał Żebrowski

                                                          Zapiekane jabłka z kruszonką z płatkami owsianymi - przepis

                                                          Jesień to idealna pora na deser z wykorzystaniem jabłek. Są one w sezonie, tanie i łatwo dostępne. W Ameryce bardzo popularny jest American Apple Pie.

                                                          Składniki:

                                                          • 100 g mąki tortowej,
                                                            • 100 g płatków owsianych,
                                                              • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                • 90 g cukru,
                                                                  • 135 g masła, zimnego,
                                                                    • 1/2 łyżeczki cynamonu,
                                                                      • szczypta soli,
                                                                        • 100 g płatków migdałowych,
                                                                          • ½ olejku migdałowego.

                                                                            Składniki na warstwę jabłkową:

                                                                            • 1 kg jabłek,
                                                                              • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ,
                                                                                • 2 łyżki cukru,
                                                                                  • łyżeczka cynamonu.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Formę do zapiekania lub zwykłą do pieczenia smarujemy lekko masłem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy płatki owsiane, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem, siekaczką do ciasta kruchego lub wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.

                                                                                    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Owoce mieszamy z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.

                                                                                    Wykładamy do formy, obsypujemy kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do zarumienienia wierzchu.

                                                                                    Zapiekane jabłka
                                                                                    Zapiekane jabłka
                                                                                    Zapiekane jabłka
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                    Źródło: Ewa Sama

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana