Pomysł na amerykański obiad? Oto pieczony pulpet - meatloaf z przepisu Ewy Samej

Pieczony pulpet
Źródło: Dzień Dobry TVN
Amerykańska kuchnia Ewy
Amerykańska kuchnia Ewy
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Masz ochotę na pieczeń rodem z amerykańskiego filmu? Koniecznie wypróbuj przepis Ewy Samej z kuchni Dzień Dobry TVN na pieczony pulpet meatlof. To danie, które sprawdzi się na rodzinny obiad. 

Meatlof to duży pieczony pulpet, podobny do pieczeni rzymskiej, który jest idealny dla rodzin, ponieważ zaspokoi głód wszystkich domowników. Najczęściej podawany z tłuczonymi ziemniakami. Można także serwować go z sałatą. Tradycyjną bułkę tartą zamieniamy na krakersy, żeby uzyskać maślany smak.

Pieczony pulpet - przepis na meatloaf

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 0,5 (75 g) posiekanej cebuli,
  • 450 g mielonej wołowiny,
  • 225 g mielonej wieprzowiny,
  • 130 g pokruszonych krakersów,
  • 1.5 szklanki tartego sera Chedar,
  • 2 duże jajka,
  • 125 ml sosu bbq,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • łyżeczka soli,
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • świeża pietruszka.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • łyżka octu balsamicznego.

Składniki na sos BBQ:

  • 175 ml (2/3 cup) ketchupu,
  • 60 ml (1/4 cup) octu jabłkowego,
  • ząbek czosnku,
  • pełna łyżeczka musztardy, np. sarepska,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • kostka cebuli smażonej,
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania pieczonego pulpetu meatloaf

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Rozgrzej masło na patelni. Zeszklij cebulę. Zdejmij z ognia. W dużej misce połącz mięso, wystudzoną cebulę, pokruszone krakersy, ser, jajka, sos BBQ, sól i pieprz. Rękami wymieszaj produkty. Nie mieszaj za długo. Uformuj klopsa o wymiarach 15 cm x 20 cm i przełóż do formy do pieczenia. Połącz ketchup i ocet balsamiczny i posmaruj sosem klopsa. Piecz ok. 1 godz. w 180 st. C. Odczekaj 10 min. przed krojeniem. Podawaj ciepły, posypany pietruszką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości