Meatlof to duży pieczony pulpet, podobny do pieczeni rzymskiej, który jest idealny dla rodzin, ponieważ zaspokoi głód wszystkich domowników. Najczęściej podawany z tłuczonymi ziemniakami. Można także serwować go z sałatą. Tradycyjną bułkę tartą zamieniamy na krakersy, żeby uzyskać maślany smak.
Pieczony pulpet - przepis na meatloaf
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 0,5 (75 g) posiekanej cebuli,
- 450 g mielonej wołowiny,
- 225 g mielonej wieprzowiny,
- 130 g pokruszonych krakersów,
- 1.5 szklanki tartego sera Chedar,
- 2 duże jajka,
- 125 ml sosu bbq,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- łyżeczka soli,
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- świeża pietruszka.
Składniki na sos:
- 4 łyżki ketchupu,
- łyżka octu balsamicznego.
Składniki na sos BBQ:
- 175 ml (2/3 cup) ketchupu,
- 60 ml (1/4 cup) octu jabłkowego,
- ząbek czosnku,
- pełna łyżeczka musztardy, np. sarepska,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- kostka cebuli smażonej,
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania pieczonego pulpetu meatloaf
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Rozgrzej masło na patelni. Zeszklij cebulę. Zdejmij z ognia. W dużej misce połącz mięso, wystudzoną cebulę, pokruszone krakersy, ser, jajka, sos BBQ, sól i pieprz. Rękami wymieszaj produkty. Nie mieszaj za długo. Uformuj klopsa o wymiarach 15 cm x 20 cm i przełóż do formy do pieczenia. Połącz ketchup i ocet balsamiczny i posmaruj sosem klopsa. Piecz ok. 1 godz. w 180 st. C. Odczekaj 10 min. przed krojeniem. Podawaj ciepły, posypany pietruszką.
Zobacz także:
- Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
- Zaręczona Ania Starmach. Przez pulpety do serca
- Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - danie w sam raz na obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Ewa Sama
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News