Ciasta bez pieczenia są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się pysznym, domowym wypiekiem, ale nie mają czasu lub chęci na tradycyjne pieczenie. Proste, smaczne i kreatywne – takie przepisy przygotował dla naszych widzów Piotrek Kucharski.
Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji - przepis
Składniki:
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 100 g mleka
- 2 duże łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 g masła orzechowego
- szczypta soli
- około 250 g płatków owsianych błyskawicznych
- Polewa i dekoracja :2 tabliczki białek czekolady, jadalne kwiatki do dekoracji
Masło rozpuść z cukrem, miodem, mlekiem, kakao i cynamonem. Następnie dodaj sól, masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i mokrymi dłońmi formuj ciasteczka. Schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Rozpuść białą czekoladę, polej ciasteczka i udekoruj płatkami kwiatów.
„Nie sernik” orzechowy - przepis
Spód:
- 100 g daktyli bez pestek
- 200 g rodzynek
- 220 g migdałów
- „Nie ser orzechowy”
- 500 g orzechów nerkowca
- 400 g mleka kokosowego
- 60 ml miodu
- 50 g mielonych migdałów
- skórka otarta z 2 pomarańczy
Góra:
- 500 g rabarbaru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 500 g truskawek
- mięta do dekoracji
Orzechy nerkowca namocz w przegotowanej wodzie przez noc.
Zmiksuj migdały w blenderze na grubą mąkę. Przełóż do miski. W blenderze zmiksuj daktyle z rodzynkami na pastę. Dodaj migdały i zmiksuj jeszcze przez chwilę aż powstanie jednolita masa .Wyłóż nią lekko natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Dokładnie dociśnij aby powstał równy spód. Wstaw do zamrażarki.
Nerkowce odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj mleko kokosowe, miód, mielone migdały o skórkę z pomarańczy. Miksuj przez kilka minut aż uzyskasz gładką masę .Dookoła tortownicy ułożyć połówki truskawek, przekrojoną częścią na zewnątrz. Masę orzechową przelej do tortownicy w której jest już spód. Wstaw do lodówki na minumum 2 godziny.
W tym czasie pokrój rabarbar na 3 cm ukośne kawałki. Posyp cukrem z wanilią. Zapakuj próżniowo i piecz w piekarniku przez 15 minut w 70ºC. Rabarbar ułóż dookoła na cieście na środek ułóż pokrojone truskawki. Całość udekoruj listkami mięty.
Tarta czekoladowa z truskawkami - przepis
Spód:
- 300 g czekoladowych ciasteczek w stylu oreo
- 80 g rozpuszczonego masła
Mus czekoladowy:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
- 3 białka
- 30 g cukru
- 300 g truskawek
Ciastka zmiksuj, pod koniec miksowania dodaj rozpuszczone masło. Masą wyłożyć spód oraz boki formy do tarty i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Rozpuść czekoladę w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając, aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić.
Ubij śmietanę na sztywno, odstaw w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała. W tym czasie ubij białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszaj z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszaj w to bitą śmietanę. Całość wylej na spód w formie. Wstaw na minimum godzinę do zamrażarki. Przed podaniem posyp wierzch drobno pokrojonymi truskawkami.
Zobacz także:
- Ciasto 3 bit bez pieczenia - prosty przepis na pyszny deser
- Szybkie ciasta bez pieczenia. Pomysł na niebanalny deser
- Najlepsze przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN