Ciasta bez pieczenia - przepisy Piotra Kucharskiego na ciasteczka owsiane, "nie sernik" orzechowy, tartę czekoladową i wytrawny sernik z warzywami

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Idealne śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy kiedykolwiek marzyliście o pysznym cieście, ale nie chcieliście spędzać godzin przy gorącym piekarniku? Jest na to sposób, a nawet kilka. W kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się nimi Piotr Kucharski. Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji, „ nie sernik” orzechowy, tartę czekoladową z truskawkami i wytrawny sernik z warzywami.

Ciasta bez pieczenia są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się pysznym, domowym wypiekiem, ale nie mają czasu lub chęci na tradycyjne pieczenie. Proste, smaczne i kreatywne – takie przepisy przygotował dla naszych widzów Piotrek Kucharski.

Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji - przepis

Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji
Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji
Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g miodu
  • 100 g mleka
  • 2 duże łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 180 g masła orzechowego
  • szczypta soli
  • około 250 g płatków owsianych błyskawicznych
  • Polewa i dekoracja :2 tabliczki białek czekolady, jadalne kwiatki do dekoracji

Masło rozpuść z cukrem, miodem, mlekiem, kakao i cynamonem. Następnie dodaj sól, masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i mokrymi dłońmi formuj ciasteczka. Schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Rozpuść białą czekoladę, polej ciasteczka i udekoruj płatkami kwiatów.

„Nie sernik” orzechowy - przepis

„Nie sernik” orzechowy
„Nie sernik” orzechowy
„Nie sernik” orzechowy
Źródło: Ola Skowron/East News

Spód:

  • 100 g daktyli bez pestek
  • 200 g rodzynek
  • 220 g migdałów
  • „Nie ser orzechowy”
  • 500 g orzechów nerkowca
  • 400 g mleka kokosowego
  • 60 ml miodu
  • 50 g mielonych migdałów
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Góra:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 500 g truskawek
  • mięta do dekoracji

Orzechy nerkowca namocz w przegotowanej wodzie przez noc.

Zmiksuj migdały w blenderze na grubą mąkę. Przełóż do miski. W blenderze zmiksuj daktyle z rodzynkami na pastę. Dodaj migdały i zmiksuj jeszcze przez chwilę aż powstanie jednolita masa .Wyłóż nią lekko natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Dokładnie dociśnij aby powstał równy spód. Wstaw do zamrażarki.

Nerkowce odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj mleko kokosowe, miód, mielone migdały o skórkę z pomarańczy. Miksuj przez kilka minut aż uzyskasz gładką masę .Dookoła tortownicy ułożyć połówki truskawek, przekrojoną częścią na zewnątrz. Masę orzechową przelej do tortownicy w której jest już spód. Wstaw do lodówki na minumum 2 godziny.

W tym czasie pokrój rabarbar na 3 cm ukośne kawałki. Posyp cukrem z wanilią. Zapakuj próżniowo i piecz w piekarniku przez 15 minut w 70ºC. Rabarbar ułóż dookoła na cieście na środek ułóż pokrojone truskawki. Całość udekoruj listkami mięty.

Tarta czekoladowa z truskawkami - przepis

Tarta czekoladowa z truskawkami
Tarta czekoladowa z truskawkami
Tarta czekoladowa z truskawkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Spód:

  • 300 g czekoladowych ciasteczek w stylu oreo
  • 80 g rozpuszczonego masła

Mus czekoladowy:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
  • 3 białka
  • 30 g cukru
  • 300 g truskawek

Ciastka zmiksuj, pod koniec miksowania dodaj rozpuszczone masło. Masą wyłożyć spód oraz boki formy do tarty i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Rozpuść czekoladę w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając, aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić.

Ubij śmietanę na sztywno, odstaw w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała. W tym czasie ubij białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszaj z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszaj w to bitą śmietanę. Całość wylej na spód w formie. Wstaw na minimum godzinę do zamrażarki. Przed podaniem posyp wierzch drobno pokrojonymi truskawkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości