Ciasta bez pieczenia - przepisy Piotra Kucharskiego na ciasteczka owsiane, "nie sernik" orzechowy, tartę czekoladową i wytrawny sernik z warzywami

Idealne śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy kiedykolwiek marzyliście o pysznym cieście, ale nie chcieliście spędzać godzin przy gorącym piekarniku? Jest na to sposób, a nawet kilka. W kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się nimi Piotr Kucharski. Jak zrobić ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji, „ nie sernik” orzechowy, tartę czekoladową z truskawkami i wytrawny sernik z warzywami.

Ciasta bez pieczenia są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się pysznym, domowym wypiekiem, ale nie mają czasu lub chęci na tradycyjne pieczenie. Proste, smaczne i kreatywne – takie przepisy przygotował dla naszych widzów Piotrek Kucharski.

Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji - przepis

Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji
Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji
Ciasteczka owsiane bez pieczenia w letniej wersji
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 80 g masła
    • 100 g cukru
      • 50 g miodu
        • 100 g mleka
          • 2 duże łyżki kakao
            • 1 łyżeczka cynamonu
              • 180 g masła orzechowego
                • szczypta soli
                  • około 250 g płatków owsianych błyskawicznych
                    • Polewa i dekoracja :2 tabliczki białek czekolady, jadalne kwiatki do dekoracji

                      Masło rozpuść z cukrem, miodem, mlekiem, kakao i cynamonem. Następnie dodaj sól, masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i mokrymi dłońmi formuj ciasteczka. Schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Rozpuść białą czekoladę, polej ciasteczka i udekoruj płatkami kwiatów.

                      „Nie sernik” orzechowy - przepis

                      „Nie sernik” orzechowy
                      „Nie sernik” orzechowy
                      „Nie sernik” orzechowy
                      Źródło: Ola Skowron/East News

                      Spód:

                      • 100 g daktyli bez pestek
                        • 200 g rodzynek
                          • 220 g migdałów
                            • „Nie ser orzechowy”
                              • 500 g orzechów nerkowca
                                • 400 g mleka kokosowego
                                  • 60 ml miodu
                                    • 50 g mielonych migdałów
                                      • skórka otarta z 2 pomarańczy

                                        Góra:

                                        • 500 g rabarbaru
                                          • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                            • 500 g truskawek
                                              • mięta do dekoracji

                                                Orzechy nerkowca namocz w przegotowanej wodzie przez noc.

                                                Zmiksuj migdały w blenderze na grubą mąkę. Przełóż do miski. W blenderze zmiksuj daktyle z rodzynkami na pastę. Dodaj migdały i zmiksuj jeszcze przez chwilę aż powstanie jednolita masa .Wyłóż nią lekko natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Dokładnie dociśnij aby powstał równy spód. Wstaw do zamrażarki.

                                                Nerkowce odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj mleko kokosowe, miód, mielone migdały o skórkę z pomarańczy. Miksuj przez kilka minut aż uzyskasz gładką masę .Dookoła tortownicy ułożyć połówki truskawek, przekrojoną częścią na zewnątrz. Masę orzechową przelej do tortownicy w której jest już spód. Wstaw do lodówki na minumum 2 godziny.

                                                W tym czasie pokrój rabarbar na 3 cm ukośne kawałki. Posyp cukrem z wanilią. Zapakuj próżniowo i piecz w piekarniku przez 15 minut w 70ºC. Rabarbar ułóż dookoła na cieście na środek ułóż pokrojone truskawki. Całość udekoruj listkami mięty.

                                                Tarta czekoladowa z truskawkami - przepis

                                                Tarta czekoladowa z truskawkami
                                                Tarta czekoladowa z truskawkami
                                                Tarta czekoladowa z truskawkami
                                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                                Spód:

                                                • 300 g czekoladowych ciasteczek w stylu oreo
                                                  • 80 g rozpuszczonego masła

                                                    Mus czekoladowy:

                                                    • 300 g gorzkiej czekolady
                                                      • 350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
                                                        • 3 białka
                                                          • 30 g cukru
                                                            • 300 g truskawek

                                                              Ciastka zmiksuj, pod koniec miksowania dodaj rozpuszczone masło. Masą wyłożyć spód oraz boki formy do tarty i wstawić do zamrażarki na 15 minut. Rozpuść czekoladę w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając, aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić.

                                                              Ubij śmietanę na sztywno, odstaw w temperaturze pokojowej, żeby się lekko ogrzała. W tym czasie ubij białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszaj z ubitymi białkami, następnie delikatnie wmieszaj w to bitą śmietanę. Całość wylej na spód w formie. Wstaw na minimum godzinę do zamrażarki. Przed podaniem posyp wierzch drobno pokrojonymi truskawkami.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Diana Ryściuk

                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana