Ciasto 3 bit bez pieczenia - prosty przepis na pyszny deser

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kruche ciasto z jabłkami – z kruszonką, z pianą z białek? Przepisy
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami to desery, po które sięga wiele osób poszukujących nowych smaków. Jednym z nich jest 3 bit bez pieczenia. Jak go zrobić? Oto prosty przepis.

Jeśli odpowiednio się postarasz, deser ten będzie nie tylko przypominał smakiem popularnego batona, ale może też wyglądać lepiej, niż niejedno ciasto z cukierni. Wcale nie jest to trudne - ciasto 3 bit to idealna propozycja dla wszystkich ceniących sobie prostotę.

Ciasto 3 bit bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • 500 g herbatników - tych z ząbkami,
    • puszka masy kajmakowej,
      • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g),
        • 750 ml mleka,
          • 3 płaskie łyżki cukru lub innego słodziku,
            • 200 g miękkiego masła,
              • bita śmietana - gotowa, według ulubionego przepisu lub polecamy nasz,
                • 50 g ciemnej czekolady,
                  • łyżka kakao,
                    • opcjonalnie: garść dowolnych orzechów.

                      Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?

                      1. Budynie wymieszać z cukrem, dolać 250 ml mleka i wymieszać.
                        1. Pozostałe pół lira mleka zagotować, gdy zacznie kipieć, wlewać mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając.
                          1. Gdy budyń będzie ugotowany, jednolity i gładki - zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Zakryć wierzch folią spożywczą, wtedy nie powstanie tam kożuch.
                            1. Dno formy/naczynia 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć 1/3 herbatników.
                              1. Pierwszą warstwę herbatników przykryć masą kajmakową, a następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników.
                                1. Masło ubić na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ubijać. Ma powstać gładka i jednolita masa, którą należy wyłożyć na herbatniki.
                                  1. Położyć ostatnią warstwę herbatników.
                                    1. Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę, którą można posypać kakao, startą czekoladą, poruszonymi orzechami itd.
                                      1. Ciasto 3 bit odstawić do lodówki na co najmniej na 2-3 godziny.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło zdjęcia głównego: Kate Stoupas/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości