Przepisy kulinarne

Z okazji Dnia Bitej Śmietany ulubione przepisy zdradza Sebastian Olma

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Sebastian Olma, kuchnia, przepisy z bitą śmietaną, bita śmietana, Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje energię na cały dzień. W niektórych województwach mamy ferie, więc niech dzieci od rana cieszą się słodkimi daniami, zwłaszcza w Dniu Bitej Śmietany. Nie zabraknie jej w przepisach Sebastiana Olmy, który w naszej kuchni przyrządza rurki z czekoladą i orzechami, gryczane naleśniki i francuskie tosty.

Śniadaniowe rurki z bitą śmietaną, czekoladą i orzechami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto cygaretkowe :

  • masło - 250 g,
  • cukier puder - 250 g,
  • białko - 250 g,
  • mąka - 250 g.

Przygotowanie rurek:

Cukier utrzyj razem z masłem na jednolitą masę, dodaj białka, mąkę i dalej ucieraj. Gładką masę rozłóż na sylikonową matę w kształt prostokąta, aby później można było zwinąć rolki.

Wstaw do piekarnika na kilka minut do temp. 220 st. Piecz, aż nabierze złotego koloru, wyjmij i dopóki jest ciepłe, uformuj rolki.

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Składniki na nadzienie i dodatki do rurek:

  • słodka śmietana 36% - 1 l,
  • cukier puder - 200 g,
  • czekolada mleczna - 200 g,
  • orzechy laskowe - 50 g.

Przygotowanie:

W misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i nabij rurkę kremem.

Końcówkę rurki zamocz w rozpuszczonej na kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.

Naleśniki gryczane z toffi, kremowym twarogiem i jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki na sos toffi:

  • cukier brązowy - 250 g,
  • śmietana słodka kremówka - 125 ml,
  • masło - 125 g,
  • sól - 1 łyżka.

Przygotowanie sosu toffi:

W rondelku umieść masło i cukier, rozpuść na małym ogniu składniki i dodaj śmietanę. Gotuj, aż całość zgęstnieje i dodaj łyżkę soli. Gotowy sos odstaw do ostudzenia.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • mleko - 250 ml,
  • jajko - 2 szt.,
  • olej - 50 ml,
  • sól - 1 mała łyżka,
  • mąka gryczana - 125 g.

Przygotowanie naleśników:

W misce wymieszaj mleko, jajko, olej, sól i mąkę gryczaną. Ciasto powinno mieć gęstą i zwartą konsystencję.

Naleśniki smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż naleśniki na talerz.

Składniki na nadzienie do naleśników:

  • serek twarogowy - 200 g,
  • kwaśna śmietana 18% - 100 g,
  • imbir marynowany - 20 g,
  • cukier - 2 łyżki duże.

Przygotowanie nadzienia do naleśników:

Serek twarogowy przełóż do miski, dodaj do niego śmietanę kwaśną, posiekany imbir i cukier. Masa po wymieszaniu powinna być jak roztopione masło, aby można było smarować naleśniki. Naleśniki smaruj jedną warstwą, a następnie zwiń w rulon tak, aby po przecięciu można było zobaczyć zwinięcie "ślimaka".

Składniki na jabłka do naleśników:

  • jabłka twarde - 2 sztuki,
  • cukier - 2 łyżki,
  • masło - 50 g,
  • sok jabłkowy - 50 ml,
  • cukier puder,
  • mięta do dekoracji.

Przygotowanie jabłek do naleśników

Jabłka obierz i pokrój w kostkę grubości 1 cm, podsmaż na patelni dodając cukier, masło i sok jabłkowy. Gorące jabłka przełóż na talerz i ułóż na nim przekrojone naleśniki. Całość posyp cukrem pudrem i polej sos toffi.

Francuskie tosty z ricottą i karmelizowaną gruszką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajko - 2 szt.,
  • przyprawy w proszku (cynamon, imbir, kardamon) po małej łyżce,
  • słodka śmietana - 100 ml,
  • cukier zwykły - 1 mała łyżka,
  • mleko - 100 ml,
  • brioche mała - 1 szt.,
  • klarowane masło - 50 g,
  • gruszka - 2 szt.,
  • masło - 50 g,
  • sok jabłkowy - 100 ml,
  • ricotta naturalna - 100 g,
  • cytryna - 1 szt.,
  • syrop klonowy - 50 ml,
  • mięta do dekoracji - 1 mały pęczek.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajko z dodatkiem przypraw w proszku (cynamonu, imbir i kardamonu), słodką śmietaną i cukrem. Kromkę chałki zamocz na kilka sekund w mleku, a następnie w mieszance jajecznej. Tosty smaż na klarowanym maślę z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Po usmażeniu przełóż tosty na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gruszkę potnij na ćwiartki, za pomocą noża pozbądź się środka, posyp cukrem i obsmaż na patelni, na której wcześniej się smażyły gofry na złoty kolor, dodaj masło i sok owocowy.

Na talerzu ułóż tosty, posmaruj ricottą (do ricotty dodaj skórkę z cytryny), ułóż kawałki gruszki i przykryj drugą kromką. Całość polej syropem klonowym i udekoruj liśćmi mięty.

Zobacz także:

Autor: Luiza Bebłot

Pozostałe wiadomości