Przepisy kulinarne

Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess

Przepisy kulinarne

iStockphotoLilechka75/Getty Images

Upalnie lato to czas poszukiwania chłodzących rozwiązań. Jednym z nich zdecydowanie są wszelkie napoje i desery na zimno. Eton mess to wyjątkowo prosty, przepyszny deser na bazie sezonowych truskawek. Można go zrobić w wersji klasycznej lub wegańskiej. Tym razem stawiamy na ten lżejszy, czyli drugi z wymienionych. Sprawdź przepis na wegański eton mess.

Eton mess - co to za deser?

Eton mess to jeden z najprostszych letnich deserów. Pochodzi z Anglii. Serwowano go podczas corocznego meczu krykieta między dwiema szkołami: Eton i Harrow. Słowo "mess" oznacza bałagan, czyli nieco nonszalancką formę tego deseru.

Jego podstawą są truskawki, beza i bita śmietana. Pierwsza znana wersja zamiast truskawek, zawierała banany. Zamieniono je jednak ze względu na różnice w cenie tych owoców i to był strzał w dziesiątkę! Eton mess jest przepysznym deserem – zarówno w wersji klasycznej, jak i tej wegańskiej.

Wegański Eton mess jest jeszcze łatwiejszy w wykonaniu niż klasyczny. Poza tym, jest o wiele mniej kaloryczny. Pozostaje po nim produkt uboczny, z którego można zrobić np. hummus. A to za sprawą aquafaby , czyli wody po ciecierzycy. To właśnie tym płynem można zastąpić białko jajka.

Przepis na eton mess krok po kroku

Składniki:

  • woda z puszki ciecierzycy
  • około 4 łyżki cukru
  • 0,5 cytryny
  • aromat waniliowy lub cytrynowy
  • 4 herbatniki
  • 150 gram. truskawek

Sposób przygotowania:

Piana z aquafaby

  • Wodę z ciecierzycy wlać do dużej miski i ubić na sztywną pianę.
  • Dodać po jednej łyżce cukru, dalej miksując. Po około 3 minutach sprawdzić palcami, czy cukier jest jeszcze wyczuwalny. Jeśli tak, miksować dalej.
  • Dodać otartą skórkę i sok z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
  • Pianę podzielić na pół i dodać aromaty.

Wegańska beza

  1. 1Piekarnik nagrzać do 150 stopni z opcją góra-dół.
  2. 2Połowę piany przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskać małe beziki na papier do pieczenia. Równie dobrze można zrobić jedną dużą bezę czy też wykładać ją łyżką.
  3. 3Po włożeniu bezy do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.
  4. 4Piec, a raczej suszyć bezę w ten sposób przez około 1 godzinę i 30-40 minut. Jeżeli zaczną brązowieć, od razu zmniejszyć temperaturę do 80 stopni.
  5. 5Wyjąć papier z bezami i zostawić na blacie do całkowitego przestygnięcia.

Wegańska bita śmietana

  1. 1Podczas suszenia bez w piekarniku, drugą połowę ubitej piany podzielić znowu na pół.
  2. 2Do jednej z nich dodać połowę rozgniecionych truskawek lub malin, jagód czy innych ulubionych owoców. Wstawić do lodówki.

Eton mess

  1. 1Gdy bezy są już przestudzone, należy w szklance, pucharku lub misce układać kolejne warstwy.
  2. 2Na przemian układać pokruszone bezy i herbatniki. Następnie dodawać bitą śmietanę z aquafaby czystą z aromatem, na przemian z tą truskawkową.
  3. 3Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki owoców.

Gotowe. Smacznego!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego idealne tiramisu z malinami

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości