Eton mess - co to za deser?
Eton mess to jeden z najprostszych letnich deserów. Pochodzi z Anglii. Serwowano go podczas corocznego meczu krykieta między dwiema szkołami: Eton i Harrow. Słowo "mess" oznacza bałagan, czyli nieco nonszalancką formę tego deseru.
Jego podstawą są truskawki, beza i bita śmietana. Pierwsza znana wersja zamiast truskawek, zawierała banany. Zamieniono je jednak ze względu na różnice w cenie tych owoców i to był strzał w dziesiątkę! Eton mess jest przepysznym deserem – zarówno w wersji klasycznej, jak i tej wegańskiej.
Wegański Eton mess jest jeszcze łatwiejszy w wykonaniu niż klasyczny. Poza tym, jest o wiele mniej kaloryczny. Pozostaje po nim produkt uboczny, z którego można zrobić np. hummus. A to za sprawą aquafaby , czyli wody po ciecierzycy. To właśnie tym płynem można zastąpić białko jajka.
Przepis na eton mess krok po kroku
Składniki:
- woda z puszki ciecierzycy
- około 4 łyżki cukru
- 0,5 cytryny
- aromat waniliowy lub cytrynowy
- 4 herbatniki
- 150 gram. truskawek
Sposób przygotowania:
Piana z aquafaby
- Wodę z ciecierzycy wlać do dużej miski i ubić na sztywną pianę.
- Dodać po jednej łyżce cukru, dalej miksując. Po około 3 minutach sprawdzić palcami, czy cukier jest jeszcze wyczuwalny. Jeśli tak, miksować dalej.
- Dodać otartą skórkę i sok z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
- Pianę podzielić na pół i dodać aromaty.
Wegańska beza
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni z opcją góra-dół.
- Połowę piany przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskać małe beziki na papier do pieczenia. Równie dobrze można zrobić jedną dużą bezę czy też wykładać ją łyżką.
- Po włożeniu bezy do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.
- Piec, a raczej suszyć bezę w ten sposób przez około 1 godzinę i 30-40 minut. Jeżeli zaczną brązowieć, od razu zmniejszyć temperaturę do 80 stopni.
- Wyjąć papier z bezami i zostawić na blacie do całkowitego przestygnięcia.
Wegańska bita śmietana
- Podczas suszenia bez w piekarniku, drugą połowę ubitej piany podzielić znowu na pół.
- Do jednej z nich dodać połowę rozgniecionych truskawek lub malin, jagód czy innych ulubionych owoców. Wstawić do lodówki.
Eton mess
- Gdy bezy są już przestudzone, należy w szklance, pucharku lub misce układać kolejne warstwy.
- Na przemian układać pokruszone bezy i herbatniki. Następnie dodawać bitą śmietanę z aquafaby czystą z aromatem, na przemian z tą truskawkową.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki owoców.
Gotowe. Smacznego!
Zobacz także:
- Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto
- Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia
Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego idealne tiramisu z malinami
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto