Lody z bobu. Wyjątkowy, prosty przepis w czterech krokach

Domowe lody - zrób to sam
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.

Lody z bobu - przepis krok po kroku

Domowe lody z bobu są nie tylko pyszne, naturalne i oryginalne, ale też naprawdę zdrowe. Co prawda w składzie znajdziemy mocny smak bananów, ale nie mogliśmy oprzeć się pokusie, by nazwać je lodami z bobu ;)

Składniki na lody z bobu:

  • 2 banany,
    • pół szklanki ugotowanego, młodego bobu,
      • ½ łyżeczki cynamonu,
        • miód (opcjonalnie, słodycz bananów może wystarczyć).

          Sposób przygotowania lodów z bobu:

          1. Bób ugotować. Sprawdź, jak to dobrze zrobić.
            1. Z ugotowanego bobu zdjąć skorupkę i wystudzić.
              1. Banany zmiażdżyć niedbale widelcem na desce. Wyłożyć je razem z bobem na desce lub dużym talerzu i umieścić w zamrażalniku na około godzinę.
                1. Po tym czasie całość zmiksować blenderem na gładką masę. Można jeść od razu lub przechowywać w zamrażalniku.

                  Gotowe! Smacznego!

                  Zobacz także:

                  Autor: Diana Ryściuk

                  Źródło zdjęcia głównego: Anna Pustynnikova/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości