bób

    bób

    Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.

    W kuchni Dzień Dobry TVN króluje dziś bób. Piotr Kucharski zaproponował pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku, kurczaka z z sałatką z bobu, zupę ziemniaczaną z bobem, a na deser ciasto drożdżowe z agrestem i porzeczkami.

    Każdy lubi bób! Dlatego też dziś, do kuchni Dzień Dobry Wakacje, zaprosiliśmy Andrzeja Polana by zdradził nam kilka swoich sposobów na bób idealny. Ile czasu powinniśmy go gotować, jak go "dosmaczyć" i co warto dodać do garnka podczas gotowania bobu? Zobaczcie!

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i... bób! Z bobu Piotr przygotował potrawkę z kurczaka, sałatkę z cukinii i z krewetkami, kotleciki rybne z sosem krewetkowym i ciepłą zieloną sałatkę z parmezanem. Oczywiście wszystkie propozycje zostały wzbogacone o zielony bób. Ile czasu trzeba gotować warzywo, by był al dente? I co warto wrzucić do gotującej się wody, by wzbogacić smak bobu?

    Blogerka Daria Ładocha radzi w kuchni Dzień Dobry Wakacje, jak oczyścić organizm po wakacjach. Skorzystajcie z jej przepisów na smaczną i zdrową zupę krem z kolorowych papryk, carpaccio z buraka z kozim serem oraz gulasz z bobu z sałatą z zielonego ogórka. Dlaczego Bartosz Węglarczyk nie jadł w tym roku bobu? :-)

    W sobotę, w Dzień Dobry Wakacje, Ania Piszczałka przygotuje: smażonego dorsza z sałatką z bobu z kabanosem i suszonymi pomidorami, faszerowane kwiaty cukinii z pikantnym sosem z kabanosów dojrzewających i pomidorów, tartę na słono z fasolką szparagową, kabanosem i kurkami oraz fasolkę szparagowa żółta z kabanosami chilli i winegret. Bądźcie z nami od 8:30!