Materiał promocyjny

Dania z warzyw na każdą porę dnia. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Serowe akcenty w kuchni Andrzeja Polana
Lato to sezon na warzywa. O tym, że można je przyrządzać na wiele sposób, przekonuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Zobacz, jak przygotowuje kotlety z bobu i zielonego groszku, podpłomyk à la calzone oraz spaghetti warzywne.

Kotlety z bobu i zielonego groszku z Apetiną i jogurtem miętowym

Składniki na kotlety z bobu i zielonego groszku:

  • 300 g bobu
  • 300 g groszku zielonego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 Apetina Orginal
  • 1 Apetina Mozzarella
  • 1 pęczek koperku
  • 1 op. krakersy słonych
  • 2 żółtka
  • bułka tarta

Jak przygotować kotlety z bobu i zielonego groszku?

Bób gotujemy i obieramy. Groszek sparzamy w wodzie i łączymy z bobem, mielimy w maszynce do mięsa wraz z Apetiną Orginal. Szczypiorek przesmażamy na oleju, dodajemy do strąków. Krakersy miksujemy i niczym bułkę tartą dodajemy do warzyw, jeszcze żółtka, przyprawy, zioła. Masę dzielimy na małe porcje, obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.

  • 500 ml gęstego jogurtu
  • świeża mięta
  • 2 łyżki miodu

Wszystko razem mieszamy z posiekaną miętą.

Tomasz Urbanek/East News

Spaghetti warzywne z Apetiną

Składniki na spaghetti warzywne:

  • 1 duża marchew
  • 1 rzodkiew lodowa
  • 1 dynia mała
  • 1 op. młodych porów
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 bakłażan
  • 2-3 liście kapusty zielonej
  • 1 liść kapusty czerwonej
  • świeża bazylia
  • koperek

Jak przygotować spaghetti warzywne?

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie nitki, wrzucamy do lodowatej wody i odstawiamy na godzinę.

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 papryka ostra
  • sól
  • masło klarowane do smażenia

Filet z kurczaka, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do zamarynowania. Na maśle przesmażamy paprykę, szynkę i kurczaka, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 op. kukurydzy w zalewie
  • ser Apetina Orginal
  • 50 g orzechy laskowe
  • sól, pieprz biały do smaku

Kolby kukurydzy gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Wyjmujemy i za pomocą noża ścinamy ziarna z kolb. Kukurydzę z puszki blendujemy z orzechami laskowymi, serem Apetina i małą ilością oleju. Miksujemy do momentu, aż wszystko połączy się w jednolity, kremowy sos. Warzywa wyjmujemy z wody, mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podajemy polane sosem, posypane kukurydzą i kurczakiem z szynką.

Tomasz Urbanek/East News

Podpłomyk à la calzone z Apetiną

Składniki na podpłomyk à la calzone

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 100 ml wody
  • 30 g drożdże
  • sól i cukier

Jak przygotować podpłomyk à la calzone?

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 4 porcje i z każdej robimy kulę. Po 20 minutach na blacie przesmarowanym olejem, rozciągamy ciasto niczym placek na pizzę, wykładamy na połówce farsz, drugą przykrywamy i sklejamy jak dużego pieroga. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy z jednej i drugiej strony.

  • 1 op. Apetina Orginal
  • 100 g Apetina Mozzarella
  • 100 g Apetina serek kremowy
  • 4 polskie dojrzałe pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • czarny pieprz

Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z serami, szczypiorkiem, bazylią i czarnym pieprzem.

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości