Materiał promocyjny

Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana

Leniwa niedziela w kuchni
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub przekąskę. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na paprykę faszerowaną kaszą, kotleciki drobiowe w pomidorach i michę warzyw z kremowym sosem.

Papryka faszerowana kaszą, owocami i Apetiną

Składniki na paprykę faszerowaną:

  • 300 g sera Apetina
  • 100 g sera mozzarella Apetina
  • 4 duże papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki ostre
  • 200 g kaszy jęczmiennej krakowskiej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 jabłko
  • 6 moreli
  • 6 śliwek
  • 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów
  • włoszczyzna

Jak przygotować paprykę faszerowaną?

  1. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Zieloną i ostrą paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła siekamy. Paprykę przesmażamy, dodajemy szczypiorek. Papryki rozcinamy, wyjmujemy pestki.
  2. Kaszę prażymy na patelni, podlewając ją gorącym bulionem. Kaszę łączymy z przesmażoną papryką, dodajemy zioła i pokrojone w kostkę owoce. Na koniec dodajemy ser Apetina z koszyczka i ser mozzarella. Farszem wypełniamy papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy zmiksowanymi pomidorami i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 40 minut.

Micha warzyw z kremowym sosem z Apetiny

Składniki na michę warzyw:

  • 2 opakowania ser Apetina w koszyczku
  • 1 opakowanie sera mozzarella Apetina
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 1 pęczek młodej czerwonej cebuli
  • 1 pęczek szczypioru z dymką
  • 1 pęczek kopru
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 główki kapusty zielonej
  • 2-3 gałązki jarmużu
  • 10 polskich śliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • oregano, czarny pieprz, sól
  • świeża bazylia
  • sok z cytryny
  • 1kg ziemniaków
  • musztarda francuska

Jak przygotować michę warzyw?

  1. Wszystkie warzywa kroimy w większe cząstki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy wszystko, co znajduje się na blaszce. Śliwki umieszczamy między warzywami. Wszystko wstawiamy do piekarnika (temp. 200 stopni, na około 30 minut). Gotowe warzywa dekorujemy serem z koszyczka.
  2. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy jeden ser w koszyczku, ser mozzarella i doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree, które doprawiamy musztardą i koprem.

Drobiowe kotleciki z Apetiną i podpłomykami

Składniki na drobiowe kotleciki:

  • 2 op. sera Apetina w koszyczku
  • 1 ser mozzarella Apetina
  • 500 g mięsa z nóg kurczaka
  • 250 g mięsa z piersi z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek szałwii
  • 1 pęczek szczypiorku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 kg polskich pomidorów malinowych

Jak przygotować drobiowe kotleciki?

  1. Cebulę przesmażamy na maśle klarownym, a następnie mielimy w maszynce wraz z mięsem i serem z koszyczka. Do masy dodajemy posiekaną szałwię, szczypiorek, żółtka, bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie, dzielimy na małe porcje.
  2. Pomidory miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą. Kotleciki obsmażamy na maśle klarowanym, wrzucamy do sosu pomidorowego. Całość posypujemy mozzarellą.

Składniki na podpłomyki:

  • 400 g mąki
  • 15 g drożdży
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml wody

Jak przygotować podpłomyki?

Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje, formujemy małe placuszki i pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości