Materiał promocyjny

Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana

Leniwa niedziela w kuchni
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub przekąskę. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na paprykę faszerowaną kaszą, kotleciki drobiowe w pomidorach i michę warzyw z kremowym sosem.

Papryka faszerowana kaszą, owocami i Apetiną

Składniki na paprykę faszerowaną:

  • 300 g sera Apetina
    • 100 g sera mozzarella Apetina
      • 4 duże papryki czerwone
        • 2 papryki zielone
          • 2 papryki ostre
            • 200 g kaszy jęczmiennej krakowskiej
              • 1 pęczek szczypiorku
                • 1 pęczek koperku
                  • 1 pęczek bazylii
                    • 1 jabłko
                      • 6 moreli
                        • 6 śliwek
                          • 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów
                            • włoszczyzna

                              Jak przygotować paprykę faszerowaną?

                              1. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Zieloną i ostrą paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła siekamy. Paprykę przesmażamy, dodajemy szczypiorek. Papryki rozcinamy, wyjmujemy pestki.
                                1. Kaszę prażymy na patelni, podlewając ją gorącym bulionem. Kaszę łączymy z przesmażoną papryką, dodajemy zioła i pokrojone w kostkę owoce. Na koniec dodajemy ser Apetina z koszyczka i ser mozzarella. Farszem wypełniamy papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy zmiksowanymi pomidorami i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 40 minut.

                                  Micha warzyw z kremowym sosem z Apetiny

                                  Składniki na michę warzyw:

                                  • 2 opakowania ser Apetina w koszyczku
                                    • 1 opakowanie sera mozzarella Apetina
                                      • 400 ml śmietanki 30%
                                        • 2 papryki
                                          • 2 cukinie
                                            • 2 bakłażany
                                              • 1 pęczek młodej czerwonej cebuli
                                                • 1 pęczek szczypioru z dymką
                                                  • 1 pęczek kopru
                                                    • 4 pomidory
                                                      • 1 pęczek rzodkiewki
                                                        • 1/2 główki kapusty zielonej
                                                          • 2-3 gałązki jarmużu
                                                            • 10 polskich śliwek
                                                              • olej rzepakowy do smażenia
                                                                • oregano, czarny pieprz, sól
                                                                  • świeża bazylia
                                                                    • sok z cytryny
                                                                      • 1kg ziemniaków
                                                                        • musztarda francuska

                                                                          Jak przygotować michę warzyw?

                                                                          1. Wszystkie warzywa kroimy w większe cząstki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy wszystko, co znajduje się na blaszce. Śliwki umieszczamy między warzywami. Wszystko wstawiamy do piekarnika (temp. 200 stopni, na około 30 minut). Gotowe warzywa dekorujemy serem z koszyczka.
                                                                            1. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy jeden ser w koszyczku, ser mozzarella i doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
                                                                              1. Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree, które doprawiamy musztardą i koprem.

                                                                                Drobiowe kotleciki z Apetiną i podpłomykami

                                                                                Składniki na drobiowe kotleciki:

                                                                                • 2 op. sera Apetina w koszyczku
                                                                                  • 1 ser mozzarella Apetina
                                                                                    • 500 g mięsa z nóg kurczaka
                                                                                      • 250 g mięsa z piersi z kurczaka
                                                                                        • 2 żółtka
                                                                                          • 1 pęczek szałwii
                                                                                            • 1 pęczek szczypiorku
                                                                                              • masło klarowane do smażenia
                                                                                                • 1 cebula
                                                                                                  • 2 łyżki bułki tartej
                                                                                                    • 1 kg polskich pomidorów malinowych

                                                                                                      Jak przygotować drobiowe kotleciki?

                                                                                                      1. Cebulę przesmażamy na maśle klarownym, a następnie mielimy w maszynce wraz z mięsem i serem z koszyczka. Do masy dodajemy posiekaną szałwię, szczypiorek, żółtka, bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie, dzielimy na małe porcje.
                                                                                                        1. Pomidory miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą. Kotleciki obsmażamy na maśle klarowanym, wrzucamy do sosu pomidorowego. Całość posypujemy mozzarellą.

                                                                                                          Składniki na podpłomyki:

                                                                                                          • 400 g mąki
                                                                                                            • 15 g drożdży
                                                                                                              • sól do smaku
                                                                                                                • 2 łyżki oleju
                                                                                                                  • 200 ml wody

                                                                                                                    Jak przygotować podpłomyki?

                                                                                                                    Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje, formujemy małe placuszki i pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                                    Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana