Papryka faszerowana kaszą, owocami i Apetiną
Składniki na paprykę faszerowaną:
- 300 g sera Apetina
- 100 g sera mozzarella Apetina
- 4 duże papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 papryki ostre
- 200 g kaszy jęczmiennej krakowskiej
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek bazylii
- 1 jabłko
- 6 moreli
- 6 śliwek
- 1 kg dojrzałych podłużnych pomidorów
- włoszczyzna
Jak przygotować paprykę faszerowaną?
- Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion warzywny. Zieloną i ostrą paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie zioła siekamy. Paprykę przesmażamy, dodajemy szczypiorek. Papryki rozcinamy, wyjmujemy pestki.
- Kaszę prażymy na patelni, podlewając ją gorącym bulionem. Kaszę łączymy z przesmażoną papryką, dodajemy zioła i pokrojone w kostkę owoce. Na koniec dodajemy ser Apetina z koszyczka i ser mozzarella. Farszem wypełniamy papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy zmiksowanymi pomidorami i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 40 minut.
Micha warzyw z kremowym sosem z Apetiny
Składniki na michę warzyw:
- 2 opakowania ser Apetina w koszyczku
- 1 opakowanie sera mozzarella Apetina
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 1 pęczek młodej czerwonej cebuli
- 1 pęczek szczypioru z dymką
- 1 pęczek kopru
- 4 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 główki kapusty zielonej
- 2-3 gałązki jarmużu
- 10 polskich śliwek
- olej rzepakowy do smażenia
- oregano, czarny pieprz, sól
- świeża bazylia
- sok z cytryny
- 1kg ziemniaków
- musztarda francuska
Jak przygotować michę warzyw?
- Wszystkie warzywa kroimy w większe cząstki, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Olej mieszamy z przyprawami i polewamy wszystko, co znajduje się na blaszce. Śliwki umieszczamy między warzywami. Wszystko wstawiamy do piekarnika (temp. 200 stopni, na około 30 minut). Gotowe warzywa dekorujemy serem z koszyczka.
- Śmietankę zagotowujemy, dodajemy jeden ser w koszyczku, ser mozzarella i doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
- Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree, które doprawiamy musztardą i koprem.
Drobiowe kotleciki z Apetiną i podpłomykami
Składniki na drobiowe kotleciki:
- 2 op. sera Apetina w koszyczku
- 1 ser mozzarella Apetina
- 500 g mięsa z nóg kurczaka
- 250 g mięsa z piersi z kurczaka
- 2 żółtka
- 1 pęczek szałwii
- 1 pęczek szczypiorku
- masło klarowane do smażenia
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 kg polskich pomidorów malinowych
Jak przygotować drobiowe kotleciki?
- Cebulę przesmażamy na maśle klarownym, a następnie mielimy w maszynce wraz z mięsem i serem z koszyczka. Do masy dodajemy posiekaną szałwię, szczypiorek, żółtka, bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie, dzielimy na małe porcje.
- Pomidory miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą. Kotleciki obsmażamy na maśle klarowanym, wrzucamy do sosu pomidorowego. Całość posypujemy mozzarellą.
Składniki na podpłomyki:
- 400 g mąki
- 15 g drożdży
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- 200 ml wody
Jak przygotować podpłomyki?
Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze porcje, formujemy małe placuszki i pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni.
Zobacz także:
- Letnie dania z warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
- Sernik z morelami i ciasto drożdżowe z kurczakiem. Pyszne dania na piątek trzynastego
- Prosty przepis na surówkę z cukinii, czyli łatwo, szybko i pysznie
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan
Materiał promocyjny
podziel się: