Materiał promocyjny

Zapiekany kalafior, sałatka z malinami i ratatujka. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej

Dzień Dobry Wakacje
Lato trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Jak maksymalnie wykorzystać ten wyjątkowy czas i cieszyć się smakiem prosto z natury? Zobacz, jakie przepisy na wyjątkowe dania przygotowała Marieta Marecka.

Różyczki kalafiora pieczone z Apetina, pomidorkami i ziarnami

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na różyczki kalafiora pieczone z Apetina, pomidorkami i ziarnami:

  • 1 kalafior
  • 1 op. Apetina Original
  • 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 czubata łyżka sezamu
  • 1 czubata łyżka łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kmniu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach (chili)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania różyczek kalafiora pieczonych z Apetiną, pomidorkami i ziarnami:

Kalafior dzielimy na różyczki i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą kilka łyżek oliwy, syrop klonowy, sos sojowy i przyprawy. Polewamy nimi różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy kalafior. Wstawiamy do pieca na 15 minut. W tym czasie pomidorki kroimy na pół, odsączamy Apetina Original z zalewy. Kalafior mieszamy, posypujemy ziarnami, dorzucamy kostki serka. Pieczemy kolejne 10-15 minut. Na koniec mieszamy całość z pomidorkami i serwujemy. Najlepiej smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu również smakuje znakomicie.

Malinowa sałatka z kostkami grillowanej cukinii i serem Apetina

Ilość porcji: 2

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na malinową sałatkę z kostkami grillowanej cukinii i serem Apetina:

  • 2 szklanki świeżych malin
  • 1 opakowanie Apetina Original
  • 1 mała cukinia (najlepiej żółta)
  • 2 garście rukoli
  • 1 średnia sałata rzymska
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka czerwonego, marynowanego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania malinowej sałatki z kostkami grillowanej cukinii i serem Apetina:

Cukinię kroimy w zgrabną kostkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu krótko podsmażamy cukinię, tak by nie straciła jędrności i chrupkości ale nabrała rumieńców. Sałatę rzymską rwiemy na spore kawałki i dorzucamy na moment do cukinii. Na talerzach układamy podgrzana sałatę rzymską, listki rukoli, cukinię obsypujemy malinami i kostkami serka Apetina. Na suchej patelni krótko prażymy orzechy włoskie. W miseczce łączymy ocet balsamiczny, miód i oliwę. Skrapiamy dressingiem sałatkę, dekorujemy ją orzechami, świeżym tymiankiem i serwujemy!

"Ratatujka" z patelni z serem Apetina

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na "ratatujkę" z patelni z serem Apetina:

  • 1 op. Apetina Original
  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 2 podłużne pomidory
  • 1 słodka, biała cebula (najlepiej podłużna)
  • Miks świeżych ziół: bazylia, pietruszka, mięta, tymianek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Sposób przygotowania "ratatujki" z patelni z serem Apetina:

Cukinię kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 5 mm, rozgrzewamy na patelni oliwę i krótko przesmażamy na niej cukinię, doprawiamy ją sola i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni podsmażamy cebule, pokrojoną w plastry. Pomidory kroimy w plastry i na przestudzonej patelni, pokrytej cienką warstwą oliwy układamy na zakładkę plasterki cukinii, pomidorów i krążki cukinii. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na gaz. Przykrywamy całość i dusimy na małym gazie przez ok. 10 minut. Następnie posypujemy kostkami Apetina, zwiększamy gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni a zioła szatkujemy drobno. Posypujemy ratatujkę dynią i ziołami i serwujemy na patelni, na której całość się przygotowywała. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

Reporter: Marieta Marecka

Źródło: Marieta Marecka

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości