Różyczki kalafiora pieczone z Apetina, pomidorkami i ziarnami
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na różyczki kalafiora pieczone z Apetina, pomidorkami i ziarnami:
- 1 kalafior
- 1 op. Apetina Original
- 10 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 czubata łyżka sezamu
- 1 czubata łyżka łuskanego słonecznika
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kmniu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki w płatkach (chili)
- Sól, pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania różyczek kalafiora pieczonych z Apetiną, pomidorkami i ziarnami:
Kalafior dzielimy na różyczki i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą kilka łyżek oliwy, syrop klonowy, sos sojowy i przyprawy. Polewamy nimi różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy kalafior. Wstawiamy do pieca na 15 minut. W tym czasie pomidorki kroimy na pół, odsączamy Apetina Original z zalewy. Kalafior mieszamy, posypujemy ziarnami, dorzucamy kostki serka. Pieczemy kolejne 10-15 minut. Na koniec mieszamy całość z pomidorkami i serwujemy. Najlepiej smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu również smakuje znakomicie.
Malinowa sałatka z kostkami grillowanej cukinii i serem Apetina
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na malinową sałatkę z kostkami grillowanej cukinii i serem Apetina:
- 2 szklanki świeżych malin
- 1 opakowanie Apetina Original
- 1 mała cukinia (najlepiej żółta)
- 2 garście rukoli
- 1 średnia sałata rzymska
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka czerwonego, marynowanego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Sól, pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania malinowej sałatki z kostkami grillowanej cukinii i serem Apetina:
Cukinię kroimy w zgrabną kostkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu krótko podsmażamy cukinię, tak by nie straciła jędrności i chrupkości ale nabrała rumieńców. Sałatę rzymską rwiemy na spore kawałki i dorzucamy na moment do cukinii. Na talerzach układamy podgrzana sałatę rzymską, listki rukoli, cukinię obsypujemy malinami i kostkami serka Apetina. Na suchej patelni krótko prażymy orzechy włoskie. W miseczce łączymy ocet balsamiczny, miód i oliwę. Skrapiamy dressingiem sałatkę, dekorujemy ją orzechami, świeżym tymiankiem i serwujemy!
"Ratatujka" z patelni z serem Apetina
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na "ratatujkę" z patelni z serem Apetina:
- 1 op. Apetina Original
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 2 podłużne pomidory
- 1 słodka, biała cebula (najlepiej podłużna)
- Miks świeżych ziół: bazylia, pietruszka, mięta, tymianek
- 2 łyżki pestek dyni
- Sól, pieprz
- Oliwa
Sposób przygotowania "ratatujki" z patelni z serem Apetina:
Cukinię kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 5 mm, rozgrzewamy na patelni oliwę i krótko przesmażamy na niej cukinię, doprawiamy ją sola i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni podsmażamy cebule, pokrojoną w plastry. Pomidory kroimy w plastry i na przestudzonej patelni, pokrytej cienką warstwą oliwy układamy na zakładkę plasterki cukinii, pomidorów i krążki cukinii. Przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na gaz. Przykrywamy całość i dusimy na małym gazie przez ok. 10 minut. Następnie posypujemy kostkami Apetina, zwiększamy gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni a zioła szatkujemy drobno. Posypujemy ratatujkę dynią i ziołami i serwujemy na patelni, na której całość się przygotowywała. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Zobacz także:
- Letnie dania z warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
- Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem
- Wegański twaróg na bazie wody po kiszonych ogórkach. Jak go zrobić?
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Marieta Marecka
Źródło: Marieta Marecka