Jogurtowiec z czereśniami w pucharkach - przepis krok po kroku
Składniki niezbędne do przygotowania jogurtowca
- 2 opakowania galaretki: agrestowa i truskawkowa,
- serek homogenizowany 150g,
- jogurt naturalny 350 g,
- 2 garści czereśni (ewentualnie truskawek lub innych owoców).
Sposób przygotowania jogurtowca:
- Agrestową galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać, pozostawić do ostudzenia.
- Serek homogenizowany i jogurt włożyć do naczynia, dodać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
- Powstałą masę przekładać do szerokich szklanek lub pucharków, do około 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na około pół godziny, aby jogurtowiec stężał.
- Truskawkową galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić.
- Czereśnie opłukać, pozbawić pestek (albo nie, jeśli nie jest to dla nas konieczne).
- Na schłodzone jogurtowce wykładać czereśnie i zalewać2-3 łyżkami truskawkowej, zimnej galaretki tak, aby przykryła owoce.
- Desery ponownie umieścić w lodówce, ale tym razem na około 2-3 h, do całkowitego stężenia.
- Jogurtowiec jest gotowy do podania! Dodatkowo można ozdobić go wiórkami kokosowymi i listkiem mięty.
Sprawdź inne przepisy na letnie posiłki, desery i napoje
Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój
Mango lassi – pyszny indyjski koktajl na upalne dni
Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
Letnie dania z warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej
Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste
Zobacz też: Lekka sałatka owocowa z kozim serem. Idealna na letnie dni
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: