Agrestowo-truskawkowy jogurtowiec z czereśniami. Przepis na prosty deser doskonały w upalne dni

jogurtowiec z wiśniami w dwóch pucharkach
Shurygina_Polina/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Upalne lato to idealny czas na nowe pomysły w kuchni. Dostępność sezonowych warzyw i owoców stwarza okazje do pysznych eksperymentów kulinarnych, w tym chłodzących deserów. Sprawdź prosty, szybki przepis na zimny jogurtowiec z owocami i galaretkami.

Jogurtowiec z czereśniami w pucharkach - przepis krok po kroku

Składniki niezbędne do przygotowania jogurtowca

  • 2 opakowania galaretki: agrestowa i truskawkowa,
    • serek homogenizowany 150g,
      • jogurt naturalny 350 g,
        • 2 garści czereśni (ewentualnie truskawek lub innych owoców).

          Sposób przygotowania jogurtowca:

          1. Agrestową galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać, pozostawić do ostudzenia.
            1. Serek homogenizowany i jogurt włożyć do naczynia, dodać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
              1. Powstałą masę przekładać do szerokich szklanek lub pucharków, do około 3/4 ich wysokości. Wstawić do lodówki na około pół godziny, aby jogurtowiec stężał.
                1. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić.
                  1. Czereśnie opłukać, pozbawić pestek (albo nie, jeśli nie jest to dla nas konieczne).
                    1. Na schłodzone jogurtowce wykładać czereśnie i zalewać2-3 łyżkami truskawkowej, zimnej galaretki tak, aby przykryła owoce.
                      1. Desery ponownie umieścić w lodówce, ale tym razem na około 2-3 h, do całkowitego stężenia.
                        1. Jogurtowiec jest gotowy do podania! Dodatkowo można ozdobić go wiórkami kokosowymi i listkiem mięty.

                          Sprawdź inne przepisy na letnie posiłki, desery i napoje

                          Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój

                          Mango lassi – pyszny indyjski koktajl na upalne dni

                          Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser

                          Domowe lody agrestowe

                          Letnie dania z warzyw. Poznaj wyjątkowe przepisy Mariety Mareckiej

                          Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste

                          Zobacz też: Lekka sałatka owocowa z kozim serem. Idealna na letnie dni

                          x-news

                          Autor: Diana Ryściuk

                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości