Lody z rukoli - przepis krok po kroku
Rukola jest pyszna i pełna niezwykłych właściwości. Jej spożywanie jest bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Dobrze się komponuje nie tylko z daniami wytrawnymi. Okazuje się, że jest również świetną bazą do jedynych w swoim rodzaju lodów.
Składniki na lody z rukoli:
- mała śmietana 36%
- mały kubek kefiru
- 1/2 szklanki mleka
- garść Rukoli Fit&Easy
- duża cytryna
- ok. 5 łyżek cukru
Jak zrobić lody z rukoli?
- Wycisnąć sok z cytryny i odstawić do lodówki.
- Do naczynia wlać śmietankę, kefir, mleko i 5 łyżek cukru i dobrze wymieszać.
- Rukolę połączyć z chłodnym sokiem z cytryny i zmiksować blenderem.
- Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i dokładnie zblendować. Kwaśna cytryna, cukier i rukolowa rukola powinny stworzyć wyjątkową fuzję smaków. W razie potrzeby można dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny.
- Masę wstawić do zamrażarki i kilka razy, mniej więcej co godzinę, ponownie zmiksować. Dzięki temu w lodach nie powstaną grudki.
- Nakładać łyżką w formie gałek lub zamrozić w foremkach.
- Podawać z dowolnymi dodatkami lub bez niczego. Wrażenie na innych można zrobić, ozdabiając lody listkami rukoli i brązowym cukrem lub pestkami granatu.
Zobacz też inne ciekawe pomysły na domowe lody:
Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
Tylko 145 kcal w jednej porcji. Ten przepis na lody miętowe to prawdziwy hit Internetu
Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
Zobacz video: Najlepsze lody w Polsce
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: