Lody z rukoli - przepis krok po kroku
Rukola jest pyszna i pełna niezwykłych właściwości. Jej spożywanie jest bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia. Dobrze się komponuje nie tylko z daniami wytrawnymi. Okazuje się, że jest również świetną bazą do jedynych w swoim rodzaju lodów.
Składniki na lody z rukoli:
- mała śmietana 36%
 - mały kubek kefiru
 - 1/2 szklanki mleka
 - garść Rukoli Fit&Easy
 - duża cytryna
 - ok. 5 łyżek cukru
 
Jak zrobić lody z rukoli?
- Wycisnąć sok z cytryny i odstawić do lodówki.
 - Do naczynia wlać śmietankę, kefir, mleko i 5 łyżek cukru i dobrze wymieszać.
 - Rukolę połączyć z chłodnym sokiem z cytryny i zmiksować blenderem.
 - Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i dokładnie zblendować. Kwaśna cytryna, cukier i rukolowa rukola powinny stworzyć wyjątkową fuzję smaków. W razie potrzeby można dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny.
 - Masę wstawić do zamrażarki i kilka razy, mniej więcej co godzinę, ponownie zmiksować. Dzięki temu w lodach nie powstaną grudki.
 - Nakładać łyżką w formie gałek lub zamrozić w foremkach.
 - Podawać z dowolnymi dodatkami lub bez niczego. Wrażenie na innych można zrobić, ozdabiając lody listkami rukoli i brązowym cukrem lub pestkami granatu.
 
Zobacz też inne ciekawe pomysły na domowe lody:
Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
Tylko 145 kcal w jednej porcji. Ten przepis na lody miętowe to prawdziwy hit Internetu
Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
Zobacz video: Najlepsze lody w Polsce
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: