Przepisy kulinarne

Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady

Lody truskawkowe - przepisy na domowe lody.

Visual Art Agency/Getty Images

Przepisy kulinarne

Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady

Lody truskawkowe - przepisy na domowe lody.

Visual Art Agency/Getty Images

Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych członków rodziny. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów.

Przygotowując samodzielnie lody, masz pewność, że używasz jedynie składników wysokiej jakości, dlatego deser będzie nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Domowe lody truskawkowe będą pozbawione konserwantów, aromatów i barwników, będą tańsze od gotowych deserów. Możesz dowolnie łączyć składniki, tworząc lody z mniejszą ilością cukru lub mniej tłustą śmietaną.

Lody truskawkowe domowej roboty

Lody truskawkowe można przygotować, wykorzystując jogurt naturalny zamiast tradycyjnie używanej śmietany. Nie są także potrzebne jajka i nie ma konieczności ubijania składników. Jak zrobić lody truskawkowe?

Składniki na lody truskawkowe (na 4 porcje):

  • 330 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 100 ml schłodzonego mleczka skondensowanego,
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych).

Jak przygotować lody truskawkowe?

  1. Truskawki zmiksuj, aby powstał mus.
  2. Jogurt przełóż do miski, dodaj skondensowane, dobrze schłodzone mleko i mus truskawkowy. Wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Przygotowaną masę wstaw do zamrażarki na kilka godzin, co pół godziny mieszaj, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Możesz też wypróbować inny sposób na przygotowanie smacznych lodów truskawkowych, na których wykonanie potrzebujesz zaledwie 15 minut.

Składniki na szybkie lody truskawkowe (na 2 l lodów):

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%,
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 500 g truskawek,
  • cukier do smaku.

Jak przygotować szybkie lody truskawkowe?

  1. Umyj truskawki, usuń szypułki.
  2. Do miski przełóż jogurt naturalny i truskawki, dokładnie zmiksuj. Dodaj cukier do smaku.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i dodaj do niej mus truskawkowy. Delikatnie wymieszaj.

4. Masę lodową przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Co pół godziny przemieszaj, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i chcesz zrobić domowe lody truskawkowe bez jajek z serkiem mascarpone wypróbuj poniższy przepis.

Składniki na truskawkowe lody bez jajek (na 1400 ml lodów):

  • 500 g truskawek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 70 g cukru.

Jak przygotować lody truskawkowe bez jajek?

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki. Przełóż je do rondelka i wsyp 2 łyżki cukru.
  2. Podsmażaj truskawki przez około 5 minut. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  3. Do pojemnika przełóż śmietankę, serek, 3 łyżki cukru i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  4. Wyjmij pojemnik z lodówki i zacznij ubijać krem (około 2 minuty).
  5. Krem przełóż do miseczki, dodaj truskawki wraz z sokiem. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Po 6 godzinach możesz je porcjować na gałki, jeśli włożysz lody do mniejszych pojemniczków, będą gotowe po 2 godzinach.

Czy można zrobić tradycyjne lody truskawkowe w domu?

Tradycyjne lody truskawkowe powstają na bazie żółtek ubitych z cukrem, wymieszanych z mlekiem i śmietanką. Mają wspaniałą kremową konsystencję, są gęste i smakują świeżymi truskawkami. Jak zrobić lody truskawkowe w domu?

Składniki na tradycyjne lody truskawkowe (na 1 l lodów):

  • 4 żółtka,
  • 20 g mleka w proszku,
  • 570 ml mleka,
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 180 g drobnego cukru,
  • 100 g truskawek,
  • 10 g cukru wanilinowego.

Jak przygotować tradycyjne lody truskawkowe? 

  1. Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki zasyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na 10 minut. Ostudź i zmiksuj na gładką masę.
  2. Żółtka ubij z cukrem (90 g). Mleko wymieszaj ze śmietanką.
  3. Mleko w proszku połącz z 90 g cukru, następnie dodaj do mleka ze śmietanką i zagotuj, cały czas mieszając.
  4. Gorące mleko ze śmietanką wlewaj powoli do żółtek, mieszając.
  5. W garnku zagotuj wodę, postaw na nim miskę z żółtkami i mlekiem. Mieszaj i podgrzewaj, aż masa osiągnie temperaturę 88℃.
  6. Przygotuj dużą miskę z zimną wodą i wstaw tam masę z żółtek i mleka. Schładzaj, nie przestając mieszać.
  7. Do schłodzonej bazy śmietankowej dodaj mus truskawkowy i wymieszaj. Odstaw, aby wystygła.
  8. Wstaw masę do lodówki na noc, następnie przełóż do pojemnika i wstaw do całkowitego zamrożenia. Możesz zamrażać w maszynce do lodów.

Proste lody truskawkowe możesz przygotować w niecałą godzinę, korzystając z kilku składników. Najważniejsze są jednak truskawki, dlatego najlepiej, jeśli są świeże.

Składniki na domowe lody truskawkowe (na około 1 l lodów):

  • 6 jajek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 500 g truskawek.

Jak przygotować domowe lody truskawkowe? 

  1. Jajka umyj, przelej wrzątkiem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, żółtka z cukrem na jednolitą masę.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
  4. Truskawki umyj, pozbaw szypułek, zmiksuj.
  5. Śmietankę wymieszaj z białkami i żółtkami. Połowę masy wlej do foremki, drugą połowę połącz z musem truskawkowym. Obie masy delikatnie wymieszaj.
  6. Wstaw do zamrażarki na 6 godzin.

Możesz też przygotować lody truskawkowe z blendera, do których dodasz odrobinę alkoholu. Taki deser na pewno przypadnie do gustu dorosłym wielbicielom lodów. Potrzebujesz kilku składników.

Składniki na lody truskawkowe z blendera (na 5–6 porcji):

  • 150 g cukru,
  • 450 g truskawek,
  • 240 g śmietany kwaśnej,
  • 250 ml śmietany słodkiej 36%,
  • 1 łyżka wódki lub innego alkoholu.

Jak przygotować lody truskawkowe z blendera? 

  1. Truskawki pokrój na plasterki, zasyp cukrem, wlej alkohol. Zamieszaj, odstaw na godzinę, mieszając co jakiś czas.
  2. Zmiksuj truskawki, następnie dodaj obie śmietany i ponownie zmiksuj.
  3. Wstaw masę do lodówki na godzinę, potem przełóż do maszyny do lodów. Jeśli nie masz maszyny, przełóż lody do pojemnika, wstaw do zamrażalnika i mieszaj co 30–40 minut.

Zobacz też:

Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami

Pancakes – inna wersja naleśników. Dodatki do pankejków

Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Andrzej Polan zdradza sprawdzony przepis

Zobacz wideo: Domowe lody i sorbety

Co sądzisz o tym artykule?
72
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0