Pierogi z truskawkami - przepis na sezonowy smak dzieciństwa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawki na stole - lato za rogiem
Truskawki na stole - lato za rogiem
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Słodko i truskawkowo
Słodko i truskawkowo
Pomysł na truskawkowe risotto
Pomysł na truskawkowe risotto
Pierogi z truskawkami to danie typowe dla sezonu letniego, kiedy to mamy dostęp do pysznych, świeżych owoców prosto z polskich pól. Sprawdzają się zarówno w roli dania głównego, jak i deseru. Sprawdź prosty przepis na pierogi z truskawkami, a także patent, jak nieco zmodyfikować i podkręcić ich smak.

Pierogi z truskawkami to jedno z tych dań, które smakują najlepiej, gdy są przygotowywane ze świeżych, sezonowych owoców.  Wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, bo właśnie wtedy najczęściej je jadły. Jak połączyć smak świeżych, słodkich truskawek z delikatnym ciastem na pierogi? Jak nieco zmodyfikować smak tego dania? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Pierogi z truskawkami - przepis

Podstawą jest delikatne, tradycyjne ciasto na pierogi. Większość robi je po swojemu, a jeśli potrzebujesz wskazówki, to polecamy sprawdzić, jak zrobić idealne ciasto na pierogi, lub skorzystać z przepisu poniżej.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
      • około pół szklanki ciepłej wody
        • szczypta soli

          Truskawkowy farsz:

          • 0,5 kg świeżych truskawek
            • 2 łyżki cukru

              Opcjonalne dodatki: śmietana, cukier puder, listki mięty, itd.

              Jak zrobić pierogi z truskawkami?

              1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i stopniowo dodawać ciepłą wodę. Zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut.
                1. W międzyczasie zrobić nadzienie: truskawki umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. lub rozdrobnić nieco widelcem. Dodać cukier i delikatnie wymieszać.
                  1. Po 30 minutach podzielić ciasto na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki lub foremki wyciąć okręgi.
                    1. Na każdym okręgu ułożyć po łyżeczce nadzienia. Brzegi zagiąć i zlepić, formując pierogi.
                      1. Truskawkowe pierogi gotować w osolonej wodzie na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez około 3 minuty.
                        1. Wyjąć pierogi łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.
                          1. Podawaj posypane cukrem pudrem i polane śmietaną.

                            Zostało Ci ciasto na pierogi? Sprawdź, co można z nim zrobić!

                            Patent na podkręcenie smaku pierogów z truskawkami

                            Jeśli chcesz nieco zmienić to klasyczne danie, do truskawek można dodać nieco cynamonu. Do podanej powyżej ilości owoców wystarczy płaska łyżeczka. Truskawki z cukrem i cynamonem, przed "owinięciem pierogowym ciastem" należy dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ich smak nam odpowiada. Być może czegoś będzie trzeba jeszcze dosypać.

                            Zobacz także inne nasze przepisy ideale na truskawkowy sezon:

                            Autor: Diana Ryściuk

                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana