Za dużo ciasta na pierogi - jak inaczej je wykorzystać?

ciasto na pierogi
Za dużo ciasta na pierogi - jak inaczej je wykorzystać?
Źródło: IMAGINESTOCK/Getty Images
Czasem się zdarza, zwłaszcza w okresie świątecznych przygotowań, że zostaje nam nadmiar ciasta na pierogi. Zdecydowanie za często trafia do kosza na śmieci. Tymczasem można je jeszcze wykorzystać na kilka pysznych sposobów. Sprawdź, co zrobić z ciasta na pierogi.

Idee zero i less waste są dla nas bardzo ważne, zwłaszcza w czasach szalejącej inflacji i globalnych kryzysów - ekonomicznego, klimatycznego itd. W związku z tym chętnie dzielimy się różnymi sposobami na oszczędzanie, unikanie marnowania, ponowne wykorzystanie, zużycie do końca czy ograniczanie ilości odpadów. Niewykorzystane ciasto na pierogi jest zdecydowanie za mało doceniane, a można z niego przyrządzić kilka pysznych rzeczy.

Konkurs na najlepsze pierogi
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jeśli masz wątpliwości, jak zrobić idealne ciasto na pierogi - tu znajdziesz przepis.

Podpłomyki lub placki z ciasta na pierogi

Kładziemy wycięte z ciasta niewielkie koła na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu. Placki powinny się zezłocić nieco z obu stron. Można je jeść bez niczego, na słodko z dżemami lub posolone z masłem.

Kluski z ciasta na pierogi

Ciasto podzielić na części, które po rozciągnięciu utworzą podłużne walce o średnicy około 2 cm. Następnie ten lekko je spłaszczyć i pokroić na kluseczki. Zagotować wodę z solą. Kluseczki wrzucać do wrzątku i wyciągać z niego, gdy wypłyną na powierzchnię. Można je jeść same lub na wiele różnych sposobów: w zupie, sosie, z zasmażaną cebulką, zamiast ziemniaków czy ryżu.

Chipsy z ciasta na pierogi

Ciasto rozwałkować na cienki placek, który następnie pokroić na różne, dowolne kawałki. Na patelni rozgrzać dość sporo oleju, na którym położysz cienkie kawałki ciasta. Powinny uzyskać złoto-brązowy kolor. Po wyciągnięciu z oleju odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie przełożyć do miski, posypać ulubionymi przyprawami i wymieszać. Podawać same lub z ulubionym sosem.

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

Ciasto na pierogi można z powodzeniem przechowywać w zamrażarce. Bardzo ważne jest jednak to, w czym zostanie zamrożone. Sprawdzi się szczelne owinięcie folią spożywczą, woreczek strunowy lub plastikowe pudełko. Dzięki temu ciasto nie stanie się zbyt twarde i co najważniejsze, nie pochłonie zapachów lodówki. Odpowiednio zabezpieczone ciasto na pierogi może w niej czekać na swój moment nawet przez cztery miesiące.

Zobacz różne nasze przepisy na pierogi:

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: IMAGINESTOCK/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana