Jak długo można mrozić pierogi? Ekspertka wyjaśnia

Jakie dania można mrozić?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co możemy zamrozić przed świętami?
Co możemy zamrozić przed świętami?
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Dlaczego jemy oczami i uszami?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Co jeść, aby być zdrowym?
Co jeść, aby być zdrowym?
Których dań nie można odgrzewać na drugi dzień?
Których dań nie można odgrzewać na drugi dzień?
Część z nas przygotowania do świąt zaczyna z dużym wyprzedzeniem i gotowe już potrawy po prostu mrozi. Które dania nadają się do mrożenia i jak robić to prawidłowo? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną i technolożką żywności.

Co i jak można mrozić?

Przygotowania do świąt są bardzo czasochłonne. Dlatego część z nas przygotowuje niektóre potrawy wcześniej, a następnie je mrozi. - Jest to wygoda, nie bójmy się mrozić - powiedziała w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyczka kliniczna. Produktem, który doskonale nadaje się do mrożenia, są pierogi. Tym samym możemy jej przygotować nawet na miesiąc przed Wigilią. - Możemy mrozić pierogi na surowo, jak również gotowane. Jeżeli robimy to na surowo, to ważne, aby na początku je oddzielić, położyć na tacce, obsypać mąką, tak, żeby się nie sklejały. Trochę podmrozić, a potem posortować do odpowiednich pojemników - radziła specjalistka. Warto dodać, że do mrożenia nadają się również pierogi smażone. Niestety po rozmrożeniu nie będą one już tak smaczne.

Z potraw, które zostały nam po świętach, możemy również zamrozić bigos, kapustę wigilijną, ciasta, ale tylko niektóre. - Jeżeli nie zawierają w składzie śmietany, jogurtu, jest to sama masa makowa, to jak najbardziej można - dodała specjalistka.

Jak długo przechowywać mrożonki?

Choć niektórzy przechowują np. pierogi w zamrażarce nawet rok, to choć nam nie zaszkodzą, niestety nie będą one już tak smaczne, ciasto stanie się bardziej zbite. Zdaniem specjalistki najlepiej przechowywać je w zamrażarce maksymalnie kilka tygodni.

Należy podkreślić, że produkty mrożone są równie wartościowe, jak te świeże. - Większość osób ma obawy, że mrożenie pozbawia witamin, substancji mineralnych - absolutnie nie, jeśli robimy to dobrze, te wartości odżywcze zostają. Mrożenie jest ułatwieniem życia sobie, jeżeli chodzi o oszczędność czasu - dodała Anna Radowicka.

Co jeszcze można mrozić? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości