Część z nas przygotowania do świąt zaczyna z dużym wyprzedzeniem i gotowe już potrawy po prostu mrozi. Które dania nadają się do mrożenia i jak robić to prawidłowo? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną i technolożką żywności.
"Realne niebezpieczeństwo braku produktów w sklepach".
Upały nie dają za wygraną. Temperatura za oknem przekracza 30 stopni, a my tylko myślimy, jak się schłodzić. Z pomocą nadchodzą mrożone napoje. Jeśli macie już dość klasycznej mrożonej kawy, przedstawiamy alternatywę. Iced Matcha Latte. Ten napój nie tylko gasi pragnienie, ale także pozytywnie wpływanie na zdrowie i urodę.
Ekspertka podpowiada, co można zamrozić .
Możliwość mrożenia żywności dała ludziom wiele kulinarnych opcji. Dzięki temu można sięgać po sezonowe owoce, warzywa i grzyby o każdej porze roku. Kolejną zaletą jest oczywiście możliwość przygotowywania zapasów „na później” i unikanie marnowania jedzenia. Prócz tego, co sami możemy zamrozić, warto sięgać również po dobrej jakości gotowe mrożonki. Zwłaszcza wtedy, gdy czas jest ograniczony, a zależy nam na sięgnięciu po jak najlepsze, zdrowe jedzenie.
Najwięcej wartości odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Alternatywą dla świeżych produktów są mrożonki. Czy w czasie mrożenia owoce i warzywa nie tracą swoich cennych witamin? W studiu Dzień Dobry TVN zapytaliśmy o to Annę Radowicką. W jakiej temperaturze należy mrozić owoce i warzywa, by zachowały swoje wartości odżywcze? Ile czasu można przetrzymywać mrożonki? Anna Radowicka zwróciła również uwagę, by nie rozmrażać mrożonego jedzenia w temperaturze pokojowej. Dlaczego?