Problemy w branżach przetwórczych - wstrzymanie dostaw dwutlenku węgla
W związku z wstrzymaniem dostaw dwutlenku węgla i suchego lodu przez zakłady azotowe istnieje ryzyko, że branże przetwórcze mogą mieć trudności. Jak podkreślił w rozmowie z TVN24 Biznes Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, "to jest problem, który będzie dotyczył wielu branż produkcji spożywczej". Jego zdaniem "realne jest niebezpieczeństwo rozerwania łańcuchów dostaw i braku produktów w sklepach".
Praca i finanse
Brak dwutlenku węgla i suchego lodu - jakich produktów może zabraknąć?
Dwutlenek węgla jest produktem niezbędny do działania branży mleczarskiej, spożywczej czy browarniczej. Wykorzystuje się go do produkcji niektórych serów, napojów, mięs, a także w przetwórstwie owoców i warzyw. Problemem okazać się może także brak suchego lodu, który stosowany jest do utrzymania chłodni w transporcie żywności. Oznacza to, że może pojawić się problem z łańcuchami dostaw produktów, które wymagają obniżonej temperatury. Może to z kolei skutkować kłopotami z dostawą żywności do sklepów.
- Problem dotyczy wszystkich produktów, które wymagają chłodzenia, chłodzenia w transporcie, utrzymania łańcucha chłodniczego i oczywiście produkcji i linii produkcyjnych, które wymagają chociażby procesu czyszczenia - mówił dla TVN 24 dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner.
- Efekt dla branży spożywczej jest piorunujący. Produkcja po prostu stanie, do czego nie doprowadziła wcześniej ani pandemia, ani wojna w Ukrainie. Bez gazu nie można bowiem produkować [...] paczkowanych serów ani napojów gazowanych - podaje "Rzeczpospolita"
Przyczyny wstrzymanej produkcji dwutlenku węgla
Jak podaje portal TVN24, kluczowe spółki odpowiedzialne za produkcję dwutlenku węgla oraz suchego lodu wstrzymały tymczasowo produkcję lub ją ograniczyły. Swoją decyzję tłumaczą bezprecedensowym wzrostem cen gazu ziemnego. W efekcie mogą się pojawić problemy, takie jak przerwanie łańcuchów dostaw czy wstrzymanie produkcji produktów spożywczych. Nie będzie możliwości prawidłowego przetrzymywania pożywienia, jego transportowania, a także czyszczenia taśm produkcyjnych, gdyż w tym celu wykorzystywane są również środki azotanowe.
Więcej przeczytasz na TVN24
Zobacz także:
- Czy w sklepach zabraknie mleka? Producenci ostrzegają: "Konsekwencje mogą być opłakane"
- Internauci informują, że w sklepach zaczyna brakować cukru. Jest się czego obawiać?
- W Polsce zabraknie wody? Oto 8 sposobów na oszczędzanie wody w domu – praktyczne porady
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TVN24/Rzeczpospolita
Źródło zdjęcia głównego: ShotShare/Getty Images