Mięso z laboratorium wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje na całym świecie. Pięć lat temu odwiedziliśmy holenderską firmę, która była pionierem na europejskim rynku w hodowli komórkowej mięsa. Dziś swe pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiamy my sami. Jak wygląda proces produkcji?
Jednym ze sposobów na ograniczenie wydatków jest samodzielne przygotowywanie przetworów. Które artykuły spożywcze będą do tego najlepsze? Jak zabrać się do zrobienia zapasów na zimę?
Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z USA, Brazylii oraz Hiszpanii pokazują, że przetworzona żywność oddziałuje na ludzki mózg podobnie, jak nikotyna czy alkohol. Co więcej, może też uzależniać. Co jeszcze ustalili specjaliści?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed białkami soi, które zostały wykryte w mące z ciecierzycy. Instytucja wydała komunikat w piątek 6 października.
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez NielsenIQ dla "Rzeczpospolitej" w Polsce sprzedaje się znacznie mniej żywności, niż szacowano. Co ma obecnie największy wpływ na zachowania zakupowe Polaków?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii pierogów z mięsem wieprzowym znanego producenta. Z uwagi na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes artykuł ma zniknąć ze sklepowych półek na terenie całego kraju. Z obrotu wycofana zostanie także partia pierogów z serem.