żywność

    żywność

    Nie od dziś wiadomo, że wygląd posiłku ma ogromny wpływ na nasz apetyt. Im bardziej jest kolorowy i estetyczny, tym lepiej nam smakuje. Wiele osób idzie jednak o krok dalej – w dobie mediów społecznościowych chętnie dzielimy się wyglądem naszych kulinarnych dzieł lub żywieniowych szaleństw w restauracjach. Poznaj tajniki fotografii żywności i spraw, żeby Twoje zdjecie skutecznie rozbudziło apetyt!

    Posiłki dla psów powinny być wzbogacone o owoce i warzywa. Podając je pupilom, należy jednak zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie są dozwolone. Przed wprowadzeniem ich do psiej diety trzeba sprawdzić, które są bezpieczne, a które należy bezwzględnie wyeliminować. Rozważne komponowanie jadłospisu pomaga utrzymać psa w dobrej formie.

    Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.

    Pandemia zmieniła nawyki żywieniowe wielu ludzi. Kupowanie jedzenia na zapas sprawiło, że zaczęliśmy je marnować. Jakimi zasadami powinniśmy się kierować, jeżeli chcemy, aby nasze zakupy jak najdłużej były świeże i by nie trafiały do kosza? Monika Hoffmann zdradziła w Dzień Dobry TVN, co robić, by marnować mniej żywności.

    Słynna dieta dr Dąbrowskiej - to właśnie dzięki niej celebryci, światowe gwiazdy i zwykli śmiertelnicy zrzucają szybko nadprogramowe kilogramy. Owocowo-warzywny post przynosi natychmiastowe efekty, a także poprawia nasze zdrowie i samopoczucie. To o czym trzeba jednak pamiętać to rozsądek, a także konsekwencja. Doktor Ewa Dąbrowska dała nam kilka złotych rad.

    Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Zwracamy większą uwagę na to, co wkładamy do koszyka i chętniej sięgamy po żywność ekologiczną czy z oznaczeniem BIO. Czy faktycznie na tym korzystamy?

    Światowy Program Żywnościowy (WFP) został tegorocznym laureatem Pokojowej Nagrody Nobla - tak zdecydował Norweski Komitet Noblowski. Agencję ONZ wyróżniono za zwalczanie głodu. Tegoroczna uroczystość ogłoszenia nagrody - z powodu restrykcji epidemicznych - odbywała się przy niemal pustej sali Instytutu Nobla w Oslo. Czym zajmuje się uhonorowana organizacja?

    Od prawidłowego karmienia dzieci zależy wiele – ich rozwój oraz odporność na różne choroby. Zdrowa, zbilansowana dieta przekłada się na wszystkie aspekty życia. Maluchy mają jeszcze więcej energii, a ich układ odpornościowy cały czas pracuje i buduje odporność. W przypadku zdrowej diety organizm ma też dostęp do witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

    Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest bardzo wygodne, są jednak produkty, które nie powinny w niej lądować. To m.in. mleko matki i surowe mięso. Dlaczego nie powinniśmy podgrzewać ich w mikrofalówce? Jakich zasad się trzymać, kiedy korzystamy z tego urządzenia? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dziennikarka naukowa i blogerka Aleksandra Stanisławska.

    W 2017 roku 2 miliony ton nawozów trafiło na polskie pola i do polskich sadów. Jak wpływają one na rośliny? Powinniśmy się bać nawozów? Sprawdził to Michał Piróg. Natomiast w studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy prof. dr hab. Janinę Gajc-Wolską z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW. Zapytaliśmy ją, które warzywa mają najmniej niepożądanych składników, a które najwięcej.

    Marnowanie żywności to już powszechny problem. Wśród produktów, które najczęściej wyrzucamy jest chleb. Jak zatem go przechowywać, aby jak najdłużej utrzymał świeżość? Co można zrobić z suchym chlebem, aby go nie wyrzucać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN piekarza i cukiernika Tomasza Dekera. Który chlebak według naszego gościa jest najlepszy dla pieczywa?

    Przed świętami wiele produktów zdrożało: masło o 24 proc., jajka - o ponad 30 proc., a wędliny - o 4,4, proc. O przyczyny wzrostu cen zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN ekonomistę Ignacego Morawskiego. Co - według naszego gościa - stanieje w najbliższym czasie?

    Pan Jan Piontek codziennie od 3:00 do 13:00 jest motorniczym. Po pracy rusza na pomoc innym. "Cieszę się, że mam co do garnka wrzucić, ale dużo ludzi nie ma" - wyznał. Dlatego swoją energię postanowił spożytkować na pomoc ludziom w trudnej sytuacji, którzy nie spełniają wymogów aby otrzymać pomoc od państwa.

    Powszechnie uważa się, że konserwanty mogą szkodzić i lepiej ich unikać. Innego zdania jest jednak prof. Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk Żywności SGGW. Dlaczego według niego konserwanty to nie samo zło? Swoje racje przedstawił w Dzień Dobry TVN.

    Według danych Głównego Urzędu Statystycznego żywność zdrożała, w porównaniu do roku ubiegłego, o 4,5 proc. Dlaczego tak się dzieje? Czy czeka nas kolejny wzrost cen? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN dziennikarkę TVN24 BIS Katarzynę Karpę-Świderek.