O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dr inż. Karolina Kowalczyk, technolog żywienia.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wzięli pod lupę popularne słone przekąski.
Na czym polega kampania i jak można się do niej zgłosić?
Poznaj porady dietetyczki.
Powodem jest niebezpieczny dla zdrowia sztuczny aromat dodawany do przekąski.
GIS alarmuje: "Produkt należy uznać za szkodliwy dla zdrowia".
Słoneczna pogoda zachęca nas do piknikowania. Warto więc zaopatrzyć się w gadżety, które ułatwią nam przechowywanie żywności w wysokich temperaturach.
"Nie będą mogły sprzedawać".
Ekonomista wskazuje konkretną kwotę.
"Porządek w głowie i porządek w kuchni".
"Żeby nie doprowadzić do katastrofy żywieniowej".
Mięso z laboratorium wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje na całym świecie. Pięć lat temu odwiedziliśmy holenderską firmę, która była pionierem na europejskim rynku w hodowli komórkowej mięsa. Dziś swe pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiamy my sami. Jak wygląda proces produkcji?
Zawartości tego specjału przyjrzała się Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Co należy zrobić w przypadku posiadania specyfiku?
Minister Finansów podpisał na polecenie premiera Mateusza Morawieckiego rozporządzenie VAT 0 proc. na żywność.
Eksperci chcą, by produkty bogate w tłuszcze i węglowodany były oznaczane jako "uzależniające".
Jednym ze sposobów na ograniczenie wydatków jest samodzielne przygotowywanie przetworów. Które artykuły spożywcze będą do tego najlepsze? Jak zabrać się do zrobienia zapasów na zimę?
Niedziela, 15 października upłynęła pod znakiem wyborów parlamentarnych.
Najnowsze badania przeprowadzone przez zespół naukowców z USA, Brazylii oraz Hiszpanii pokazują, że przetworzona żywność oddziałuje na ludzki mózg podobnie, jak nikotyna czy alkohol. Co więcej, może też uzależniać. Co jeszcze ustalili specjaliści?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed białkami soi, które zostały wykryte w mące z ciecierzycy. Instytucja wydała komunikat w piątek 6 października.
Co to za substancja i dlaczego jest niebezpieczna?
"Mogą stanowić zagrożenie".
- Zagrożenie dla zdrowia konsumenta - czytamy w komunikacie GIS.
Oto poradnik.
Sprawdź, dlaczego.
Poznaj porady eksperta.
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez NielsenIQ dla "Rzeczpospolitej" w Polsce sprzedaje się znacznie mniej żywności, niż szacowano. Co ma obecnie największy wpływ na zachowania zakupowe Polaków?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii pierogów z mięsem wieprzowym znanego producenta. Z uwagi na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes artykuł ma zniknąć ze sklepowych półek na terenie całego kraju. Z obrotu wycofana zostanie także partia pierogów z serem.
"Wszystko można znaleźć".
Ważne jest, by nie ulegać urokowi czworonoga i unikać częstowania go jedzeniem dla ludzi.