Materiał promocyjny

Najlepiej spożyć przed… i po? Fakty, które pomagają ograniczyć marnowanie żywności

Najlepiej spożyć przed… i po? Fakty, które pomagają ograniczyć marnowanie żywności
Nie panikuj – produkty po terminie mogą być ok!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najnowsze badania Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW potwierdzają, że wiele produktów nawet pół roku po dacie zachowuje wysoką jakość mikrobiologiczną i sensoryczną. Warto więc wiedzieć, jak czytać etykiety, aby nie marnować jedzenia – i pieniędzy. O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dr hab. Beatą Bilską oraz dr hab. Marzeną Tomaszewską ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Jak interpretować terminy na etykietach? Odpowiedzi ekspertek

Jak długo po terminie ważności można jeszcze spożyć produkty, takie jak jogurt czy kefir?

  • Na tego rodzaju produktach znajduje się termin przydatności do spożycia, który oznacza, że po jego upływie produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Na co zwrócić uwagę na etykiecie?

  • Informacji jest wiele, ale skupmy się na informacji: "najlepiej spożyć przed" lub "należy spożyć do". Ten drugi rodzaj oznaczenia sugeruje, że możemy produkty spożywać po upływie tej daty.

Jak rozpoznać, że produkt jest jeszcze dobry, mimo że jest 2 dni po terminie, ale nie był otwierany?

  • Zależy jakiego rodzaju jest to produkt. Jeśli jest to produkt oznaczony "należy spożyć do", to nie należy go konsumować po upływie tej daty. Natomiast produkty oznaczone "najlepiej spożyć przed" mogą być spożyte po upływie daty, pod warunkiem, że były przechowywane zgodnie z zalecaniami producenta. Upewnijmy się, że opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone.

Skąd mam wiedzieć, czy żywność, którą zrobiłam samodzielnie (sałatki, ciasta itp.) nadaje się do spożycia i czy można ją mrozić?

  • Jeżeli ta żywność jest przechowywana w odpowiednich warunkach (lodówce) i nie wykazuje oznak zepsucia, co możemy skontrolować poprzez ocenę zapachu i wyglądu, to możemy spożyć do 2 dni. Nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia. Są to np. sałatki i ciasta z kremem. Warto mrozić pieczywo, którego mamy często za dużo.

Czy należy sugerować się wyłącznie datą ważności danego produktu?

  • Nie, nie należy sugerować się wyłącznie datą, ponieważ produkt przed jej upływem może wykazywać cechy zepsucia. Należy sprawdzić za pomocą zmysłów (węch, wzrok, smak) i ocenić jego świeżość.

Co jeśli pojawiają się ogromne wyrzuty sumienia związane z marnowaniem żywności?

  • Jeżeli wyrzuty sumienia dotyczą marnowania żywności, to można pomyśleć, jak zagospodarować niespożyte jedzenie - podzielić się z sąsiadami, znajomymi itp.

Jak rozpoznać, że jedzenie z pewnością nie nadaje się już do spożycia?

  • Jedzenie z pewnością nie nadaje się do spożycia, jeżeli jego wygląd, zapach są nietypowe dla danego produktu. Warto zatem to sprawdzić korzystając z naszych zmysłów.

Co zrobić, by nie marnować jedzenia?

Ekspertki w Dzień Dobry TVN rozwiały najczęściej powielane mity związane z datami na produktach spożywczych. Określenie "najlepiej spożyć przed" jest, jak zwróciła uwagę dr hab. Beata Bilska, zaledwie sugestią, nie nakazem. Przykładem trwałego produktu, który możemy spożyć po opisanym w taki sposób terminie, jest mąka. Musimy jednak przed jej użyciem sprawdzić kilka rzeczy.

- Po pierwsze, czy jest szczelne opakowanie, czy ona była zamknięta i w dobrych warunkach przechowywana, czyli właśnie w szafce bez dostępu światła. No i oczywiście wzrokowo patrzymy, czy jest tylko mąka w tym opakowaniu. I możemy ją wtedy wykorzystać - mówiła dr hab. Beata Bilska.

Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku hasła "należy spożyć do".

- Jest to data taka już, jak czujemy, twarda. Data związana z bezpieczeństwem mikrobiologicznym. W związku z tym spożycie takiego produktu po upływie tej daty może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - mówiła dr hab. Marzena Tomaszewska.

A co gdybyśmy taki produkt spożyli tuż po przekroczeniu wskazanej daty, a więc - dobę czy dwie po niej?

- Producenci gwarantują nam, że do tej daty ten produkt jest bezpieczny. Oczywiście to jest produkt żywnościowy, więc nie jest tak, że już po północy ten produkt automatycznie staje się niebezpieczny - zwróciła uwagę dr hab. Beata Bilska.

Więcej w materiale wideo na górze strony.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości