Przez sąsiadów nie mogą wychodzić na spacery z psem na patio przed blokiem. Z trawnika urządzili bufet dla ptaków i dzikich kotów. Tych drugich na naszym osiedlu nawet nie ma.
Marnowanie żywności to wielki problem dzisiejszych czasów. Z uwagi na to powstał projekt "Lodówka na medal", który ma przeciwdziałać negatywnemu wpływowi tego zjawiska na klimat. W jaki sposób?
Pieczywo należy do czołówki marnowanych produktów spożywczych - alarmuje prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Dlaczego tak się dzieje? Podstawą jest złe przechowywanie. Powszechnie stosowana folia przyśpiesza bowiem rozwój pleśni. Dowiedz się, jak przedłużyć świeżość chleba.
Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?
Jan Kuroń, w cyklu "Jasiek zna się!", tym razem radzi, jak je przechowywać owoce, warzywa i zioła, by zachowały świeżość na dłużej. Które z nich lubią chłód, a których absolutnie nie należy wkładać do lodówki? Czy da się "reanimować" przyschniętą włoszczyznę i inne warzywa korzenne? Jan Kuroń pokazał również jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i bananów. Czy wiesz, co wspólnego mają ze sobą rajstopy i cebula?
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z powszechniejszych ekologicznych problemów. Statystycznie wyrzucamy aż 1/4 żywności. Jak temu zapobiec? Robiąc zakupy warto je odpowiednio wcześniej zaplanować, ale to nie wszystko. Swoimi sposobami podzieliła się z nami Katarzyna Dulko-Gaszyna, ekspert IKEA.
Polacy są na piątym miejscu wśród krajów Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Przeciętna polska rodzina marnuje ok. 4 kg żywności tygodniowo. To dużo. Co najczęściej wyrzucamy do śmieci? Jak możemy ograniczyć marnowanie jedzenia? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: szefa kuchni Jana Kuronia i Marcina Pietrowskiego - zaangażowanych w walkę z marnowaniem żywności.
Na świecie marnuje się bardzo wiele jedzenia. Francja postanowiła poradzić sobie z tą sytuacją i zabroniła supermarketom wyrzucania jedzenia. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności Magdalenę Krajewską i restauratorkę Agnieszkę Kręglicką, by porozmawiać o problemie marnowania żywności w Polsce. Zastanawialiśmy się, dlaczego sieci handlowe, mimo deklarowania chęci przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym, nie robią tego i co sami możemy zrobić, by nie marnować pożywienia. Zobaczcie, co najczęściej wyrzucamy do śmieci.
Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.