Jak nie marnować jedzenia po świętach?
Wielkanoc sprzyja gromadzeniu jedzenia, które niestety często jest wyrzucane. Sylwia Majcher na swoich social mediach opowiada o ekologii i tym razem zdradziła swoje patenty na nie wyrzucanie resztek po wielkanocnym świętowaniu. Ekspertka zauważyła, że to popularna sałatka jarzynowa najczęściej ląduje w koszu, dlatego proponuje, by zmiksować ją na krem.
- Nie można jej zamrozić. [...] Taka sałatka może zostać zmieniona w kremową zupę. Smakuje świetnie - zapewniała gościni Dzień Dobry TVN.
Sylwia Majcher proponuje dodać do jarzynowej zupy grzanki z czerstwego chleba, który pozostał po świątecznych spotkaniach z rodziną, tak by nawet pieczywo uratować przed zmarnowaniem.
Zero waste po świętach
Okazuje się, że ekspertka ma patent również na inne świąteczne dania. Warzywa, które pozostały nam po żurku lub rosole, można zrobić pastę do kanapek, ciasta takie jak makowiec można zamrozić, zaś z suchego ciasta – można zrobić trufle obtoczone w kakao.
- Można wykorzystać kawałek makowca, rozdrobionego, wymieszanego z jajka i odrobiną mąki, jako spód do innego ciasta. [...] Fajnie to smakuje, szczególnie babka, która nie ma innych dodatków, świetnie sprawdzi się w tej roli - dodała ekspertka.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sąsiedzi skarżą się na brak pieniędzy, a przez okna wyrzucają jedzenie
- Ponad połowa Polaków przygotowuje za dużo jedzenia na święta. Lista potraw, które najczęściej wyrzucają
- Jak zapobiegać marnowaniu żywności? "W dobrym przechowywaniu produktów pomagają nam słoiki"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News