Sprytne patenty na niemarnowanie jedzenia. Co można przygotować z resztek?

Katarzyna Bukowska
Triki na niemarnowanie jedzenia. Co można przygotować z resztek?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co roku Polacy marnują aż 5 milionów ton jedzenia. Co sekundę do kosza trafia 150 kilogramów żywności. Co zrobić, żeby nie marnować? W najnowszym odcinku cyklu Dzień Dobry TVN "OszczędzaMY" trenerka kulinarna Katarzyna Bukowska pokazała triki na to, jak rozważnie robić zakupy i wykorzystywać wszystkie produkty podczas gotowania.

Jak oszczędzać na zakupach?

Zdaniem Katarzyny Bukowskiej zanim wybierzemy się na zakupy, warto zrobić listę zakupów.

- Dobrze rozplanowany jadłospis będzie zawierał źródła białka, węglowodanów, warzywa i owoce, które są obecnie w sezonie. Gdy spiszę na papierze listę zakupów, menu na cały tydzień, mam wtedy porządek w głowie i porządek w kuchni - powiedziała trenerka kulinarna.

Oszczędzanie

Źródło: Dzień Dobry TVN
OszczędzaMY NA TARYFACH NA PRĄD
OszczędzaMY NA TARYFACH NA PRĄD
OszczędzaMY ŻYWNOŚĆ
OszczędzaMY ŻYWNOŚĆ
OszczędzaMY WODĘ
OszczędzaMY WODĘ
OszczędzaMY na środkach czystości
OszczędzaMY na środkach czystości
OszczędzaMY – chwilówki
OszczędzaMY – chwilówki
Nagle przestaje nas stać – jak to sobie poukładać?
Nagle przestaje nas stać – jak to sobie poukładać?

Ekspertka odwiedziła jeden z marketów i w praktyce pokazała, jak kupować oszczędniej, mądrzej i mniej marnować.

- Kupując jedzenie, zwracajmy uwagę przede wszystkim na cenę podaną za 100 g danego produktu. Szynka w opakowaniu będzie kosztowała około 7-8 zł, a ta sama szynka, ale kupiona przy ladzie około 5-6 zł za 100 g. Kupując przy ladzie, możemy dokładniej określić porcję, która jest nam potrzebna - wyjaśniła. - Większe, rodzinne porcje są zawsze korzystniejsze cenowo niż małe opakowania. Ta sama passata pomidorowa za małe opakowanie będzie kosztowała 37 zł za kg, natomiast większe opakowanie to 21 zł. Różnica jest ogromna - podkreśliła specjalistka.

Co można zrobić z resztek?

Trenerka zakupów doradziła, by produkty z dłuższą datą przydatności stawiać z tyłu lodówki, a te z wcześniejszą datą ustawiać z przodu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Ponadto zaprezentowała, jak zrobić bulion warzywny i wykorzystać wszystkie resztki.

- Dzisiaj na obiad będę potrzebowała warzyw korzeniowych. Obierki, które zostały mi z tych właśnie warzyw, użyję do przygotowania pysznego bulionu warzywnego na samych obierkach i przyprawach. Do garnka trafią wszystkie obierki z warzyw. Całość zalewam wodą i gotuję około godzinę na wolnym ogniu. Bulion z resztek warzyw mogę przechowywać w lodówce, dłużej natomiast wytrzyma w zamrażarce - wyjaśniła Katarzyna Bukowska.

Więcej sprytnych przepisów można znaleźć w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Reporter: Sylwia Ciźla

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości