Ten trik pozwoli zaoszczędzić na drogim urządzeniu i sprawi, że kawa będzie jak od baristy

Ten trik pozwoli zaoszczędzić na drogim urządzeniu i sprawi, że kawa będzie jak od baristy
Ten trik pozwoli zaoszczędzić na drogim urządzeniu i sprawi, że kawa będzie jak od baristy
Źródło: d3sign/Getty Images
Spienione mleko jak prosto od baristy? Wydawałoby się, że potrzebne do tego będzie specjalne urządzenie, dołączane do ekspresów. Okazuje się, że nie trzeba wydawać fortuny na drogie sprzęty, a można domowymi sposobami przygotować pyszną kawę. Poznajcie sposoby na spienianie mleka do kawy bez spieniacza.

Istnieje wiele sposobów na to, jak spienić mleko bez spieniacza. Jedną ze skutecznych, domowych metod jest np. zastosowanie miksera. Mleko spienić można jednak nawet przy użyciu słoika. Jak uzyskać puszystą, mleczną piankę bez spieniacza?

Jak spienić mleko do kawy domowym sposobem bez spieniacza?

Oprócz spieniacza tłokowego czy parowego można wypróbować również inne, domowe sposoby na spienianie mleka. Warto jednak pamiętać, że powodzenie takiego działania zależeć będzie m.in. od typu mleka, a także temperatury, do jakiej się je podgrzeje. Najlepszym wyborem jest zazwyczaj tłuste mleko, zawierające co najmniej 3,2% tłuszczu oraz o dużej zawartości białka. Idealna temperatura do jego spieniania wynosi 60–75 st. C. Do domowych sposobów na spienianie mleka można zaliczyć m.in. te z użyciem:

Inna metoda spieniania mleka w domu wymaga wykorzystania praski francuskiej, jednak niewiele osób posiada taki przyrząd. Zamiast tego znacznie lepszym wyjściem będzie zakup np. zwykłego, ręcznego spieniacza.

Aby mleko było dobrze spienione i doskonale łączyło się z naparem, warto dodatkowo lekko postukać naczyniem o twardą powierzchnię, np. blat stołu. Dzięki temu zyska ono gładszą, nieco szklistą konsystencję. Czynność należy wykonywać delikatnie, najlepiej do momentu, w którym na powierzchni mleka nie będą widoczne bąbelki.

Jeśli jednak szukasz jeszcze prostszych sposobów - oto one: mikserem, blenderem i... słoikiem. Wydaje się niemożliwe? A jednak.

Spienianie mleka przy pomocy słoika

Aby spienić mleko za pomocą słoika, konieczne będzie również skorzystanie z mikrofalówki. Zamiast słoika można użyć innego zamykanego lub zakręcanego naczynia, np. butelki lub shakera. Pojemnik trzeba napełnić w mniej więcej ¾ jak najtłustszym mlekiem, po czym starannie zakręcić i energicznie potrząsać przez ok. minutę.

Następnie z naczynia należy zdjąć nakrętkę, wstawić je do kuchenki mikrofalowej i podgrzewać przez ok. pół minuty. Przestrzeń w pojemniku jest konieczna, ponieważ podczas podgrzewania mleko zwiększa swoją objętość. Piana tworzy się przede wszystkim na powierzchni, dlatego przelewając płyn, powinno się przytrzymać najbardziej spienioną partię za pomocą łyżeczki i wlać gorące mleko do wysokiej szklanki. Piankę należy ułożyć dopiero na wierzchu przygotowywanego napoju.

Naczynie do spieniania mleka domowym sposobem najlepiej wybierać ze względu na to, ile potrzeba tego dodatku do przygotowanych napojów. Przykładowo, do cappuccino lub latte macchiato należy wykorzystać ok. 100 ml mleka, natomiast café latte będzie wymagało użycia aż 150 ml płynu.

Spienianie mleka za pomocą miksera albo blendera

Sposoby na spienianie mleka za pomocą blendera bądź miksera zwykle wymagają użycia mleka podgrzanego do temperatury 65 st. C. Musi ono być jak najtłustsze, doskonale sprawdzi się to skondensowane. Wystarczy jedynie wlać mleko do blendera kielichowego lub zamykanego robota kuchennego, ewentualnie przelać je do miski i za pomocą miksera bądź blendera ręcznego ubijać tak samo, jak śmietanę. Te sposoby mogą zająć nieco czasu, jednak są nieporównywalnie prostsze niż ręczne ubijanie mleka widelcem lub trzepaczką.

Najlepsze wyjście w przypadku spieniania mleka stanowi użycie zamykanego urządzenia. Wykorzystanie sprzętów ręcznych oraz zwykłej miski bardzo często wiąże się z rozpryskiwaniem mleka, może nawet myciem całej kuchni.

Warto również zastanowić się nad zakupem niedrogiego, np. ręcznego spieniacza. Dobrym wyborem dla miłośników kawy jest spieniacz tłokowy. Działa on podobnie jak praska francuska. To naczynie najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, złożone z kubka i tłoczka. W celu jak najskuteczniejszego spienienia mleka urządzenie należy napełnić do ⅓ wysokości, po czym podgrzać, np. na kuchence gazowej. Idealna temperatura płynu w tym przypadku wynosi 80 st. C. Najlepiej stosować mleko o zawartości tłuszczu wynoszącej ok. 2%. Następnie powinno się je energicznie ubijać. Po uzyskaniu pożądanego efektu trzeba odstawić na chwilę naczynie, by pianka nieco opadła i nabrała aksamitności.

Choć sposoby na to, żeby spienić mleko w ekspresie ciśnieniowym, uznawane są za najskuteczniejsze, nie każdy zamierza kupić takie urządzenie. Na szczęście nie jest to konieczne do cieszenia się pysznymi, mleczno-kawowymi napojami. Ubijając mleko za pomocą blendera lub nawet zwykłego słoika, można osiągnąć zadowalające efekty.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: d3sign/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana