Bartek Boratyn przygotowuje w kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjne tiramisu, espresso brownie z wiśniami, ciasto kawowe z porzeczkami i orzechową kruszonką, a także biszkopty "lady fingers".
Tradycyjne tiramisu
Składniki:
- 350 ml zaparzonej mocniejszej kawy,
- 50 ml wina Marsala,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 70 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- 300 g podłużnych biszkoptów,
- ok. 3 łyżek gorzkiego kakao.
Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę, dodać likier i całość ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie 4 żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać. Następnie dodawać mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity. W oddzielnej misce ubić białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli.
Połączyć je z kremem z żółtek i mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Połowę biszkoptów na moment zanurzyć w kawie i ułożyć w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub w pojedynczych naczynkach. Posypać cienką warstwą kakao. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.
Lady fingers
Składniki:
- 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie,
- 80 g drobnego cukru do wypieków,
- 75 g mąki pszennej,
- cukier puder – do oprószenia.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę. Powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i ubijać dalej. Później dodać jeszcze żółtka i ubijać, do połączenia i otrzymania gęstej, bardzo puszystej piany jajecznej. Bezpośrednio na pianę przesiać mąkę pszenną i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką – piana nie powinna opaść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty długości około 10 cm, pozostawiając między nimi równe odstępy.
Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut, by wyschły. Przed samym pieczeniem biszkopty ponownie oprószyć pudrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, do lekko złotego koloru. Po upieczeniu chwilę odczekać, następnie ściągnąć je z papieru do pieczenia i przełożyć na kratkę.
Espresso brownie z wiśniami
Składniki:
- 200 g brązowego cukru,
- 375 g czekolady deserowej,
- 75 ml espresso,
- 4 jajka,
- 200 g masła,
- 80 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 200 g mrożonych wiśni.
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie studzimy. Jajka, żółtko, cukier oraz sól łączymy i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa (do momentu, aż cukier się rozpuści). odajemy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Wiśnie łączymy z mąką i dodajemy do espresso i krótko mieszamy. Dosypujemy 100 g posiekanej czekolady i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a wnętrze jeszcze trochę miękkie. Brownie studzimy w formie. Opcjonalnie polewamy dodatkowo rozpuszczoną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.
"Kawa kuloodporna" - przepis
Składniki:
- wysokiej jakości kawa w ziarnach – mielona na świeżo,
- niesolone masło o jak największej zawartości tłuszczu,
- nierafinowany olej kokosowy,
- przyprawy - gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon.
Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystkie składniki oraz niezbędny sprzęt. Zmiel świeże ziarna kawy i zaparz je. Do kawy dodaj 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub innego oleju MCT). Następnie dodaj 2 płaskie łyżeczki dobrej jakości masła.Całość miksuj w blenderze do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji lub użyj w tym celu ręcznego spieniacza do mleka. Przelej zawartość do ulubionego kubka i ciesz się smakiem oraz właściwościami kawy kuloodpornej.
Ciasto kawowe z czarną porzeczką i korzenną kruszonką orzechową
Składniki na ciasto:
- 140 g cukru,
- opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
- 125 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 200 g mrożonej czarnej porzeczki,
- 120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%),
- 2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy,
- 170 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich,
- 50 g cukru trzcinowego,
- łyżka mąki,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy czarną porzeczkę. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 min do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Zobacz także:
- Pobudzający deser kawowy. Znamy idealny przepis na czekoladowe frappucino
- Idealna włoska kawa i praliny, które podkreślą jej smak według Cristiny Catese
- Domowy przepis na czekoladowe cold brew. Ta kawa może konkurować z napojami znanej kawiarni
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News