Desery energetyczne jak kawa. Przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia o smaku kawy
Kuchnia o smaku kawy
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kawa od zawsze zachwyca smakiem i właściwościami pobudzającymi. Jest też doskonałym dodatkiem do ciastek i deserów. Nie tylko w formie parującego napoju, ale też dodatku, który nada słodyczom wyjątkowego smaku i charakteru. Sprawdź przepisy Bartka Boratyna na kawowe słodkości.

Bartek Boratyn przygotowuje w kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjne tiramisu, espresso brownie z wiśniami, ciasto kawowe z porzeczkami i orzechową kruszonką, a także biszkopty "lady fingers".

Tradycyjne tiramisu

Tradycyjne tiramisu
Tradycyjne tiramisu
Tradycyjne tiramisu
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 350 ml zaparzonej mocniejszej kawy,
    • 50 ml wina Marsala,
      • 2 jajka,
        • 2 żółtka,
          • 70 g cukru pudru,
            • 500 g serka mascarpone,
              • 300 g podłużnych biszkoptów,
                • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao.

                  Sposób przygotowania:

                  Zaparzyć kawę, dodać likier i całość ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie 4 żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać. Następnie dodawać mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity. W oddzielnej misce ubić białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli.

                  Połączyć je z kremem z żółtek i mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Połowę biszkoptów na moment zanurzyć w kawie i ułożyć w prostokątnym naczyniu np. żaroodpornym lub w pojedynczych naczynkach. Posypać cienką warstwą kakao. Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

                  Lady fingers

                  Składniki:

                  • 3 duże jajka - białka i żółtka oddzielnie,
                    • 80 g drobnego cukru do wypieków,
                      • 75 g mąki pszennej,
                        • cukier puder – do oprószenia.

                          Sposób przygotowania:

                          Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę. Powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i ubijać dalej. Później dodać jeszcze żółtka i ubijać, do połączenia i otrzymania gęstej, bardzo puszystej piany jajecznej. Bezpośrednio na pianę przesiać mąkę pszenną i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką – piana nie powinna opaść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty długości około 10 cm, pozostawiając między nimi równe odstępy.

                          Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut, by wyschły. Przed samym pieczeniem biszkopty ponownie oprószyć pudrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, do lekko złotego koloru. Po upieczeniu chwilę odczekać, następnie ściągnąć je z papieru do pieczenia i przełożyć na kratkę.

                          Espresso brownie z wiśniami

                          Espresso brownie z wiśniami
                          Espresso brownie z wiśniami
                          Espresso brownie z wiśniami
                          Źródło: Michał Woźniak/East News

                          Składniki:

                          • 200 g brązowego cukru,
                            • 375 g czekolady deserowej,
                              • 75 ml espresso,
                                • 4 jajka,
                                  • 200 g masła,
                                    • 80 g mąki pszennej,
                                      • szczypta soli,
                                        • 200 g mrożonych wiśni.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie studzimy. Jajka, żółtko, cukier oraz sól łączymy i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa (do momentu, aż cukier się rozpuści). odajemy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Wiśnie łączymy z mąką i dodajemy do espresso i krótko mieszamy. Dosypujemy 100 g posiekanej czekolady i wszystko delikatnie mieszamy.

                                          Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a wnętrze jeszcze trochę miękkie. Brownie studzimy w formie. Opcjonalnie polewamy dodatkowo rozpuszczoną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami waniliowymi.

                                          "Kawa kuloodporna" - przepis

                                          Składniki:

                                          • wysokiej jakości kawa w ziarnach – mielona na świeżo,
                                            • niesolone masło o jak największej zawartości tłuszczu,
                                              • nierafinowany olej kokosowy,
                                                • przyprawy - gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Przygotuj wszystkie składniki oraz niezbędny sprzęt. Zmiel świeże ziarna kawy i zaparz je. Do kawy dodaj 2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego (lub innego oleju MCT). Następnie dodaj 2 płaskie łyżeczki dobrej jakości masła.Całość miksuj w blenderze do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji lub użyj w tym celu ręcznego spieniacza do mleka. Przelej zawartość do ulubionego kubka i ciesz się smakiem oraz właściwościami kawy kuloodpornej.

                                                  Ciasto kawowe z czarną porzeczką i korzenną kruszonką orzechową

                                                  Ciasto kawowe z czarną porzeczką i korzenną kruszonką orzechową
                                                  Ciasto kawowe z czarną porzeczką i korzenną kruszonką orzechową
                                                  Ciasto kawowe z czarną porzeczką i korzenną kruszonką orzechową
                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                  Składniki na ciasto:

                                                  • 140 g cukru,
                                                    • opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
                                                      • 125 g miękkiego masła,
                                                        • szczypta soli,
                                                          • 3 jajka,
                                                            • 200 g mrożonej czarnej porzeczki,
                                                              • 120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%),
                                                                • 2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy,
                                                                  • 170 g mąki pszennej,
                                                                    • łyżeczka proszku do pieczenia,
                                                                      • 2 łyżki mleka.

                                                                        Składniki na kruszonkę:

                                                                        • 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich,
                                                                          • 50 g cukru trzcinowego,
                                                                            • łyżka mąki,
                                                                              • łyżeczka mielonego cynamonu,
                                                                                • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy czarną porzeczkę. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 min do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                  Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana