Kawa z cykorii jest idealnym substytutem tradycyjnej kawy kofeinowej, a dodatkowo bogata jest w składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Kawa zbożowa z cykorii charakteryzuje się również ciekawym smakiem oraz delikatnym aromatem. Warto włączyć ją do codziennej diety, a zauważalnie wpłynie na poprawę samopoczucia oraz zdrowia.
Niektóre źródła podają w wątpliwość jej dobroczynne działanie, wysuwając podejrzenie, że kawa z dodatkiem prażonej cykorii może być produktem potencjalnie rakotwórczym. Trudno jednak dotychczas o jakiekolwiek rzetelne badania dające pewność, by rzeczywiście kawa z cykorią była rakotwórcza. Należy też podkreślić, że spożywanie cykorii powinno być jedynie dodatkiem do zróżnicowanej, zdrowej diety i zdrowego stylu życia.
Kawa z cykorii – skład i działanie
Kawa z cykorii produkowana jest z korzenia tej rośliny. Zostaje on poddany suszeniu, następnie zmieleniu i uprażeniu. Otrzymany w ten sposób produkt smakiem i aromatem bardzo przypomina tradycyjną kawę. Jej skład jest w stu procentach naturalny i bezpieczny nawet dla przyszłych mam. Kawa z cykorii w ciąży jest doskonałą alternatywą dla kofeiny, która może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Przyszła mama nie odczuje braku smaku swojej ulubionego napoju kofeinowego, a do tego kawa z cykorią w ciąży może mieć pozytywny wpływ na regulację gospodarki hormonalnej.
Kawa zbożowa z cykorią bogata jest w składniki przyjazne organizmowi człowieka. Jednym z nich jest inulina. To probiotyk, który wykorzystywany jest w lecznictwie od zarania dziejów. Jego obecność w organizmie pozytywnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Kawa rozpuszczalna z cykorii ma również niski indeks glikemiczny, a jej delikatny smak powoduje, że nie ma potrzeby używania cukru oraz słodkich śmietanek, aby można było delektować się jej smakiem. To propozycja dla osób, które unikają wysokokalorycznych napojów.
Kawa z cykorii ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz trawienny. Jej działanie przyspiesza metabolizm oraz pobudza do działania florę jelitową. Dzięki cykorii pewne pierwiastki stają się znacznie łatwiej przyswajalne przez organizm. Przykładem takiego mikroelementu jest wapń. Długotrwałe stosowanie kawy z cykorii z pewnością da o sobie znać poprzez wzmocnienie kości oraz zwiększenie odporności zębów na działanie próchnicy.
Napój dostępny jest również w wielu wariantach. Kawa orkiszowa z cykorią uważana jest za jedną z najbardziej atrakcyjnych oraz najsmaczniejszych odmian kawy zbożowej. Kawa zbożowa może być przyjmowana w znacznie większych ilościach niż kawa z kofeiną. Podczas gdy nadmierna ilość tradycyjnej kawy staje się niebezpieczna dla organizmu, kawa z cykorią przynosi wiele korzyści dla jego działania oraz samopoczucia. Jest ona również bezpieczna dla dzieci, a w sklepach dostępne są jej specjalne odmiany stworzone z myślą o najmłodszych. Jej składniki uzupełnione zostały o wapń oraz magnez, które są potrzebne dla prawidłowego rozwoju dzieci.
Kawa z cykorii – właściwości, dla których warto ją pić
Kawa z cykorii ma szereg właściwości, dla których warto ją pić. Naukowcy potwierdzają, iż jej częste spożywanie przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu opóźniony jest proces starzenia się organizmu. Regularne picie kawy z cykorii może dać zauważalne skutki w postaci wolno starzejącej się skóry czy mocnych kości nawet w wieku starczym. To idealny sposób na uchronienie się przed pojawieniem się przedwczesnych zmarszczek i nieestetycznych plam starczych na skórze.
Kawa zbożowa z cykorii to napój szczególnie polecany w okresach przejściowych, kiedy istnieje duże ryzyko przeziębienia i różnego rodzaju infekcji. Cykoria w naturalny sposób wzmacnia odporność organizmu oraz utrudnia rozwijanie się chorób. Od lat uważana jest za naturalny antybiotyk, znacznie bardziej skuteczny niż powszechnie stosowany czosnek. Kawę z cykorii warto pić regularnie, ponieważ jej składniki biorą udział we wzmacnianiu odporności przez cały rok.
Właściwości kawy zbożowej z cykorii z pewnością docenione zostaną również przez osoby borykające się z nadwagą. Zdrowy styl odżywiania oraz aktywność fizyczną warto wspomóc jej działaniem, ponieważ po pierwsze, przyspiesza metabolizm, a po drugie, zapobiega nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczów. Dodatkowo, cykoria pobudza produkcję soków żołądkowych, co utrzymuje układ trawienny w dobrej kondycji, nawet przy dużym spożyciu białka. Przygotowany napar jest niskokaloryczny, dlatego może być spożywany bez większych ograniczeń również przez sportowców. Dodatkowo bezglutenowa kawa z cykorii eliminuje uczucie wzdęcia oraz występowanie wiatrów. To również naturalny sposób na walkę z zaparciami i nieregularnym wypróżnianiem.
Kawa z cykorii – właściwości lecznicze, o których nie wszyscy wiedzą
Kawa z cykorii to również właściwości lecznicze, których działanie potwierdzane jest przez lekarzy. Picie kawy z cykorii wspomaga leczenie cukrzycy, a napój szczególnie polecany jest diabetykom, ponieważ zawarte w nim składniki pomagają regulować poziom cukru we krwi. To również idealna propozycja dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym. Składniki mogą wpływać kojąco na układ nerwowy, co przekłada się na dobrą pracę układu krwionośnego. Kawa z cykorią również pozytywnie wpływa na pracę nerek, warto włączyć ją do diety, gdy pojawiają się problemy z oddawaniem moczu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kawa jest zdrowa, ale trzeba unikać popularnych dodatków. "Zabieramy te prozdrowotne właściwości"
- Idealna włoska kawa i praliny, które podkreślą jej smak według Cristiny Catese
- Czy kawa szkodzi? Ekspert obala mity dotyczące małej czarnej
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandr Zubkov/Getty Images