Cukier cynamonowy to dodatek, który warto mieć w swojej kuchni. Można go kupić w sklepie, a także zrobić samemu. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, ponieważ można dostosować proporcje do własnych upodobań. Jak zrobić cukier cynamonowy?
Cukier cynamonowy – jak go używać?
Cukier cynamonowy to mieszanka cukru i sproszkowanej kory cynamonu. Stanowi idealne dopełnienie przepisów na ciasta owocowe, a także gofry, naleśniki, kompoty czy owocowe sałatki. Popularny niegdyś ryż na mleku doprawiony cukrem z cynamonem to prawdziwy rarytas, idealny do przygotowania na śniadanie. Warto wiedzieć, że cukier z cynamonem sprawdzi się także jako słodzik do kawy czy kakao. W sklepach można znaleźć cukier cynamonowy w saszetkach, a także w młynku. Lepiej jednak spróbować przygotować go samodzielnie.
Cukier cynamonowy – przepis
Jest to jeden z prostszych przepisów. By cieszyć się smakiem domowego cukru cynamonowego, wystarczą zaledwie dwa składniki i odrobina dobrych chęci.
Składniki (na ok. 40 porcji):
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 laska kory cynamonu.
Przygotowanie:
- Wsyp cukier do miski.
- Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Przesyp cukier do szklanego, czystego pojemnika z zamknięciem lub słoika.
- Dodaj korę cynamonu połamaną na kilka kawałków.
- Potrząśnij pojemnikiem z cukrem, by kawałki kory dobrze się wmieszały w cukier.
- Pozostaw cukier na kilka dni, by nabrał aromatu.
Cukier cynamonowy do kawy
Cukier cynamonowy będzie wspaniałym dodatkiem do kawy.
Składniki (na 2 porcje):
- 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego,
- ½ szklanki mleka,
- 2 szczypty wiórków czekoladowych.
Przygotowanie:
- Kawę przygotuj w ulubiony sposób, choć najlepiej do tego celu użyć kawiarki.
- Podgrzej mleko i ubijaj, by powstała pianka.
- Gotową kawę przelej do filiżanek.
- Dodaj cukier cynamonowy i wymieszaj.
- Dodaj spienione mleko.
- Posyp kawę wiórkami czekoladowymi.
Zdrowsza wersja kawy z cukrem cynamonowym
Wiele osób z przyczyn zdrowotnych musi zrezygnować z picia kawy i mleka. Wówczas warto skorzystać z zamienników i cieszyć się pysznym smakiem kawy bez wyrzutów sumienia.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżeczki kawy z cykorii instant,
- 1 szklanka wody,
- ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego,
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego.
Przygotowanie:
- Kawę wsyp do filiżanek.
- Zagotuj wodę.
- Zalej kawę ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
- Dodaj cukier cynamonowy.
- Dodaj mleko.
Jabłecznik z cukrem cynamonowym
Dobrym towarzystwem dla kawy będzie deser z dodatkiem cynamonowego cukru. Aromatyczny jabłecznik z polskich jabłek będzie tutaj pasował jak ulał.
Składniki (na formę o średnicy 24 centymetrów):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- ½ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Jabłkowe nadzienie:
- 1 kg jabłek szara reneta,
- 1 szczypta soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki cukru.
Do posypania:
- 3 łyżki cukru cynamonowego.
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp mąkę.
- Dodaj miękkie masło, cukier, jajko oraz śmietanę i sodę oczyszczoną.
- Ugniataj ciasto.
- Włóż ciasto do lodówki.
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
- Pokrój jabłka na kawałki średniej wielkości.
- Wrzuć jabłka do garnka i podgrzewaj, aż zmiękną.
- Dodaj cynamon i cukier i pozostaw na ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- Podziel ciasto na 2 części.
- Pierwszą połowę rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia.
- Wyłóż jabłka na ciasto.
- Drugą połówką przykryj ciasto lub wycinaj z niego listki czy inne kształty i ułóż na jabłkach.
- Włóż do piekarnika na pół godziny.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp cukrem cynamonowym.
- Włóż do piekarnika jeszcze na około 5 minut.
Naleśniki z cukrem cynamonowym
To wspaniały przepis dla fanów naleśników. Są przepyszne i można je podawać na śniadanie dla całej rodziny.
Składniki (na 4 porcje):
- 8 naleśników przygotowanych według sprawdzonego przepisu,
- 350 g dobrego twarogu,
- 2 łyżki miodu,
- 14 łyżek śmietany 18%,
- 8 łyżek cukru cynamonowego,
- 4 łyżki konfitury morelowej.
Przygotowanie:
- Przygotuj naleśniki.
- Ugniataj twaróg przy pomocy widelca lub przepuść go przez maszynkę do mięsa.
- Dodaj miód i 6 łyżek śmietany.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj naleśniki nadzieniem i zawiń.
- Następnie obtaczaj naleśniki w cynamonowym cukrze.
- Podawaj z resztą śmietany i konfiturą.
Zobacz także:
Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy
Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
Autor: Adrian Adamczyk