Przepisy kulinarne

Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

31. marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. To doskonała okazja, by zasmakować tego deseru w ulubionej przez siebie odsłonie. Sprawdź, co potrafi z niego zrobić Szymon Czerwiński, finalista V edycji MasterChef.

Światowy Dzień Budyniu

Każdy z nas ma w domu potrzebne składnik: mąkę ziemniaczaną, jajka i masło, a z budyniu można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych rzeczy. A przy tym możemy się świetnie bawić, angażując pozostałych domowników. Zobacz, co zaproponował Szymon Czerwiński - finalista V edycji MasterChef, prowadzący programy i warsztaty kulinarne, uczestnik kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Alain Ducasse i Hotel Ritz Paris. Szymon skorzystał z przepisów autorstwa Kasi Bukowskiej. 

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • cukier waniliowy (ok.3-5 łyżek)

1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, żółtka i szczyptę soli oraz cukier waniliowy – do smaku. Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką. Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.

Domowy budyń czekoladowy z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki esencji lub pasty waniliowej
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • cukier (ok. 3-5 łyżek)
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ łyżeczki skórki drobno otartej z pomarańczy

1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.

W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kakao, żółtka i szczyptę soli oraz cukier – do smaku.

Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką. Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu. Wyłączamy ogień pod rondelkiem, wsypujemy posiekaną czekoladę i skórkę z pomarańczy, pozostawiamy na 1-2 minuty. Następnie mieszamy na gładko, aż cała czekolada się rozpuści.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Tarta z dżemem porzeczkowym, budyniem czekoladowym i bakaliami a'la mazurek

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 75g zimnego masła
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka budyniu czekoladowego
  • bakalie (płatki migdałów, suszone morele, wiórki kokosowe, żurawina, daktyle...)

Mąkę, kakao, cukier puder i sól mieszamy w misce lub w robocie kuchennym. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę i rozcieramy je w sypkich składnikach (dłońmi lub w maszynie).Gdy konsystencja przypomina drobną kruszonkę dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Zagniatamy ciasto, aż utworzy gładką kulę, ale robimy to szybko, by jak najmniej się ogrzało. Jeżeli ciasto nie daje się łatwo zagnieść możemy dodać łyżkę zimnej wody.

Ciasto wałkujemy na 4-5mm, wykładamy nim formę na tartę (spód i brzegi), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchym grochem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 10 minut. Formę wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie i ponownie podpiekamy aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Następnie na spodzie tarty rozsmarowujemy 5-6 łyżek kwaskowatego dżemu porzeczkowego, a na niego wykładamy zimny budyń czekoladowy. Wyrównujemy wierzch. Na budyniu układamy dekoracje z ulubionych bakalii tak, jakbyśmy dekorowali mazurek.

Kruche babeczki z budyniem waniliowym, świeżymi owocami i białą czekoladą

Składniki:

  • 10 małych kruchych babeczek (domowych lub ze sklepu)
  • 1 szklanka budyniu waniliowego
  • 1 szklanka ładnych, świeżych owoców (winogrona, maliny, truskawki, borówki, fileciki z pomarańczy i grejprfutów)
  • 1 tabliczka białej czekolady

Do każdej babeczki wkładamy po 2-3 łyżki budyniu waniliowego i równo rozprowadzamy. Na budyniu układamy dość dużo świeżych owoców – świetnie sprawdzi się łączenie różnych smaków np. słodkie winogrona i kwaśne grejpfruty. Tabliczkę białej czekolady kruszymy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy niewiele wody, a miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą parą. Mieszamy ją przez kilka minut, aż rozpuści się w kąpieli wodnej. Owoce polewamy strużkami płynnej czekolady i pozostawiamy do zastygnięcia.

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 6 łyżek cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suszonych
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 czubatych szklanek)
  • 1 szczypta soli
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 szklanki zimnego budyniu waniliowego
  • ½ szklanki rodzynków
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cytryna

Letnie mleko wlewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem waniliowym, pokruszonymi drożdżami oraz pół szklanki mąki pszennej. Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłe miejsce. Po około 5-10 minutach na powierzchni drożdży powinna pojawić się piana i bąbelki. To znaczy, że drożdże zaczęły pracować i możemy dodawać resztę składników. Wsypujemy resztę mąki i sól, dodajemy 3 żółtka (białko odstawiamy na później) i miękkie masło, po czym zaczynamy całość mieszać łyżką. Gdy składniki z grubsza się połączą przechodzimy do zagniatania ciasta dłonią. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni. Chowamy je ponownie do miski i wstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na podsypany mąką blat i zaczynamy wałkować na duży prostokąt. Ciasto o grubości około 4-5 mm smarujemy równomiernie całkowicie wystudzonym budyniem i obsypujemy rodzynkami. Zaczynamy zwijanie ciasta po dłuższej krawędzi w ciasny rulon.

Wałek z ciasta kroimy ostrym nożem lub nitką w dwucentymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między bułeczkami. Ostatni raz dajemy ciastu podrosnąć. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na około 15-18 minut. Gdy będą puszyste i złote wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder i sok z cytryny, który dodajemy stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeżeli chcemy podkręcić smak cytryny do lukru ścieramy również skórkę drobno otartą z owocu. Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i zajadamy.

Kokosowy budyń jaglany

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200ml wody
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki soli
  • cukier waniliowy lub słodzik do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • ½ tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy najpierw zimną wodą, następnie gorącą (idealnie wrzątkiem) i znów zimną. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnej goryczki. Następnie wsypujemy ja go garnka, wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych i sól. Garnek przykrywamy, a kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie powinna być miękka i wchłonąć większość płynu. Całość lekko studzimy, po czym blendujemy na gładki krem. Dosładzamy do smaku (cukrem, miodem, erytrytolem, ksylitolem), dodajemy również odrobinę soku z cytryny. Gorącym budyniem napełniamy pucharki. Całość posypujemy posiekaną lub startą na grubych oczkach czekoladą oraz wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoto na suchej patelni.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
31.03.2020
Kasia
Tylko gdzie dostać drożdże? Wszedzie wykupione ;)