Budyń w roli głównej - najlepsze przepisy i inspiracje

31. marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. To doskonała okazja, by zasmakować tego deseru w ulubionej przez siebie odsłonie. W kuchni Dzień Dobry TVN mamy wiele przepisów na wykorzystanie budyniu w różnych pysznościach.

Światowy Dzień Budyniu

Budyń to jeden z najpopularniejszych składników deserów na świecie i nic dziwnego, że doczekał się nawet swojego święta, obchodzonego 31 marca. Zwykle każdy z nas ma w domu potrzebne do jego zrobienia składniki składniki: mąkę ziemniaczaną, jajka i masło, a z budyniu można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych rzeczy. Przy tym możemy się świetnie bawić, angażując pozostałych domowników. Zobacz, co budyniowego zaproponował Szymon Czerwiński - finalista V edycji MasterChef, który korzystał z przepisów autorstwa Kasi Bukowskiej. Sprawdź również wiele innych naszych przepisów na dania z budyniem.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Domowy budyń waniliowy - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 1 szczypta soli,
  • cukier waniliowy (ok.3-5 łyżek).

Sposób przygotowania domowego budyniu waniliowego:

  1. 1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
  2. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, żółtka i szczyptę soli oraz cukier waniliowy – do smaku.
  3. Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką.
  4. Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.

Domowy budyń czekoladowy z nutą pomarańczy - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki esencji lub pasty waniliowej,
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 żółtka,
  • 1 szczypta soli,
  • cukier (ok. 3-5 łyżek),
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • ½ łyżeczki skórki drobno otartej z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. 1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
  2. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kakao, żółtka i szczyptę soli oraz cukier – do smaku.
  3. Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką.
  4. Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.
  5. Wyłączamy ogień pod rondelkiem, wsypujemy posiekaną czekoladę i skórkę z pomarańczy, pozostawiamy na 1-2 minuty.
  6. Następnie mieszamy na gładko, aż cała czekolada się rozpuści.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Tarta z dżemem porzeczkowym, budyniem czekoladowym i bakaliami a'la mazurek - przepis

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki,
  • ¼ szklanki kakao,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 75g zimnego masła,
  • 1 jajko i 1 żółtko,
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego,
  • 1 szklanka budyniu czekoladowego,
  • bakalie (płatki migdałów, suszone morele, wiórki kokosowe, żurawina, daktyle...).

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, kakao, cukier puder i sól mieszamy w misce lub w robocie kuchennym.
  2. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę i rozcieramy je w sypkich składnikach (dłońmi lub w maszynie).
  3. Gdy konsystencja przypomina drobną kruszonkę dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko.
  4. Zagniatamy ciasto, aż utworzy gładką kulę, ale robimy to szybko, by jak najmniej się ogrzało.
  5. Jeżeli ciasto nie daje się łatwo zagnieść możemy dodać łyżkę zimnej wody.
  6. Ciasto wałkujemy na 4-5mm, wykładamy nim formę na tartę (spód i brzegi), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  7. Schłodzone ciasto wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchym grochem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut.
  8. Formę wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie i ponownie podpiekamy aż do uzyskania złotego koloru.
  9. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  10. Następnie na spodzie tarty rozsmarowujemy 5-6 łyżek kwaskowatego dżemu porzeczkowego, a na niego wykładamy zimny budyń czekoladowy.
  11. Wyrównujemy wierzch. Na budyniu układamy dekoracje z ulubionych bakalii tak, jakbyśmy dekorowali mazurek.

Kruche babeczki z budyniem waniliowym, świeżymi owocami i białą czekoladą - przepis

Składniki:

  • 10 małych kruchych babeczek (domowych lub ze sklepu),
  • 1 szklanka budyniu waniliowego,
  • 1 szklanka ładnych, świeżych owoców (winogrona, maliny, truskawki, borówki, fileciki z pomarańczy i grejprfutów),
  • 1 tabliczka białej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Do każdej babeczki wkładamy po 2-3 łyżki budyniu waniliowego i równo rozprowadzamy.
  2. Na budyniu układamy dość dużo świeżych owoców – świetnie sprawdzi się łączenie różnych smaków np. słodkie winogrona i kwaśne grejpfruty.
  3. Tabliczkę białej czekolady kruszymy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy niewiele wody, a miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą parą.
  4. Mieszamy ją przez kilka minut, aż rozpuści się w kąpieli wodnej.
  5. Owoce polewamy strużkami płynnej czekolady i pozostawiamy do zastygnięcia.

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 6 łyżek cukru waniliowego,
  • 40 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suszonych,
  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 czubatych szklanek),
  • 1 szczypta soli,
  • 1 całe jajko i 2 żółtka,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 2 szklanki zimnego budyniu waniliowego,
  • ½ szklanki rodzynków,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Letnie mleko wlewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem waniliowym, pokruszonymi drożdżami oraz pół szklanki mąki pszennej. Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłe miejsce.
  2. Po około 5-10 minutach na powierzchni drożdży powinna pojawić się piana i bąbelki. To znaczy, że drożdże zaczęły pracować i możemy dodawać resztę składników.
  3. Wsypujemy resztę mąki i sól, dodajemy 3 żółtka (białko odstawiamy na później) i miękkie masło, po czym zaczynamy całość mieszać łyżką. Gdy składniki z grubsza się połączą przechodzimy do zagniatania ciasta dłonią. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni.
  4. Chowamy je ponownie do miski i wstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na podsypany mąką blat i zaczynamy wałkować na duży prostokąt.
  6. Ciasto o grubości około 4-5 mm smarujemy równomiernie całkowicie wystudzonym budyniem i obsypujemy rodzynkami.
  7. Zaczynamy zwijanie ciasta po dłuższej krawędzi w ciasny rulon.
  8. Wałek z ciasta kroimy ostrym nożem lub nitką w dwucentymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między bułeczkami.
  9. Ostatni raz dajemy ciastu podrosnąć. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na około 15-18 minut.
  11. Gdy będą puszyste i złote wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
  12. W tym czasie przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder i sok z cytryny, który dodajemy stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeżeli chcemy podkręcić smak cytryny do lukru ścieramy również skórkę drobno otartą z owocu.
  13. Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i zajadamy.

Kokosowy budyń jaglany - przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 200 ml wody,
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki soli,
  • cukier waniliowy lub słodzik do smaku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • ½ tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy najpierw zimną wodą, następnie gorącą (idealnie wrzątkiem) i znów zimną. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnej goryczki.
  2. Następnie wsypujemy ja go garnka, wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych i sól.
  3. Garnek przykrywamy, a kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  4. Po tym czasie powinna być miękka i wchłonąć większość płynu.
  5. Całość lekko studzimy, po czym blendujemy na gładki krem. Dosładzamy do smaku (cukrem, miodem, erytrytolem, ksylitolem), dodajemy również odrobinę soku z cytryny.
  6. Gorącym budyniem napełniamy pucharki.
  7. Całość posypujemy posiekaną lub startą na grubych oczkach czekoladą oraz wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoto na suchej patelni.

Pozostałe przepisy z budyniem:

Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości