
31. marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu. To doskonała okazja, by zasmakować tego deseru w ulubionej przez siebie odsłonie. Sprawdź, co potrafi z niego zrobić Szymon Czerwiński, finalista V edycji MasterChef.
Światowy Dzień Budyniu
Każdy z nas ma w domu potrzebne składnik: mąkę ziemniaczaną, jajka i masło, a z budyniu można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych rzeczy. A przy tym możemy się świetnie bawić, angażując pozostałych domowników. Zobacz, co zaproponował Szymon Czerwiński - finalista V edycji MasterChef, prowadzący programy i warsztaty kulinarne, uczestnik kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Alain Ducasse i Hotel Ritz Paris. Szymon skorzystał z przepisów autorstwa Kasi Bukowskiej.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Domowy budyń waniliowy
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- cukier waniliowy (ok.3-5 łyżek)
1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, żółtka i szczyptę soli oraz cukier waniliowy – do smaku. Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką. Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.
Domowy budyń czekoladowy z nutą pomarańczy
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki esencji lub pasty waniliowej
- 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- cukier (ok. 3-5 łyżek)
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ łyżeczki skórki drobno otartej z pomarańczy
1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kakao, żółtka i szczyptę soli oraz cukier – do smaku.
Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką. Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu. Wyłączamy ogień pod rondelkiem, wsypujemy posiekaną czekoladę i skórkę z pomarańczy, pozostawiamy na 1-2 minuty. Następnie mieszamy na gładko, aż cała czekolada się rozpuści.

Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Tarta z dżemem porzeczkowym, budyniem czekoladowym i bakaliami a'la mazurek
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 75g zimnego masła
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- 1 szklanka budyniu czekoladowego
- bakalie (płatki migdałów, suszone morele, wiórki kokosowe, żurawina, daktyle...)
Mąkę, kakao, cukier puder i sól mieszamy w misce lub w robocie kuchennym. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę i rozcieramy je w sypkich składnikach (dłońmi lub w maszynie).Gdy konsystencja przypomina drobną kruszonkę dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Zagniatamy ciasto, aż utworzy gładką kulę, ale robimy to szybko, by jak najmniej się ogrzało. Jeżeli ciasto nie daje się łatwo zagnieść możemy dodać łyżkę zimnej wody.
Ciasto wałkujemy na 4-5mm, wykładamy nim formę na tartę (spód i brzegi), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchym grochem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 10 minut. Formę wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie i ponownie podpiekamy aż do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie na spodzie tarty rozsmarowujemy 5-6 łyżek kwaskowatego dżemu porzeczkowego, a na niego wykładamy zimny budyń czekoladowy. Wyrównujemy wierzch. Na budyniu układamy dekoracje z ulubionych bakalii tak, jakbyśmy dekorowali mazurek.
Kruche babeczki z budyniem waniliowym, świeżymi owocami i białą czekoladą
Składniki:
- 10 małych kruchych babeczek (domowych lub ze sklepu)
- 1 szklanka budyniu waniliowego
- 1 szklanka ładnych, świeżych owoców (winogrona, maliny, truskawki, borówki, fileciki z pomarańczy i grejprfutów)
- 1 tabliczka białej czekolady
Do każdej babeczki wkładamy po 2-3 łyżki budyniu waniliowego i równo rozprowadzamy. Na budyniu układamy dość dużo świeżych owoców – świetnie sprawdzi się łączenie różnych smaków np. słodkie winogrona i kwaśne grejpfruty. Tabliczkę białej czekolady kruszymy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy niewiele wody, a miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą parą. Mieszamy ją przez kilka minut, aż rozpuści się w kąpieli wodnej. Owoce polewamy strużkami płynnej czekolady i pozostawiamy do zastygnięcia.
Drożdżówki z budyniem i rodzynkami
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 6 łyżek cukru waniliowego
- 40 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suszonych
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 czubatych szklanek)
- 1 szczypta soli
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 125 g miękkiego masła
- 2 szklanki zimnego budyniu waniliowego
- ½ szklanki rodzynków
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cytryna
Letnie mleko wlewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem waniliowym, pokruszonymi drożdżami oraz pół szklanki mąki pszennej. Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłe miejsce. Po około 5-10 minutach na powierzchni drożdży powinna pojawić się piana i bąbelki. To znaczy, że drożdże zaczęły pracować i możemy dodawać resztę składników. Wsypujemy resztę mąki i sól, dodajemy 3 żółtka (białko odstawiamy na później) i miękkie masło, po czym zaczynamy całość mieszać łyżką. Gdy składniki z grubsza się połączą przechodzimy do zagniatania ciasta dłonią. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni. Chowamy je ponownie do miski i wstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na podsypany mąką blat i zaczynamy wałkować na duży prostokąt. Ciasto o grubości około 4-5 mm smarujemy równomiernie całkowicie wystudzonym budyniem i obsypujemy rodzynkami. Zaczynamy zwijanie ciasta po dłuższej krawędzi w ciasny rulon.
Wałek z ciasta kroimy ostrym nożem lub nitką w dwucentymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między bułeczkami. Ostatni raz dajemy ciastu podrosnąć. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na około 15-18 minut. Gdy będą puszyste i złote wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder i sok z cytryny, który dodajemy stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeżeli chcemy podkręcić smak cytryny do lukru ścieramy również skórkę drobno otartą z owocu. Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i zajadamy.
Kokosowy budyń jaglany
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 200ml wody
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki soli
- cukier waniliowy lub słodzik do smaku
- sok z cytryny do smaku
- ½ tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy najpierw zimną wodą, następnie gorącą (idealnie wrzątkiem) i znów zimną. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnej goryczki. Następnie wsypujemy ja go garnka, wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych i sól. Garnek przykrywamy, a kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie powinna być miękka i wchłonąć większość płynu. Całość lekko studzimy, po czym blendujemy na gładki krem. Dosładzamy do smaku (cukrem, miodem, erytrytolem, ksylitolem), dodajemy również odrobinę soku z cytryny. Gorącym budyniem napełniamy pucharki. Całość posypujemy posiekaną lub startą na grubych oczkach czekoladą oraz wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoto na suchej patelni.
Zobacz też:





