Światowy Dzień Budyniu
Budyń to jeden z najpopularniejszych składników deserów na świecie i nic dziwnego, że doczekał się nawet swojego święta, obchodzonego 31 marca. Zwykle każdy z nas ma w domu potrzebne do jego zrobienia składniki składniki: mąkę ziemniaczaną, jajka i masło, a z budyniu można zrobić mnóstwo ciekawych i smacznych rzeczy. Przy tym możemy się świetnie bawić, angażując pozostałych domowników. Zobacz, co budyniowego zaproponował Szymon Czerwiński - finalista V edycji MasterChef, który korzystał z przepisów autorstwa Kasi Bukowskiej. Sprawdź również wiele innych naszych przepisów na dania z budyniem.
Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Domowy budyń waniliowy - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 1 szczypta soli,
- cukier waniliowy (ok.3-5 łyżek).
Sposób przygotowania domowego budyniu waniliowego:
- 1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
- W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, żółtka i szczyptę soli oraz cukier waniliowy – do smaku.
- Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką.
- Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.
Domowy budyń czekoladowy z nutą pomarańczy - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki esencji lub pasty waniliowej,
- 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kakao,
- 2 żółtka,
- 1 szczypta soli,
- cukier (ok. 3-5 łyżek),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
- ½ łyżeczki skórki drobno otartej z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- 1 szklankę mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem i wanilią.
- W drugiej szklance mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, kakao, żółtka i szczyptę soli oraz cukier – do smaku.
- Do gotującego się mleka, które na chwilę zsuwamy z ognia wlewamy zimne mleko z mąką.
- Całość ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy ciągle mieszając przez około 2 minuty, lub do zgęstnienia budyniu.
- Wyłączamy ogień pod rondelkiem, wsypujemy posiekaną czekoladę i skórkę z pomarańczy, pozostawiamy na 1-2 minuty.
- Następnie mieszamy na gładko, aż cała czekolada się rozpuści.
Bartek Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Tarta z dżemem porzeczkowym, budyniem czekoladowym i bakaliami a'la mazurek - przepis
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki,
- ¼ szklanki kakao,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ łyżeczki soli,
- 75g zimnego masła,
- 1 jajko i 1 żółtko,
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego,
- 1 szklanka budyniu czekoladowego,
- bakalie (płatki migdałów, suszone morele, wiórki kokosowe, żurawina, daktyle...).
Sposób przygotowania:
- Mąkę, kakao, cukier puder i sól mieszamy w misce lub w robocie kuchennym.
- Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w drobną kostkę i rozcieramy je w sypkich składnikach (dłońmi lub w maszynie).
- Gdy konsystencja przypomina drobną kruszonkę dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko.
- Zagniatamy ciasto, aż utworzy gładką kulę, ale robimy to szybko, by jak najmniej się ogrzało.
- Jeżeli ciasto nie daje się łatwo zagnieść możemy dodać łyżkę zimnej wody.
- Ciasto wałkujemy na 4-5mm, wykładamy nim formę na tartę (spód i brzegi), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy np. suchym grochem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut.
- Formę wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie i ponownie podpiekamy aż do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie na spodzie tarty rozsmarowujemy 5-6 łyżek kwaskowatego dżemu porzeczkowego, a na niego wykładamy zimny budyń czekoladowy.
- Wyrównujemy wierzch. Na budyniu układamy dekoracje z ulubionych bakalii tak, jakbyśmy dekorowali mazurek.
Kruche babeczki z budyniem waniliowym, świeżymi owocami i białą czekoladą - przepis
Składniki:
- 10 małych kruchych babeczek (domowych lub ze sklepu),
- 1 szklanka budyniu waniliowego,
- 1 szklanka ładnych, świeżych owoców (winogrona, maliny, truskawki, borówki, fileciki z pomarańczy i grejprfutów),
- 1 tabliczka białej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Do każdej babeczki wkładamy po 2-3 łyżki budyniu waniliowego i równo rozprowadzamy.
- Na budyniu układamy dość dużo świeżych owoców – świetnie sprawdzi się łączenie różnych smaków np. słodkie winogrona i kwaśne grejpfruty.
- Tabliczkę białej czekolady kruszymy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy niewiele wody, a miskę z czekoladą ustawiamy nad gorącą parą.
- Mieszamy ją przez kilka minut, aż rozpuści się w kąpieli wodnej.
- Owoce polewamy strużkami płynnej czekolady i pozostawiamy do zastygnięcia.
Drożdżówki z budyniem i rodzynkami - przepis
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka,
- 6 łyżek cukru waniliowego,
- 40 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży suszonych,
- 500 g mąki pszennej (ok. 3 czubatych szklanek),
- 1 szczypta soli,
- 1 całe jajko i 2 żółtka,
- 125 g miękkiego masła,
- 2 szklanki zimnego budyniu waniliowego,
- ½ szklanki rodzynków,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Letnie mleko wlewamy do dużej miski, mieszamy z cukrem waniliowym, pokruszonymi drożdżami oraz pół szklanki mąki pszennej. Miskę przykrywamy ściereczką i chowamy w ciepłe miejsce.
- Po około 5-10 minutach na powierzchni drożdży powinna pojawić się piana i bąbelki. To znaczy, że drożdże zaczęły pracować i możemy dodawać resztę składników.
- Wsypujemy resztę mąki i sól, dodajemy 3 żółtka (białko odstawiamy na później) i miękkie masło, po czym zaczynamy całość mieszać łyżką. Gdy składniki z grubsza się połączą przechodzimy do zagniatania ciasta dłonią. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni.
- Chowamy je ponownie do miski i wstawiamy (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na podsypany mąką blat i zaczynamy wałkować na duży prostokąt.
- Ciasto o grubości około 4-5 mm smarujemy równomiernie całkowicie wystudzonym budyniem i obsypujemy rodzynkami.
- Zaczynamy zwijanie ciasta po dłuższej krawędzi w ciasny rulon.
- Wałek z ciasta kroimy ostrym nożem lub nitką w dwucentymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między bułeczkami.
- Ostatni raz dajemy ciastu podrosnąć. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i wstawiamy do pieca na około 15-18 minut.
- Gdy będą puszyste i złote wyjmujemy je z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier puder i sok z cytryny, który dodajemy stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeżeli chcemy podkręcić smak cytryny do lukru ścieramy również skórkę drobno otartą z owocu.
- Przestudzone drożdżówki polewamy lukrem i zajadamy.
Kokosowy budyń jaglany - przepis
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 200 ml wody,
- ¾ szklanki wiórków kokosowych,
- ½ łyżeczki soli,
- cukier waniliowy lub słodzik do smaku,
- sok z cytryny do smaku,
- ½ tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej).
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i płuczemy najpierw zimną wodą, następnie gorącą (idealnie wrzątkiem) i znów zimną. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnej goryczki.
- Następnie wsypujemy ja go garnka, wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych i sól.
- Garnek przykrywamy, a kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Po tym czasie powinna być miękka i wchłonąć większość płynu.
- Całość lekko studzimy, po czym blendujemy na gładki krem. Dosładzamy do smaku (cukrem, miodem, erytrytolem, ksylitolem), dodajemy również odrobinę soku z cytryny.
- Gorącym budyniem napełniamy pucharki.
- Całość posypujemy posiekaną lub startą na grubych oczkach czekoladą oraz wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoto na suchej patelni.
Pozostałe przepisy z budyniem:
- Smażony budyń? Ten deser podbija świat
- Rurki z budyniem truskawkowym - przepis Damiana Kordasa
- Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
- Budyń chia - prosty przepis na zdrowy deser w wersji waniliowej i z kakao
- Świąteczna kuchnia budyniowa
- Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz
- Tarta z karmelowym budyniem i gruszkami - przepis Damiana Kordasa
- Tarta z budyniem na wiele sposobów
- Przepis na pyszne i wilgotne muffinki z budyniem. Jak zrobić muffinki z budyniem?
- Dyniowy budyń na parze
Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Bartek Tomaszewski/ DD TVN