Przepisy kulinarne

Przepis na pyszne i wilgotne muffinki z budyniem. Jak zrobić muffinki z budyniem?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk

Muffinki z budyniem waniliowym i czekoladowym to pyszny deser, od którego można się uzależnić. Jeśli zależy Ci na całkowicie własnoręcznym wypieku i masz czas, żeby spędzić w kuchni trochę więcej czasu, to samodzielnie w domu możesz przygotować nawet budyń o dowolnym smaku. Budyniowe babeczki można przygotować również z bananami i czekoladą. Poznaj smaczny i prosty przepis na muffinki z budyniem.

Muffinki z budyniem są bardzo popularne!

Muffinki z budyniem to jeden z najpopularniejszych przepisów na szybką i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować pyszny deser, który zasmakuje każdemu. Uniwersalność takiego wypieku sprawia, że można dopasować go do własnych preferencji smakowych. Do zrobienia babeczek można użyć budyniu o dowolnym smaku i wzbogacić go o oryginalne dodatki, takie jak pokrojone banany czy kawałki bakalii. Dużą popularnością cieszą się zarówno babeczki klasyczne, jak i smakowe, a wśród nich na pierwszym miejscu znajdują się czekoladowe muffinki z budyniem. Bazę do ciasta przygotowuje się w ten sam sposób, a dopiero na końcowym etapie, po dokładnym wymieszaniu składników, gotową do pieczenia masę uzupełnia się o kilka łyżek kakao. Sprawdź, jaki jest najlepszy przepis na muffinki z budyniem i poznaj wariacje na jego temat. 

Muffinki z budyniem waniliowym – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na muffinki (z podanego przepisu wychodzi ok. 12 porcji):

300 g mąki pszennej,

2 jajka,

150 g cukru,

150 g roztopionego masła,

¾ szklanki mleka,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

5 łyżeczek cukru wanilinowego,

szczypta soli,

opcjonalnie 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie ciasta:

1. W jednej misce umieść wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Połącz ze sobą suche i mokre składniki. Wymieszaj całość łyżką lub mikserem tak, aby ciasto było jednolitą masą.

3. Przygotuj papilotki do muffinek. Surowe ciasto nakładaj dużą łyżką do 1/3 wysokości foremek.

4. Do każdej babeczki dodaj łyżeczkę budyniu, na górę wylej kolejną porcję ciasta.

5. Muffinki włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po 25-30 minutach babeczki powinny być gotowe.

Możesz przygotować również muffinki z budyniem i bananami, pokrojonymi w drobną kostkę i dodanymi do środka babeczki lub rozgniecionymi jeszcze na początku wyrabiania masy. Banany świetnie komponują się z budyniem waniliowym.

Muffinki z budyniem – przepis na domowy budyń waniliowy i czekoladowy

Składniki na muffinki z budyniem:

2 żółtka,

15 g cukru pudru,

20 g mąki,

200 ml mleka,

15 g cukru trzcinowego,

opakowanie cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

1. Dokładnie wymieszaj żółtka z cukrem pudrem i mąką.

2. Zagotuj w garnku mleko, rozpuść w nim cukier.

3. Cały czas mieszając, wlewaj mleko do miski, w której znajdują się żółtka.

4. Całą masę wlej z powrotem do garnka i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut, dopóki budyń nie zgęstnieje.

Jeśli chcesz przygotować muffinki z budyniem czekoladowym, do powyższego przepisu dodaj jeszcze od 5 do 10 łyżek kakao, w zależności od tego, jak intensywny smak chcesz uzyskać. Kakao wsyp do miski razem z mąką i nie zapomnij wszystkiego dokładnie wymieszać, dzięki czemu w masie budyniowej nie powstaną żadne grudki.

Możesz przygotować również muffinki z budyniem i czekoladą . Wystarczy, że pokroisz w kostkę całą tabliczkę czekolady, wrzucisz ją do gorącego budyniu, a całość dokładnie wymieszasz, jeszcze przed umieszczeniem masy w foremkach. Innym sposobem na przygotowanie babeczek z czekoladą jest włożenie jednej kostki czekolady do surowego ciasta, które jest już wyłożone na blachę.

Jak zrobić smaczne muffinki z budyniem?

Uwzględniając poniższe wskazówki, możesz mieć pewność, że babeczki które upieczesz, będą smakowały każdemu, kogo nimi poczęstujesz. O czym warto wiedzieć, piekąc muffinki?

  • Aby przygotować wilgotne i pyszne muffinki z budyniem, od razu po wyciągnięciu z piekarnika foremek, warto przełożyć ciasto do szczelnie zamykanego pojemnika. W ten sposób nawet na drugi i trzeci dzień babeczki nie zmieniają swojej konsystencji i smakują tak samo dobrze, jak świeżo po upieczeniu.
  • Jeśli zależy Ci na przygotowaniu babeczek w bezglutenowej wersji, możesz wykorzystać przepis na muffinki z budyniem w środku , który nie wymaga użycia mąki. Jako składniki zastępcze zastosuj wiórki kokosowe, dowolne bezglutenowe płatki lub kaszę jaglaną.
  • Szybkie muffinki z budyniem przygotujesz przy użyciu kakao w proszku i gotowego, kupionego w sklepie budyniu. To dobra alternatywa dla zabieganych osób, które nie mają czasu na domowe wypieki, ale jednak chcą przygotować coś własnoręcznie. Jeśli chcesz mieć pewność, że muffinki nie będą odbiegały smakiem od wersji w 100% domowej, wybieraj produkty wysokiej jakości.
  • Przepis na muffinki z budyniem waniliowym możesz modyfikować w zależności od potrzeb czy składników, które obecnie masz w kuchni. Jako nadzienie, zamiast bananów czy czekolady, równie dobrze sprawdzą się suszone owoce, orzechy czy nawet dżem.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Alicia Llop/Getty Images

Pozostałe wiadomości