Przepis na muffiny na słono. Jak zrobić wytrawne babeczki z kurczakiem, szynką, suszonymi pomidorami i boczkiem?

Wytrawne muffiny wyjęte z piekarnika
Muffinki na słono
Źródło: D-1 Vision/Getty Images
Sprawdź, jak przygotować muffinki na słono w wersji z kurczakiem, z szynką i suszonymi pomidorami. Domowe wypieki wcale nie muszą być tuczące, tłuste i niezdrowe. Nie musisz unikać słonych przekąsek, jeśli tylko poznasz dobre przepisy dietetyczne.

Muffinki na słono można zabrać ze sobą na wynos jako drugie śniadanie albo nawet obiad. Kiedy temperatura sięga powyżej 20 stopni, wytrawne wypieki mogą okazać się niezastąpionym rozwiązaniem dla posiłków na świeżym powietrzu, np. dla pikników w parku czy w przerwie podczas przejażdżki rowerowej. Składniki w przepisie na słone muffiny można zmieniać dowolnie, dopasowując je do swoich potrzeb i tego, na co aktualnie ma się ochotę. Poniższe przepisy to najpopularniejsze, sprawdzone warianty wytrawnych babeczek.

Muffinki na słono z kurczakiem – przepis krok po kroku

Składniki:

  • ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 20 g tartego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 300 g ugotowanego kurczaka,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki przesiać do jednej miski i delikatnie wymieszać.
  2. Kolejno dodawać do nich: jajka, mleko, olej. Ponownie wymieszać całość.
  3. Cebulę i kurczaka pokroić w cienkie plasterki lub kostkę, a następnie wrzucić do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Masę przelać do foremek na ¾ ich wysokości i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  5. Po 20-25 minutach babeczki powinny być gotowe.

Takie muffinki na słono z kurczakiem można przygotować również z resztek po obiedzie. Mięso, które nie zostało zjedzone, pokroić w drobną kostkę lub porwać na małe kawałki i wymieszać z surowym ciastem, a następnie piec według powyższych instrukcji. Dzięki temu urozmaici się swoje codzienne posiłki, nawet jeśli na pierwszy rzut oka ich główny składnik jest taki sam.

Muffinki na słono z szynką i serem - przepis krok po kroku

To przepis, który pozwala na upieczenie babeczek najbardziej zbliżonych smakiem do tradycyjnych kanapek. Muffinki na słono z szynką i serem przygotowuje się bardzo szybko. Nie wymagają one wcześniejszego przygotowania składników, gotowania czy smażenia, jak np. w przypadku kurczaka. Są smaczną przekąską w ciągu dnia, sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy. Poniższy przepis na muffinki na słono można uzupełnić również świeżym szpinakiem, pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem, wedle uznania.

Składniki:

  • 200 g dowolnej szynki,
  • 100 g sera,
  • 300 g mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • opcjonalnie świeża, sezonowa zielenina.

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki wymieszać. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem.
  2. Masło lub margarynę rozpuścić na niewielkim ogniu, pozostawić do delikatnego ostygnięcia. Kiedy tłuszcz będzie już w temperaturze pokojowej, dodać go do mokrych składników.
  3. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, dokładnie wymieszaj.
  4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do surowego ciasta. Szynkę pokroić w kostkę i wsyp do pozostałych składników.
  5. Jeśli chce się przygotować muffinki na słono w wersji dietetycznej, można zmniejszyć ilość użytego sera lub całkowicie z niego zrezygnować. Jako mięso warto wybrać szynka z indyka jest mniej tłusta w porównaniu do innych.
  6. Wyłożyć masę do foremek na muffinki i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Przepis na muffinki na słono z papryką i suszonymi pomidorami - przepis krok po kroku

Muffinki na słono z suszonymi pomidorami i papryką to połączenie dwóch wyraźnych smaków. Jeśli lubisz nieco pikantne dania, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Taki wypiek może zastąpić nawet obiad, a przed podaniem można podgrzać go ponownie w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 50 g masła,
  • ¼ papryki czerwonej,
  • ¼ papryki zielonej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać dużą łyżką, nie zwracając uwagi na ewentualne drobne grudki.
  2. Pomidory odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiernej ilości tłuszczu.
  3. Papryki pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na niewielkim ogniu i na sam koniec dodać do masy.
  4. Surowe ciasto rozlać do foremek i piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Jak przygotować muffinki na słono z boczkiem i cebulą?

Modyfikując powyższy przepis na babeczki z suszonymi pomidorami, można szybko przygotować muffinki na słono z boczkiem i cebulą. 50 g pomidorów zastąpić 50 g delikatnie podsmażonego boczku, a paprykę zamienić na cebulę i por. Wyciśnąć przez praskę jeden ząbek czosnku. Przed rozłożeniem ciasta do foremek całość dokładnie wymieszać. Czas pieczenia wydłużyć o około 10 minut.

Muffinki na słono w wersji fit

Dietetyczne muffinki na słono możesz przygotować, posiłkując się jednym z powyższych przepisów na ciasto. Dodatkowymi składnikami mogą być wszelkiego rodzaju warzywa lub owoce, takie jak: brokuły, szpinak, por, marchewka, maliny, borówki i jabłka. Dobrym pomysłem jest również zastąpienie połowy ilości mąki kaszą jaglaną lub płatkami owsianymi.

Zobacz wideo: Kulinarne wybory na jesienne wieczory

DD_20210923_Kuchnia_REP
Kulinarne wybory na jesienne wieczory
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości