Pestka mango – właściwości i zastosowanie. Jak można ją wykorzystać?

Mango pokrojone na cząstki
Pestka z mango
Źródło: id-art/Getty Images
Pestka mango znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce oraz branży dietetycznej. Z nasion produkowane są kosmetyki i środki odchudzające. Mango ma wiele zalet i co najważniejsze, można je hodować w domowych warunkach.

Mango to owoc pochodzący z Indii. Hindusi uprawiają go już od 4 tysięcy lat, choć do Europy dotarł dopiero na początku XVI w. W obecnych czasach uprawy mango znajdują się również w Europie, Afryce, Australii i Oceanii. Prozdrowotnymi właściwościami wyróżnia się nie tylko soczysta część owocu, ale i jego pestka. Mango to prawdziwa witaminowa bomba, która w ludzkim organizmie potrafi zdziałać cuda!

Co można zrobić z pestki mango?

Pestka z mango, mimo iż ma właściwości prozdrowotne, nie nadaje się do jedzenia. Nie zmienia to jednak faktu, że jest skarbnicą minerałów. Najczęściej korzystają z niej producenci lekarstw i suplementów na odchudzanie. Wśród osób walczących ze zbędnymi kilogramami, rynkowym hitem jest ekstrakt z pestek z afrykańskiego mango.

W przemyśle kosmetycznym także wykorzystuje się pestki mango. Właściwości tłuszczów znajdujących się w nich umożliwiają skuteczne usuwanie pasożytów. Wspomniany tłuszcz używany jest do produkcji masła mangowego. W maśle znajduje się bowiem mangiferyna i gallotanina, czyli kwasy tłuszczowe mające działanie:

  • przeciwwirusowe,
    • przeciwgrzybiczne,
      • antyoksydacyjne.

        W mango znajduje się także dużo witaminy C. Dzięki temu ekstrakt z owocu używany jest do produkcji odżywek i szamponów odbudowujących zniszczone włosy.

        Pestka mango – trująca czy nie?

        Z pestek mango korzystają specjaliści z różnych branż, lecz czy pestka z mango jest jadalna? Podobno Hindusi ze zmielonych nasion produkowali mąkę, lecz brakuje na to dowodów. Każdy, kto chce spożywać pestki, powinien tę decyzję wcześniej skonsultować z odpowiednim specjalistą lub przynajmniej sięgnąć do sprawdzonych źródeł wiedzy.

        Według niektórych osób, pestki mango są jadalne. Co ciekawe, pestka ma zdolności odkażające. Można je zaobserwować po włożeniu jej do jednego naczynia z awokado – obecność nasiona zapobiegnie utlenianiu się owocu.

        Jak posadzić pestkę z mango?

        Jak zasadzić pestkę mango? Cały proces nie jest skomplikowany. Zanim pestka zostanie posadzona, należy umieścić ją wcześniej w szklance z letnią wodą. Powinna się w niej znajdować przez 2 tygodnie, aby pękła. Warto też pamiętać o regularnej wymianie płynu, aby nie zakwitł. Wcześniej dobrze też dowiedzieć się, jak wyjąć pestkę z mango. Trzeba to zrobić bardzo delikatnie, aby jej nie uszkodzić.

        Gotowe nasiono wkładamy do głębokiej doniczki i zakopujemy w ziemi. Do sadzenia pestki mango należy wykorzystać dobrą, przepuszczalną glebę. Ogrodnicy używają do tego mieszaniny piasku i torfu. Opcjonalnie można dodać perlitu lub żwirku.

        Sadzonkę należy odpowiednio osłaniać, a doniczka nie powinna stać w chłodnym miejscu. W przeciwnym wypadku zaszkodzi to nasionku pestki mango. Jak ją sadzić, aby nie wypuszczała wilgoci? W tym celu można przykryć ją foliowym workiem.

        Pestka mango – jak sadzić w domowych warunkach?

        Roślina powinna być przetrzymywana w temperaturze od 24 do 28 stopni Celsjusza – to optymalne warunki. Pomieszczenie, w którym będzie się znajdować, musi być nasłonecznione. To, czy z pestki mango coś wyrośnie, jest zależne od regularnego nawożenia. Podczas chłodniejszych pór roku wystarczą dwa nawożenia miesięcznie. Latem najlepiej robić to raz na tydzień, co znacznie przyspieszy wzrost pestki mango. Jak sadzić pestkę, aby owoc był dorodny? W momencie gdy zacznie się rozrastać, należy włożyć ją do większej doniczki. Niemniej jednak ta uprawa wymaga sporo cierpliwości – pierwsze kwiaty pojawiają się nie wcześniej niż po czterech latach.

        Pestki mango na odchudzanie

        W branży dietetycznej swoje miejsca znalazło już wiele owoców i warzyw, a wśród nich wysoką pozycję zajmuje pestka mango. Właściwości, które posiada, umożliwiły naukowcom stworzenie ekstraktów, ułatwiających osobom otyłym pozbycie się zbędnych kilogramów. Do produkcji preparatów tego typu zamiast mango indyjskiego używa się mango afrykańskiego – to pierwsze wykorzystywane jest głównie w branży spożywczej.

        Duża ilość błonnika, który ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów, znajduje się w pestce mango. Jadalna część jednak również zawiera błonnik. Ekstrakt z nasion normalizuje metabolizm oraz korzystnie wpływa na poziom leptyny i adiponektyny. Niemniej, duża ilość błonnika może zaburzyć wchłanianie cennych minerałów oraz osłabić perystaltykę jelit.

        Każdy, kto rozważa włączenie ekstraktu z nasion mango do swojej diety, powinien dokładnie zapoznać się z działaniem substancji. Może ona wywołać wzdęcia, migreny oraz powodować problemy ze snem.

        Pestka z mango jadalna, czy nie, to mimo wszystko prawdziwy dar! Wciąż poszukiwane są nowe sposoby wykorzystania owocu. Dowiedziono nawet, że mango może zahamować rozwój raka.

        Zobacz wideo: Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu

        Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
        Źródło: Dzień Dobry TVN

        Zobacz także:

        Autor: Adrian Adamczyk

        Źródło zdjęcia głównego: id-art/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana