Kupując syrop w sklepie, warto zwrócić uwagę, czy w składzie nie znajdują się inne substancje, mogące zmniejszyć dobroczynny wpływ produktu. Ze względu na bardzo słodki smak syropu, używa się go w niewielkich ilościach, co ma istotne znaczenie, zważywszy na jego kaloryczność. Daktyle zawierają sporą ilość węglowodanów, znacznie więcej niż inne owoce. Po ich przetworzeniu powstaje syrop daktylowy, który w 100 g zawiera ponad 350 kcal. Jest on jednak znacznie zdrowszy, niż cukier pochodzący z buraków, dlatego może z powodzeniem zastąpić go w codziennej diecie.
Syrop daktylowy – właściwości i zastosowanie
Syrop bardzo często występuje w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz bezglutenowej, jednak największą popularnością cieszy się w regionach, gdzie uprawia się palmę daktylową. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu, a zwłaszcza Asyryjczycy oraz Arabowie, wykorzystują syrop jako składnik różnego rodzaju wypieków oraz jako dodatek do jogurtów. Czy jego właściwości są identyczne jak w przypadku surowych daktyli? Nie do końca.
W wyniku procesu przetwarzania zmniejsza się ilość składników mineralnych i witamin, które znajdują się w owocach. Niemniej jednak syrop zawiera witaminy A, E, C, witaminy z grupy B, a także wartościowe pierwiastki, takie jak potas, wapń i magnez.
Właściwości syropu daktylowego:
- Ze względu na sporą zawartość potasu, miód z daktylowca jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ wspiera układ krążenia.
- Magnez i wapń są odpowiedzialne za prawidłową pracę mięśni – ich kurczenie się i rozkurczanie. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za proces trawienia oraz prawidłową pracę układu nerwowego.
- Pozostałe witaminy przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, który najczęściej pojawia się wskutek nadmiernego stresu w życiu codziennym, palenia papierosów i przebywania w zanieczyszczonym środowisku.
- Poprawia perystaltykę jelit dzięki dużej zawartości błonnika.
- Trwają badania poświęcone wykazaniu działania przeciwbakteryjnego syropu. Najprawdopodobniej odpowiadają za to związki fenolowe, które powstają w procesie dojrzewania daktyli.
Ze względu na dużą zawartość fruktozy i sacharozy, syrop daktylowy ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, z tego względu nie powinien być stosowany w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Pomimo właściwości zdrowotnych, syrop powinien być używany w niewielkich ilościach, zważywszy na jego wysoką kaloryczność. Wprawdzie jest ona mniejsza niż w przypadku białego cukru, ale nadal na tyle wysoka, by ograniczyć spożycie produktu. Osoby cierpiące na alergię również powinny zachować ostrożność, ponieważ syrop może wchodzić w reakcje z alergenami traw oraz brzozy.
Do czego można używać syropu z daktyli?
Syrop jest najczęściej wykorzystywany jako polewa do różnego rodzaju deserów, gofrów, lodów oraz naleśników. Sprawdza się także jako dodatek do wypieków domowej roboty. Można także przekonać się, jak komponuje się z tradycyjną owsianką lub spróbować przysmaku Asyryjczyków, łącząc go z jogurtem.
Syropu daktylowego warto używać zamiast białego cukru do słodzenia herbaty lub kawy. Niewielka ilość wystarczy, aby podkreślić smak smoothie czy owocowo-warzywnego koktajlu. Niektórzy używają go także jako składnika marynaty do mięs, zwłaszcza drobiowych.
Jak zrobić syrop daktylowy - przepis krok po kroku
Produkt jest łatwo dostępny zarówno w sklepach ze zdrową żywnością, jak i w hipermarketach. Decydując się na zakup w sklepie, warto upewnić się, czy na opakowaniu znajduje się informacja potwierdzająca ekologiczny charakter uprawy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować syrop samodzielnie.
Składniki na ok. 250 ml syropu:
- garść daktyli pochodzących z upraw ekologicznych (bez dodatku siarki),
- 250 ml gorącej wody.
Przygotowanie:
- Daktyle wsypać do miski i zalać wodą. Przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin.
- Po upływie zalecanego czasu owoce będą bardzo miękkie. Należy je zblendować na gładką masę do uzyskania gęstej konsystencji.
- Syrop przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
- Jeśli nie chcemy, aby syrop zawierał pestki, należy przecedzić go przez gazę lub sitko.
- Jeśli chcemy, aby syrop wytrzymał dłużej, najpierw należy ugotować daktyle, następnie zblendować i ponownie zagotować. Całość przelać do słoika, mocno zakręcić i przewrócić go do góry dnem, aż ostygnie.
Smacznego!
Zobacz wideo: Daktyle - naturalna słodycz
Zobacz także:
- Kuchnia daktylami pachnąca
- Syrop daktylowy i jego właściwości
- Domowy ser z grzybami. Przepis na jesienny specjał krok po kroku
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Sophie_James/Getty Images