Sfermentowana soja natto uważana jest za japoński specjał, który uratował zdrowie wielu ludzi. Uważa się, że jego właściwości prozdrowotne są ogromne, dlatego zaleca się spożywanie go codziennie. Problematyczny może być zapach, który wydziela sfermentowana soja, dlatego w niektórych sklepach internetowych można znaleźć kapsułki ze sproszkowanym natto czy natto w formie bezzapachowej.
Natto – właściwości zdrowotne
Właściwości natto określane są na podstawie badań japońskich naukowców, którzy analizowali populację kobiet w tym kraju. Wyniki pozwoliły stwierdzić, że część kobiet w niektórych obszarach Japonii ma znacznie lepsze wyniki badań organizmu, w tym gęstości kości, od pozostałych. Naukowcy poddali analizie zwyczaje żywieniowe tych kobiet i odkryli, że większość kobiet o lepszych wynikach niż średnia w populacji regularnie spożywało w swoim życiu natto. Uważa się, że jest to bardzo zdrowy produkt ze względu na wysoką zawartość witaminy K2.
Natto pozytywnie wpływa na:
- krzepnięcie krwi,
- gęstość kości,
- prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia,
- odpowiednie funkcjonowanie mózgu,
- ochronę przed chorobami zapalnymi.
Badania prowadzone na holenderskich mężczyznach dowiodły, że dostarczanie witaminy K2 skutecznie obniża ryzyko zwapnienia tętnic i w konsekwencji chorób układu krwionośnego.
Gdzie kupić natto?
Bez większych problemów dostaniemy natto w Japonii lub w japońskich sklepach internetowych oferujących wysyłkę do Europy. W Polsce pojawił się sklep internetowy, który pośredniczy w sprzedaży produktów niezbędnych do zrobienia natto. Można też internetowo zamówić gotowe natto, które dostarczane jest kurierem albo samodzielnie podjąć próbę przygotowania tego specjału. Do tego będą potrzebne przede wszystkim bakterie, które są niezbędne w procesie fermentacji soi. Dostać je można w sklepach internetowych, przesyłane są do klienta w niewielkiej fiolce.
Natto – przepis
Osoby zainteresowane tym jak zrobić natto, powinny przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość, ponieważ cały proces trwa kilka dni. Potrzebne składniki to tak naprawdę zwykła soja w ziarnach, trochę wody i buteleczka z bakteriami do fermentowania.
Przygotowanie natto rozpocznij od dokładnego wysterylizowania naczyń, misek, kubków, których będziesz używać w trakcie produkcji. Do wysterylizowania wystarczy zalanie naczyń wrzątkiem. Następnie wysyp 350 gram soi na sito i dokładnie przebierz, wyrzucając wszystkie uszkodzone ziarna. Po przebraniu ziaren wypłucz całość dokładnie zimną wodą. Soję przesyp do głębokiego naczynia i zalej przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej. Naczynie warto przykryć np. ścierką i odstawić na około 18 godzin.
Po upływie tego czasu rozpocznij gotowanie soi – idealnie byłoby gotować ją na parze, ale może być ugotowana również w wodzie w garnku. Warto zwrócić uwagę na czas gotowania soi, bo jest to aż 5 godzin. Soja powinna być gotowana na niewielkim ogniu, możesz również dolewać co jakiś czas wodę, jeśli zauważysz, że większość odparowała. Po 5 godzinach gotowania soja powinna być już dobra – ważne, żeby nie była rozpadająca się.
Teraz przygotuj piekarnik do fermentacji. Idealną temperaturą do tego jest przedział między 37 a 43℃. Kolejny krok powinien zostać przeprowadzony sprawnie, przy użyciu wysterylizowanych narzędzi i naczyń. Do miseczki z 20 ml przegotowanej i ostudzonej wody włóż czubatą łyżeczkę z bakteriami i dobrze wymieszaj z wodą. Następnie do nagrzanego piekarnika przełóż ciepłą jeszcze soję i wylej na nią wodę z bakteriami, rozprowadzając po wszystkich ziarnach. Następnie przykryj soję ściereczką, kolejno pokrywką i pozostaw ją w piekarniku na około 24 godziny. Po upływie tego czasu obejrzyj soję – powinna mieć lepką i śluzowatą konsystencję. Wówczas odstaw ją na 12 godzin do lodówki. Gotowe natto może być przechowywane w lodówce i spożywane około 7 dni od produkcji.
Jak jeść natto?
Samodzielne jedzenie natto może być trudne do wykonania, dlatego najlepiej wymieszać ten specjał z bardziej znanymi nam produktami. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych sałatek, np. z sałaty i innych świeżych warzyw. Można je również "przemycić" w różnego rodzaju gulaszach i leczo oraz mięsno–warzywnych sosach do makaronów i kasz.
Zobacz wideo: Czy soja jest zdrowa?
Zobacz także:
- Sfermentowane śledzie (surströmming) – szwedzki przysmak, którego warto poznać
- Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój
- Co to jest kimchi? Przepis na koreańską kapustę kiszoną
Autor: Adrian Adamczyk