soja

    soja

    Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.

    Holandia zrezygnowała z kurczaków pochodzących z ferm przemysłowych. Gościa Dzień Dobry TVN Katarzynę Bosacką zapytaliśmy, czym różni się kurczak z hodowli ekologicznej od tego z hodowli standardowej i jaki wpływ na zdrowie człowieka ma soja, którą karmione są kurczaki z ferm przemysłowych.

    Wiele osób uczulonych na białko zwierzęce zastępuje je soją. O jej właściwościach rozmawialiśmy z gościem Dzień Dobry TVN dietetyczką Anetą Łańcuchowską. Jaką soję warto jeść? Dlaczego przetworzona jest niezdrowa? Jaka jest zalecana dzienna dawka soi? Dlaczego mężczyźni nie powinni jej jeść w bardzo dużej ilości? Jakich produktów sojowych nie warto jeść ze względu na małą ilość soi?

    Lana Nguyen urodziła się w stolicy Wietnamu w Hanoi. Zajmuje się projektowaniem mody. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania kuchni orientalnej: doradę w sosie sojowym na smażonych warzywach, tajską zupę z krewetkami i makaronem oraz Pad Tai z kurczakiem.Towarzyszył jej Piotr Kucharski.

    Monika Mrozowska, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała potrawy specjalnie, lecz nie wyłącznie, dla kobiet - dania bogate w fitoestrogeny. Najwięcej tych związków organicznych posiada soja. Ale nie tylko. Co jeszcze?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja Szaciłło, który pokazał jak można przygotować pyszne dania wegetariańskie.

    Fala popularności wegetarianizmu wciąż rośnie. Kotlety mielone z soi i parówki sojowe, to tylko część wegetariańskich dań. Reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer sprawdził, ile kosztuje wegetariański styl życia i czy tego typu jedzenie, .... da się w ogóle jeść. Ciekawi jesteście co o wegetariańskiej diecie sądzi Katarzyna Bosacka?

    Gillian McKeith jest cieszącą się międzynarodową sławą specjalistką w dziedzinie holistycznego żywienia. Jej metoda odżywania się to postrzeganie siebie i świata jako całości i świadomy wybór tego, co jemy. 7 marca 2012 swoją premierę miała jej najnowsza książka „Zdrowe kobiety”, którą Gillian dedykowała swojej mamie i córkom, czyli kobietom najważniejszym w jej życiu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała energetyczny koktajl bananowo-jagodowy, zupę z soi i zielonego groszku oraz marokańską sałatkę z ciecierzycy. Czy to prawda, że księżna Kate stosuje się do zasad diety Gilian?